Sosyal Medya

Asgari ücret rakamı belli oldu

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Asgari Ücreti Tespit Komisyonu'nun dördüncü toplantısını bugün saat 10:00'da Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirileceğini açıkladı.



Üçüncü toplantı 20 Aralık'ta yapılmıştı
Komisyon, ücreti belirlemek için üçüncü toplantısını 20 Aralık'ta yapmıştı. Toplantıda, bir iÅŸçinin asgari geçim tutarını komisyonla paylaÅŸan TÜÄ°K, asgari ücreti "ağır" statüdeki iÅŸlerde 2 bin 213 lira 40 kuruÅŸ, "orta" statüdeki iÅŸlerde bin 978 lira 80 kuruÅŸ, "hafif" statüdeki iÅŸlerde bin 841 lira 40 kuruÅŸ olarak önermiÅŸti.
 
TÜÄ°K'in önerdiÄŸi rakamların, gerek iÅŸçi gerekse de iÅŸveren tarafının tekliflerinin somutlaÅŸması ve pazarlıklara baÅŸlanması bakımından belirleyici niteliÄŸi bulunuyor.
Ä°ÅŸçi ve Ä°ÅŸveren ne istiyor?
Türk-Ä°ÅŸ yeni asgari ücret belirlenirken öncelikle geçim ÅŸartlarının temel alınmasını istiyor. Ayrıca, asgari ücret görüÅŸmelerine 2 bin liranın üzerinde baÅŸlanılmasını, bu rakama enflasyon oranındaki artışın yanında refah payının da eklenmesini talep ediyor.
 
Asgari ücretin vergi dışı tutulmasını da savunan Türk-Ä°ÅŸ, net ücrette 2 bin liranın altındaki her teklife kapılarını kapatıyor.
 
TÄ°SK ise yeni asgari ücret belirlenirken hedef enflasyon, yatırımlar, rekabet gücü, verimlilik ve iÅŸsizlikle mücadelenin dikkate alınmasını, asgari ücret desteÄŸinin arttırılarak devam ettirilmesini, yüzde 2 olan iÅŸsizlik sigortası iÅŸveren payının 2019 yılı için alınmamasını talep ediyor.
Ä°ÅŸveren ayrıca SGK iÅŸveren desteÄŸinin yüzde 5'ten yüzde 6'ya çıkartılmasını ve toplu iÅŸ sözleÅŸmesi imzalanan iÅŸ yerlerinde bunun yüzde 7 olarak uygulanmasını istiyor.
 
Ä°lk kez asgari ücretli bir iÅŸçi de yer almıştı
Komisyonun bu yılki ilk toplantısı 6 Aralık'ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliÄŸinde gerçekleÅŸmiÅŸti. Bu toplantıda ilk kez asgari ücretli bir iÅŸçi de yer almıştı. Yalova Üniversitesinde güvenlik görevlisi olarak çalışan Güvenlik-Ä°ÅŸ Sendikası üyesi Gülden Görmez, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda Türk-Ä°ÅŸ heyetindeki 5 kiÅŸiden biri olmuÅŸtu.
 
TÄ°SK'in ev sahipliÄŸinde 13 Aralık'ta düzenlenen ikinci toplantıda, iÅŸçi heyetine baÅŸkanlık eden Türk-Ä°ÅŸ Genel EÄŸitim Sekreteri Nazmi Irgat, "Rakamsal pazarlığa baÅŸlamadığımız için tam bir sonuç çıkmadı. Henüz erken ama TÜÄ°K'in açıklamasından sonra bir sonuç çıkacağını bekliyorum." açıklamasını yapmıştı.
 
Ä°ÅŸveren heyetine baÅŸkanlık eden TÄ°SK Genel Sekreteri Akansel Koç ise "2018 yılı iÅŸsizlik, büyüme ve enflasyon rakamlarını gördük, 2019 yılındaki hedefler çok daha farklı, iÅŸsizlik oranları çok daha farklı. Bunların hepsini dikkate alarak bir rakam öngörüp paylaÅŸacağız." demiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.