Sosyal Medya

Güncel

Tunus'ta Deja vu: Bir kameraman kendisini yaktı

Ülkenin batısındaki Kasrin vilayetinde ekonomik şartları protesto etmek için kendisini yakan kameraman hayatını kaybetti. Tunus'ta Arap Baharı'nı başlatan Muhammed Buazizi de aynı yolu denemişti



Tunus'ta ekonomik ÅŸartları protesto etmek için kendisini yakan kameraman Abdurrezzak Zerki'nin hayatını kaybetmesinin ardından olayın yaÅŸandığı Kasrin vilayeti gece boyunca düzenlenen protestolara sahne oldu. 

Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikasından yapılan yazılı açıklamada, Cezayir yakınındaki Kasrin vilayetinde kendisini yakan kameraman Abdurrezzak Zerki'nin hayatını kaybettiÄŸi belirtildi.

Zorlu hayat ÅŸartları karşısında umudunu yitiren Zerki'nin içinde bulunduÄŸu durumu protesto etmek için kendisini yaktığı ifade edilen sendika açıklamasında, kameramanın ölümünden "basın sektörünü iÅŸ kanunun denetiminden uzak çalıştırmaya müsaade eden devletin" sorumlu olduÄŸu dile getirildi.

"Kendi başıma devrim yapacağım"

Tunus'un Kasrin vilayetinde yerel bir televizyon için çalışan Abdurrezak Zerki isimli kameraman dün kendisini ateÅŸe vermeden önce sosyal medya hesabından yaptığı görüntülü paylaşımda, "Bu, Kasrin halkına bir çaÄŸrı. Ben, kendi başıma devrim yapacağım." ifadelerini kullanmıştı.

Tunuslu kameramanın hayatını kaybettiÄŸinin duyulmasının ardından Kasrin vilayeti gece saatlerinde protestolara sahne oldu.  

Lastik yakıp barikat kurmaya çalışan ve polise taÅŸ atan göstericilere, güvenlik güçleri göz yaÅŸartıcı gazla müdahale etti.

Arap Baharı'nı baÅŸlatan Muhammed Buazizi de aynı yolu denemiÅŸti

Tunuslu seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin 2011 yılında, yerel güvenlik güçlerinden gördüÄŸü kötü muamelenin ardından kendini ateÅŸe vererek hayatını kaybetmesi, kısa sürede pek çok ülkeye yayılan "Arap Baharı" adlı sürecin fitilini ateÅŸlemiÅŸti. 2011'deki devrimin ardından Zeynel Abidin bin Ali yönetimini devirerek demokrasi, kiÅŸisel hak ve özgürlükler alanında büyük baÅŸarılar kaydeden Tunus, peÅŸ peÅŸe gelen hükümetlerle istihdam, kalkınma, refah gibi devrimin ekonomik vaatlerini karşılamakta yetersiz kaldı. Arap Baharı'nın son kalesi durumundaki Tunus, bugün, alım gücünün düÅŸmesi, artan enflasyon, yüksek iÅŸsizlik ve özellikle genç iÅŸsizliÄŸi gibi sıkıntılarla mücadele ediyor.

Zeynel Abidin Bin Ali. Tunus, Arap Baharı'nın baÅŸladığı ülke. 17 Aralık 2010 günü Sidi Bouzid kentindeki seyyar satıcı Muhammed Buazizi yaÅŸadığı ekonomik sıkıntıları protesto etmek için kendini yaktı. Bu olay, ülkede hükümet karşıtı çok büyük kitlesel eylemlerin düzenlenmesine neden oldu

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.