Sosyal Medya

Güncel

ABD ve İran Yemen konusunda gizlice görüşüyor iddiası

Kuveyt'in El Ceride gazetesinin Avrupalı üst düzey bir diplomata dayandırdığı haberinde, İran ve ABD'li diplomatların Avrupa ve Umman'ın ara buluculuğunda İngiltere'nin başkenti Londra'daki bir otelde gizlice görüştüğü öne sürüldü



Ä°ran ve ABD'li diplomatların Yemen'deki krizle ilgili Londra'da gizli bir görüÅŸme gerçekleÅŸtirdiÄŸi iddia edildi.

Kuveyt'in El Ceride gazetesinin Avrupalı üst düzey bir diplomata dayandırdığı habere göre, Ä°ran ve ABD'li diplomatlar, Avrupa ve Umman'ın ara buluculuÄŸunda Ä°ngiltere'nin baÅŸkenti Londra'daki bir otelde gizlice bir araya geldi.

Ä°smi açıklanmayan Avrupalı üst düzey diplomat, Londra'ya gelen Ä°ran ve ABD'li diplomatların görüÅŸmenin basına sızmaması için diplomatik pasaportlar yerine umumi pasaportla geldikleri Londra'da kaldıkları otelin bir odasında "çok gizli" görüÅŸme yaptıklarını söyledi. 

GörüÅŸmenin zamanı hakkında bilgi vermeyen Avrupalı diplomat, Ä°sveç'in baÅŸkenti Stockholm'de BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) gözetiminde gerçekleÅŸen Yemen'de çatışan taraflar arasındaki müzakerelerin bu görüÅŸme sayesinde gerçekleÅŸtiÄŸini ifade etti.

GörüÅŸmede Ä°ran tarafının, Husilerin Ä°sveç'teki müzakerelere katılması ve bazı meselelerden feragat edeceÄŸinin garantisini verdiÄŸini aktaran Avrupalı diplomat, ABD Savunma Bakanı James Mattis'in Yemen müzakerelerini bir ay önceden haber vermesinin bu görüÅŸmenin sonucu olduÄŸunu öne sürdü.

Ä°ran'ın görüÅŸmede Yemen konusunda ABD ile uzlaÅŸmaya varmasının ardından Washington'un yaptırımları yumuÅŸattığını söyleyen Avrupalı diplomat ÅŸöyle devam etti:

"Ä°ran'ın Yemen konusundaki olumlu adımları, ABD'nin Tahran'la iliÅŸkilerindeki konumunu yumuÅŸatmasını saÄŸladı. Washington bunun sonucunda da Ä°ran'ın petrol ihraç ettiÄŸi ülkelere (180 günlük) muafiyet saÄŸlayarak, yaptırımların ÅŸiddetini azalttı. Avrupa, Ä°ran'dan Suriye krizinde de aynı yaklaşımı göstermesini ve uluslararası toplumla iÅŸ birliÄŸi yapmasını bekliyor."

GörüÅŸmede ABD'nin Tahran'a yönelik yaptırımlarının da görüÅŸüldüÄŸünü söyleyen diplomat, Ä°ran'ın ABD'den yaptırımları askıya alması ve muafiyet sürelerini uzatması talebinde bulunduÄŸunu ve bu ÅŸartların kabul edilmemesi halinde Washington yönetimi ile iletiÅŸim kanallarını kapatma tehdidinde bulunduÄŸunu belirtti.

Söz konusu diplomat ayrıca, Ä°ran ve ABD'nin müzakere masasına dönmek için birbirlerine karşı öne sürdükleri ÅŸartları Ruhani ve Trump'ın iç siyasette sorunlarla karşılaÅŸmaması için resmi açıklama olmaksızın uygulama konusunda Avrupalı ara bulucular tarafından ikna edildiÄŸini iddia etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.