Sosyal Medya

Güncel

Prof. Dr. Yusuf Aksar, soykırım yargılamalarında görev alacak

Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması (UCMRM) havuzunda boşalan iki hakim üyelik için yapılan oylamada Türkiye’nin adayı Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Aksar seçildi. Prof. Dr. Yusuf Aksar 101 üye devletin oyunu alarak, seçimin galibi oldu.



Habertürk'ün haberine göre Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması (UCMRM) havuzunda boÅŸalan iki hakim üyelik için yapılan oylamada Türkiye’nin adayı Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Aksar seçildi. Aksar’dan önce bu görevi FETÖ’nün gizli haberleÅŸme ağı Bylock kullanıcısı olduÄŸu belirtilen ve 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Aydın Sefa Akay yürütüyordu.
 
ESKÄ° HAKÄ°M BYLOCK’TAN MAHKUM EDÄ°LMÄ°ÅžTÄ°
 
UCMRM’nin üyesi olan Aydın Sefa Akay, 15 Temmuz darbe teÅŸebbüsünden sonra Bylock kullandığının ortaya çıkması nedeniyle tutuklandı. Akay’ın tutuklanması BM ile Türkiye arasında gerginliÄŸe de neden oldu. Akay daha sonra “terör örgütü üyeliÄŸi”nden 7,5 yıla mahkum edildikten sonra adli kontrol kararı ile serbest bırakıldı.
 
TÜRKÄ°YE’NÄ°N BASKISI SONUÇ VERDÄ°
 
UCMRM havuzunda bulunan 25 hakimden 23’ünün görev süresi 1 Temmuz 2018’den itibaren BM Genel Sekreteri tarafından 2 yıl süreyle uzatıldı. Türkiye’nin yoÄŸun çabaları sonucunda Akay’ın görev süresinin uzatılmamasına karar verilmiÅŸti. Bir üye hakim ise istifa etti.
 
101 ÜYE DEVLETÄ°N OYU Ä°LE SEÇÄ°LDÄ°
 
UCMRM havuzunda Akay’ın ve bir diÄŸer üyenin istifası ile boÅŸalan iki üyelik için seçime gidildi. 21 Aralık 2018 Cuma günü, BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in (BM) New York’ta bulunan merkezinde yapılan seçimlerde Prof. Dr. Yusuf Aksar 101 üye devletin oyunu alarak, seçimin galibi oldu. Aksar’ı Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tebrik etti.
 
2 YIL GÖREV YAPACAK
 
Aksar iki yıl süre ile UCMRM hakimi olarak görev yapacak. Bu süre, BM Genel Sekreteri tarafından BM Genel Kurul BaÅŸkanı ve BM Güvenlik Konseyi BaÅŸkanı ile müzakere etmek suretiyle her defasında 2 yıl süre ile uzatılabilecek.
 
SOYKIRIM YARGILAMALARINI YAPIYOR
 
UCMRM, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi ile Eski Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yerine BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1966 (2010) sayılı ve 22 Aralık 2010 tarihli kararı ile kuruldu. Biri Tanzanya/Arusha diÄŸeri ise Hollanda/Lahey’de olmak üzere iki ÅŸubesi bulunuyor. UCMRM’nin baÅŸkanlığını 1 Mart 2012 tarihinden itibaren ABD’li hakim Theodor Meron yürütüyor. UCMRM Ruanda ve Yugoslavya’da gerçekleÅŸtirilen savaÅŸ ve soykırım suçlarının yargılamalarını yapıyor. Bu kapsamda Radovan Karadzic ve Ratko Miladic gibi “Bosna kasabı” olarak bilinen eski Sırp yöneticiler de “soykırım, insanlığa karşı suç ve savaÅŸ kanunlarını ihlal”den burada yargılanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.