Sosyal Medya

Güncel

TARİHTE BUGÜN (2 Ocak): İspanya'da Müslüman hakimiyeti sona erdi

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; İspanya’da Müslümanların hakimiyetinin sona ermesi, Mısır Çarşısının yanması, Askerlerin siyasi parti liderlerini uyarması, Gönenli Mehmet Efendi’nin vefatı var…



GÜNÜN OLAYI

Ä°spanya’da Müslümanların Hakimiyeti Sona Erdi (1492)

Aragon ve Kastilya krallığını birleÅŸtirerek güç birliÄŸine giden Ä°spanyollar Ä°spanya’da ki Müslümanların hakimiyetine son vermek için harekete geçtiler. Müslümanların elindeki ÅŸehirleri teker teker aldılar. Son olarak baÅŸkent Gırnata 2 Ocak 1492’de teslim oldu. Böylece 711 yılında Tarık Bin Ziyad ile baÅŸlayan Müslümanların Ä°spanya hakimiyeti yaklaşık 800 yıl sonra sona erdi. Ä°spanyollar Müslümanların Endülüs olarak adlandırdıkları Ä°spanya’da tek bir Müslüman bırakmamak için ellerinden geleni yaptılar.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

Yavuz Sultan Selim Kurban Bayramını Gazze’de Kutladı (1517)

Yavuz Sultan Selim nihai hedefi Kahire’ye doÄŸru ilerlerken 2 Ocak 1517’de Gazze’ye geldi. Burada üç gün kaldı ve kurban bayramını Gazze’de kutladı.

Mısır Çarşısı Tamamen Yandı (1691)

Mısır Çarşısı Hatice Turhan Sultan tarafından Yeni Cami’ye vakıf olarak 1664 yılında bitirilerek hizmete girdi. Yapılışından 30 yıl kadar sonra ilk büyük yangınını 2 Ocak 1691 yılında geçirdi. Bu yangın 24 saat söndürülememiÅŸ ve çarşıda hemen ne varsa yanmıştır. Günümüzde halen faaliyetine daha çok baharat ve kuruyemiÅŸ üzerine kurulu esnafları ile devam etmektedir.

Bülent Ecevit AP’den Transfer EttiÄŸi Milletvekilleri Ä°le Hükümeti Kurdu (1978)

Cumhuriyet Halk Partisi Genel baÅŸkanı Bülent Ecevit Milli Cephe hükümetinin düÅŸmesi üzerine hükümeti kurmakla görevlendirilmiÅŸti. Bülent Ecevit adalet Partisinden istifa eden 11 milletvekiline bakanlık vererek 2 Ocak 1978 tarihinde hükümeti kurdu. Adalet Partili 11 milletvekili ile Bülent Ecevit  GüneÅŸ Motel’de görüÅŸtüÄŸü için tarihimizde bu olay ‘’GüneÅŸ Motel Olayı’’ olarak yer aldı.

Askerler Siyasi Parti Liderlerini Uyardılar (1980)

Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Kenan Evren ve kuvvet komutanlarının 27 Aralık 1979'da kendisine verdikleri ve siyasi partilerin liderlerini uyaran mektubu CumhurbaÅŸkanı Fahri Korutürk Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit’e 2 Ocak 1980 günü açıkladı. Bu uyarı mektubu 12 eylül darbesinin de ilk iÅŸareti olarak kabul edilmektedir.

Gönenli Mehmet Efendi Vefat Etti (1991)

Son devrin meÅŸhur din adamlarından alim ve hafız Gönenli Mehmet Efendi 2 Ocak 1991 tarihinde vefat etti. Sultan Ahmet Camii’nde uzun süre imamlık görevinde bulunmuÅŸtu. Bir çok öÄŸrencisi ve yetiÅŸtirdiÄŸi hafız vardır. Denizli hapishanesinde 1943 yılında Bediüzzaman Said Nursi ile birlikte kalmışlardı.

Kopenhag Kriterlerine Uyum Yasası TBMM’de Kabul Edildi (2003)

Kopenhag kriterleri doÄŸrultusunda  anayasaya uyum için bazı yasalarda deÄŸiÅŸiklik öngören yasa tasarısı TBMM’de kabul edildi. bu yasa ile siyasi partilerin kapatılmasında 5/3 kuralı getirildi. Ayrıca iÅŸkence ve kötü muamele suçları, siyasi partilerin devlet yardımından yoksun bırakılması,  cemaat vakıflarının mülk edinmesi ve basın özgürlüÄŸü ile ilgili bazı düzenlemelerde yer alıyordu.

GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI

 1905-Rus-Japon savaşında Çin’deki Rus üssü Port Arthur, Japon deniz kuvvetlerine teslim oldu. Rus Ä°mparatorluÄŸu’nu çöküÅŸe götüren ve 1905 devriminin kapısını açan yenilgiler dizisi baÅŸladı.

1935-Marmara Adası ve Erdek’te ÅŸiddetli deprem: 5 kiÅŸi öldü, 600 bina hasar gördü.

1935-Soyadı Kanunu yürürlüÄŸe girdi.

1975-Charlie Chaplin’e (Åžarlo), Ä°ngiltere’de “Sir” unvanı verildi.

1979-Türk ve Amerikan arkeologların 5 yıl süren ortak çalışmalarıyla, dünyanın ilk Ä°slam batığı Ege Denizi’nde bulundu.

1981-“Masalları” ile bilinen yazar Eflatun Cem Güney, 85 yaşında Ä°stanbul’da öldü.

1985-ABD, BirleÅŸmiÅŸ Milletler EÄŸitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) resmen ayrıldı.

1988-Alman Condor Havayolları’nın Stuttgard-Ä°zmir seferini yapan Boeing-737 tipi yolcu uçağı Seferihisar yakınlarında düÅŸtü: 11 yolcu ve 5 kiÅŸilik mürettebat öldü.

1992-Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde çığ düÅŸmesi sonucu 20 kiÅŸi öldü, 15 kiÅŸi yaralandı.

1993-Mehmetçik Somali’de: Türk Silahlı Kuvvetleri, BM’nin çaÄŸrısı üzerine 43 yıl aradan sonra 2. kez bir yabancı ülkenin topraklarına ayak bastı.

1995-Eski Ä°stanbul Su ve Kanalizasyon Ä°ÅŸletmesi (Ä°SKÄ°) Genel Müdürü Ergun Göknel’in 8,5 yıllık hapis cezası kesinleÅŸti.

2006 - Bavyera'da (Almanya) bir buz pistinin çatısı çöktü: 15 kiÅŸi öldü.

2007 - NiÄŸde AladaÄŸla'daki Demirkazık zirvesi tırmanışında 1 Ocak'ta mahsur kalan ODTÜ DaÄŸcılık Kulübü üyesi altı daÄŸcıdan Utku Kocabıyık ve Seza Bürkan Yüksel öldü, dört daÄŸcı ise kurtarıldı.

DünyaBülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.