Sosyal Medya

Güncel

Sudanlı komutandan hükümete çağrı

Sudan Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Hamideti, ülkedeki krize ve ekonomik sorunlara köklü çözüm üretilmesi için çağrıda bulundu.



Sudan ordusundan Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Hamideti, hükümete, vatandaÅŸlara "onurlu bir geçim kaynağı saÄŸlama" çaÄŸrısı yaptı.

Sudan resmi ajansı SUNA'nın haberine göre, Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Hamideti, Libya-Sudan sınırındaki görevlerinden dönen birliklere yönelik konuÅŸmasında ülkedeki olaylara deÄŸindi.

Sabırlı olmasından dolayı Sudan halkını takdir ettiÄŸini belirten Hamideti, Sudan halkının sabırsız olduÄŸunu söyleyen herkesi "münafık" olarak nitelendirdi.

Piyasanın ve fiyatların denetlenmesi ve "açgözlülük yapanlarla" mücadele edilmesi gerektiÄŸini söyleyen Hamideti, her kim olursa olsun ekonomiye zarar vermek için çalışanların hesaba çekilmesinin zorunlu olduÄŸunu ifade etti.

Korgeneral Hamideti, ülkede "sızanlar, isyancılar, kaçakçılar ve bozguncular" bulunduÄŸuna ve Hızlı Destek Kuvvetlerinin gözünün onların üzerinde olduÄŸuna dikkati çekti.

Ülkedeki krize ve ekonomik sorunlara köklü bir çözüm üretilmesinin zorunlu olduÄŸunun altını çizen Hamideti, hükümete, görevlerini yerine getirme ve vatandaÅŸlara hizmet sunarak onurlu bir geçim kaynağı saÄŸlama çaÄŸrısında bulundu.

Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Hamideti ayrıca her yerden silahların toplanmasının zorunlu olduÄŸunu belirterek, ülke elden gidinceye kadar beklemeyeceklerini kaydetti.

Sudan'daki gösteriler

Sudan'daki gösteriler Atbara ve Port Sudan gibi kentlerde 19 Aralık'ta baÅŸladı. Ertesi gün baÅŸkent Hartum'a sıçrayan gösterilerde eylemciler, dolar kurunun aşırı yükselmesi nedeniyle ekmek, yakıt, tüp gibi ürünlerde görülen fiyat artışını ve ekonomik krizi protesto ediyor.

Sudan devlet televizyonu, EÄŸitim Bakanlığının talimatıyla baÅŸkent Hartum'da pazar gününden itibaren tüm okullarda eÄŸitime "süresiz" ara verildiÄŸini duyurmuÅŸtu.

Yetkililer, eylemlerin baÅŸladığı günden bu yana yaÅŸanan olaylarda 8 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini belirtirken, muhalif lider Sadık el-Mehdi ise gösterilerde 22 kiÅŸinin yaÅŸamını yitirdiÄŸini açıklamıştı.

Gösteriler nedeniyle Beyaz Nil, Dangola, Gadarif, Kuzey Kordofan ve Atbara kentlerinde olaÄŸanüstü hal ilan edilmiÅŸti.

Sudan Devlet BaÅŸkanı Ömer el-BeÅŸir, olayların ardından bugün ilk kez açıklama yaparak halka ekonomik reform vaadinde bulunmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.