Sosyal Medya

Güncel

Cizre'de nesli tükenmekte olan boynuzlu baykuş bulundu

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Suriye sınırının sıfır noktasında bulunan Rehberlik ve Araştırma Merkezi bahçesine yaralı bir boynuzlu baykuş girdi. Kuşu fark eden Araştırma Merkezi Müdürü Agit Işık ve görevliler, kanadı kırık olan ve yağmurdan dolayı ıslanan hayvanı kurutup besledikten sonra durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şırnak Şube Müdür Orhan Kalay’a bildirdi.



KuÅŸu, sabah saatlerinde kurumu açtıklarında bahçede gördüklerini ifade eden Cizre Rehberlik ve AraÅŸtırma Merkezi Müdürü Agit Işık, “O halde görünce yanına gitmeye çalıştık. Ama yanına yaklaÅŸtığımızda bizi biraz ürküttü. Sonrasında ise baykuÅŸun uçamadığını fark edip yakalamaya çalıştık. Birazcık uÄŸraşın ardından yaralı olduÄŸunu fark ettiÄŸimiz baykuÅŸu incitmeden yakalayıp kurumun içine götürdük” dedi.


Bu büyüklükteki bir baykuÅŸu ilk defa gördüÄŸünü söyleyen Işık, “BaykuÅŸ tüm arkadaÅŸlarımızla birlikte çok ilgimizi çekti. Hayvanla ilgilenmeye çalıştık ve bir o kadar da üzüldük çünkü hayvan yaralıydı. Muhtemelen çok uzak bir yerden geliyordu çünkü burada daha önce hiç rastlanmayan bir baykuÅŸ türü bu. O yüzden bir an önce tedavi edilip doÄŸal ortamına bırakılması gerektiÄŸini düÅŸünüyorum” diye konuÅŸtu.

Hayvanı yakaladıktan sonra türünü ve yaÅŸam alanını çok merak ettikleri için ufak bir araÅŸtırma yaptıklarını ifade eden Işık, “Nesli tükenmekte olan bir baykuÅŸ türü olduÄŸunu ve bölgemizde yaÅŸamadığını öÄŸrendik. Dolayısıyla biz hayvanı beslemek için et ve benzeri yiyecekler vermeye çalıştık ancak hiçbirini yemedi. Muhtemelen çok ürktüÄŸü için verdiklerimizi yemedi ya da yaÅŸadığı acıdan dolayı yemedi. Görünümü ürkütücü olmasına raÄŸmen çok masum bir hayvan. Kurumdaki bütün arkadaÅŸlarımız kendisi ile bir resim çekti ve hiçbirine zarar vermedi. Hayvanın tedavi edilip koruma altına alınması için Cizre Kaymakamı Faik Arıcan, Ä°lçe Gıda Tarım ve Hayvancılık MüdürlüÄŸü Veteriner Hekimi ve Milli Parklar Şırnak Åžube Müdür Orhan Kalay'a hayvanla ilgili bilgi ve resimleri göndererek bir an önce tedavi edilmesi gerektiÄŸini söyledik. Ä°lgili merciler hayvanı tedavi edip doÄŸal yaÅŸamına bırakmak için almaya geleceklerini söyledi. Bizim de buradaki temel amacımız hayvanın tekrar doÄŸal ortamına kazandırılmasıdır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.