Sosyal Medya

Güncel

Çavuşoğlu: Şımarık çocuğunuza sahip çıkın

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ile yaşanan Doğu Akdeniz'deki sondaj gerilimine değinerek, "Yunanistan'a bir uyarı yapıyoruz. Sizin bir şımarık çocuğunuz var, Milli Savunma Bakanı'na öyle söylüyorlar, 'Bizim şımarık çocuğumuz' diyorlar. Şımarık çocuğunuza sahip çıkın da bizim güvenlik güçlerimizin elinden bir kaza çıkmasın" dedi.



DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi BaÅŸkanlığında düzenlenen "ÇarÅŸamba Konferansları"nda konuÅŸtu. Türk dış politikasını yürütürken Ä°çiÅŸleri Bakanlığı ile iÅŸbirliÄŸi içinde çalıştıklarını belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, "Bugün sahada terörle mücadele ederken, sınırımızın ötesinde harekatları yürütürken masada da kazanımlarımızı kaybetmemek için yine birlikte çalışıyoruz. Artık Türkiye sahada deÄŸil, masada da güçlüdür" diye konuÅŸtu.


Dünyanın bir geçiÅŸ döneminde olduÄŸunu dile getiren ÇavuÅŸoÄŸlu, bir taraftan tek merkezli politika izlemeye çalışan baÅŸta ABD gibi bazı ülkelerin olduÄŸunu, diÄŸer taraftan da çok taraflılığı savunan ülkeler olduÄŸunu söyledi. GiriÅŸimci olmak demenin dünyanın her yerinde var olmak demek olduÄŸunu anlatan ÇavuÅŸoÄŸlu,"Zamanında ihmal ettiÄŸimiz kıtalarda olmazsak, yarın oralara gitmek için geç kalmış sayılabiliriz. Fırsatları da yakalamamış oluruz. GeçmiÅŸte sömürgeci anlayışla oralarda olan ülkelerin bugün bizim dış politikamızı sorgulamasına da müsaade etmeden dünyanın her yerinden olmamız gerekiyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Türkiye'nin dış politikasının gerçek anlamda baÅŸarılı olması için Türkiye'nin dünyanın her yerinde olması gerektiÄŸini anlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin dünyada misyon sayısı bakımından 242 misyon ile beÅŸinci sıraya çıktığını söyledi. ÇavuÅŸoÄŸlu, hedeflerinin daha da yükseklere çıkmak olduÄŸunu, bu kapsamda da yıl sonu itibariyle misyon sayısını 267'ye çıkaracaklarını belirtti.

ÇavuÅŸoÄŸlu, dış politikalarda hukuki zeminin önemine dikkat çekerek, "Bu nedenle bazı ülkelerle sorun yaÅŸayabilirsiniz. ABD ile YPG'ye verdiÄŸi destekten dolayı yaşıyoruz, FETÖ'yü iade etmediÄŸi için yaşıyoruz. Brunson gibi hukuki veya konsolosluk meselelerini onlar çok büyütüyorlar. Åžimdi onların büyüttüÄŸü meseleye bakın. Bir ÅŸahıs iÅŸlediÄŸi bir suçtan dolayı tutuklanmış ve hüküm giymiÅŸ, hüküm giydikten sonra hapisten çıkmış. Bunu ne kadar büyütüyorlar. Türkiye için YPG'ye verdiÄŸi silah desteÄŸi ve diÄŸer destekler hayati bir konu. Bir ülkenin sınır güvenliÄŸi sadece bekası ile ilgili bir konu. Hangisi daha önemli? Ama iÅŸte 'ben büyük ülkeyim bir kiÅŸi için fırtınalar kopartırım' anlayışının Türkiye'de artık yer bulmadığını en güçlü ülkelerde öÄŸrenmeye baÅŸladı" dedi.

"ÅžIMARIK ÇOCUÄžUNUZA SAHÄ°P ÇIKIN"
Yunanistan ile yaÅŸanan DoÄŸu Akdeniz'deki sondaj gerilimine deÄŸinen ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Ege etrafında ve DoÄŸu Akdeniz'de çıkarlarımızı da hep birlikte savunmaya devam etmemiz lazım. Bugün Ege'de oldubittilere izin vermiyoruz. Hem Meclisimizin kararını hatırlıyoruz hem de Sahil GüvenliÄŸimiz ve ilgili birimlerimiz dahil bazı olumsuz adımlar atıldığı zaman gerekeni yapıyoruz. Yunanistan'a da bir uyarı yapıyoruz. Sizin bir şımarık çocuÄŸunuz var, Milli Savunma Bakanı'na öyle söylüyorlar 'Bizim şımarık çocuÄŸumuz' diyorlar. Şımarık çocuÄŸunuza sahip çıkın da bizim güvenlik güçlerimizin elinden bir kaza çıkmasın. Bunu hatırlatıyoruz. Bu esasen son derece dostane bir uyarıdır. Durup dururken gerginliÄŸi arttırıcı söylemler içinde bulunmanızın veya bir adacığa çıkmaya çalışmanızın bir faydası yok. Size bir ÅŸey getirmez. Hem Ege'de hem de DoÄŸu Akdeniz'de özellikle hidrokarbon rezervlerinin deÄŸerlendirilmesi konusunda çıkarlarımızı korumak için gereÄŸini yapıyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.