Sosyal Medya

Güncel

Hayal kırıklığıyla ayrılıyor

SETA'nın Eyüp'teki binasında gerçekleştirilen "ABD Sonrası Suriye" Paneli'nde konuşan gazeteci Hakan Çopur, ABD eski Savunma Bakanı Jim Mattis'in hayal kırıklığıyla Pentagon'dan ayrıldığını söyledi.



SETA'nın Eyüp'teki binasında gerçekleÅŸtirilen "ABD Sonrası Suriye" Paneli'nin yöneticiliÄŸini, SETA'nın strateji araÅŸtırmacılarından Veysel Kurt yaptı.
 
Ä°stanbul AltınbaÅŸ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. ÇaÄŸrı Erhan, ABD BaÅŸkanı Trump'ın göreve baÅŸladıktan sonra birkaç kez Suriye'den çekileceklerine dair açıklamalar yaptığını, DEAÅž'ın bitirilmesi sebebi ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile yaptığı görüÅŸmeden sonra Suriye'den tamamen çekilmeye baÅŸladıklarını duyurduÄŸunu söyledi.
 
Pentagon karışık
Erhan, ABD'nin Suudi Arabistan gibi bazı ülkelere paralarını ödediÄŸi takdirde kendilerini koruma sözü verdiÄŸini ifade ederek, ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
"ABD askeri yapılanmasının dünyadaki sıklet merkezi, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Transatlantik oldu çünkü dünyanın kalbi o dönemde orada atıyordu. Fakat Rumsfeld ile beraber ya da Clinton'un ikinci döneminden itibaren, Trump'ın da ulusal güvenlik stratejisinde zikrettiÄŸi, 'benim rakibim Çin'dir.' ABD, askeri yapılanmasının sıklet merkezini yavaÅŸ yavaÅŸ Asya-Pasifik alanına doÄŸru kaydırıyor. Orta DoÄŸu ne olacak o zaman? Åžunu düÅŸünmüÅŸler, 'biz bölgedeki güvenilir müttefiklerimize denetimi devrederiz, buradan çıkarız.' O bölgedeki güvenilir müttefikler içerisinde Suudi Arabistan da var, silahlandırıp öne çıkarmışlardı. Suudi Arabistan'ın Ä°srail ile iliÅŸkilerini yumuÅŸamasını saÄŸlayarak ABD'nin bırakacağı boÅŸluÄŸu Suudi Arabistan'ın doldurmasını arzu ediyorlardı. Fakat bugün gelinen noktada Suudi Arabistan'ın böyle bir ÅŸeyi tek başına yapıp yapamayacağı da ayrı bir tartışma konusu."
 
Prof. Dr. Erhan, paralı askerler kavramının 2000'li yılların başından itibaren tekrar literatüre girdiÄŸini kaydederek, "21. yüzyılın başından itibaren paralı askerleri ilk defa Irak'ta gördük. Bush döneminde Irak'ta ihaleyle Amerikan ordusu bir takım özel firmalardan askeri hizmet aldı. Bunlar sahada Amerikan askeri üniformasıyla çatışmalara girdiler. Bir takım enteresan bürokratik, finansal iÅŸlemler var Pentagon içinde." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
"Trump Suriye'den çekilme kararının hazırlığını zihnen yapıyordu"
Anadolu Ajansı (AA) Washington Temsilcisi Hakan Çopur ise ABD'nin Suriye'den çekilme kararı sonrası ABD'de yaÅŸanan geliÅŸmeleri deÄŸerlendirdi.
 
Çopur, Trump'un, Barack Obama döneminde baÅŸlayan devlet altı aktörlerle çalışma fikrinden vazgeçmeye baÅŸladığını söyledi.
 
Suriye'den çekilme kararının Trump'un kararı olduÄŸuna deÄŸinen Çopur, ÅŸunları aktardı:
 
"Bu kararı açıklamadan birkaç gün önce Beyaz Saray'daki ulusal güvenlik toplantısında Trump'un bu kararı ilgililerle tartıştığını anlıyoruz çünkü DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo bunu ifade etmiÅŸti. Trump'ın kararı açıklamasından bir gün önce Savunma Bakanı Mattis ile Trump arasında yaklaşık bir saatlik hararetli görüÅŸme olduÄŸunu basından öÄŸrendik. Mattis, Trump'ı vazgeçirmeye çalışıyor, Trump kesin bir ÅŸekilde kararını vermiÅŸ ve Mattis hayal kırıklığıyla Beyaz Saray'dan ayrılıyor, zaten kısa bir süre sonra da istifasını açıklamıştı. Burada bütün unsurlarla beraber alınmış bir karardan ziyade Trump'ın Beyaz Sarayı'nda alınmış olan bir karar olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Bu bakımdan bu kararın, Pentagon'da hem sürprizle hem de ciddi bir rahatsızlıkla karşılandığını düÅŸünüyorum."
 
"Çekilme kararının hazırlığı zaten yapılıyordu"
Suriye'den çekilme kararının Trump tarafından ciddi ÅŸekilde düÅŸünülen ve bu ÅŸekilde alınan bir karar olduÄŸuna deÄŸinen Çopur, "Trump Suriye'den çekilme kararının hazırlığını zihnen yapıyordu, özellikle CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile yaptığı üç-dört telefon görüÅŸmesi de Trump'ın bu konuda net bir ÅŸekilde ikna olmasına vesile oldu diye düÅŸünüyorum. Trump, ABD'nin Suriye politikasını son yıllarda inÅŸa eden ve yürüten isimlerle deÄŸil kendi yaklaşımına, bakış açısına uygun isimlerle yola devam edecek gibi. 14 Aralık'taki ErdoÄŸan-Trump görüÅŸmesinin ardından, Amerikan medyasında 'Trump, ErdoÄŸan ile görüÅŸtükten sonra bu kararı aldı' diye haberler çıktı." diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.