Sosyal Medya

Güncel

ABD'de hükümet 3.kez kapandı

ABD’de federal hükümet, Meksika sınırına örülen duvarın finansmanı nedeniyle yaşanan bütçe krizi sonucunda kısmen ve geçici olarak kapandı



ABD’de federal hükümet, Meksika sınırına örülen duvarın finansmanı nedeniyle yaÅŸanan bütçe krizi sonucunda bu yıl üçüncü kez kısmen ve geçici olarak kapandı.

ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın Meksika duvarı için finansman içermeyen geçici bütçe tasarısını imzalamayacağı restiyle ortaya çıkan bütçe krizi, Demokratların geri adım atmaması sonrasında federal hükümetin kısmen kapanmasıyla sonuçlandı.

Kongre ve Beyaz Saray yeni bir bütçe üzerinde anlaÅŸamadığı için ödeneksiz kalan federal kamu kuruluÅŸları, faaliyetlerini 22 Aralık Cumartesi yerel saatle 00.01 itibarıyla durdurmak zorunda kaldı. 

Yeni bir bütçe yürürlüÄŸe girene kadar kapalı kalacak federal kurumlar için çalışan milyonlarca Amerikalı, bu süreçte ücret almadan çalışacak ya da zorunlu izne çıkarılacak. 

Öte yandan, ABD Savunma, SaÄŸlık, Çalışma ve EÄŸitim Bakanlıkları, 1 Ekim'de baÅŸlayan yeni mali yıl boyunca finansman saÄŸlayacak 854 milyar dolarlık bütçe eylül ayında yasalaÅŸtığı için kapanmadan etkilenmeyecek.

Üçüncü kapanış

Trump’ın en önemli seçim vaatlerinden Meksika duvarı için istediÄŸi 5 milyar dolarlık finansmanın bütçeye eklenmesi, Demokratlar tarafından desteklenmeyince kısmen kapanan federal hükümet, aynı duruma bu yılın başında iki kere daha düÅŸmüÅŸtü.

Federal kurumlar benzer anlaÅŸmazlıklardan ötürü yaÅŸanan bütçe krizi nedeniyle Trump'ın Beyaz Saray'daki ilk yıl dönümü olan 20 Ocak'tan 23 Ocak’a kadar kapalı kalmıştı.

Aynı durum, 9 Åžubat’ta yeniden yaÅŸanmasına karşın sadece birkaç saat sürmüÅŸtü.

Ülkede federal hükümeti, sonuncusu da dahil olmak üzere toplamda 21 kez kısmen ve geçici olarak kapanmak zorunda kaldı.

Federal hükümetin "kapanması" ne anlama geliyor?

Amerikan kanunlarına göre, Kongre 1 Ekim'de baÅŸlayıp, 30 Eylül'de sona eren mali yıl için kalıcı bütçeyi onaylayamazsa geçici bütçelerle aranın kapatılması gerekiyor.

Geçici bütçenin de onaylanamadığı dönemlerde harcama yetkisini kaybeden federal kurumlar geçici olarak faaliyetlerini durduruyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.