Sosyal Medya

Güncel

Eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı: Erdoğan Suriye konusunda Trump'ı ikna etti

Eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Kimmitt, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Trump'ı 'Suriye konusundaki tüm planlarında Türkiye ile olan uzun vadeli ilişkilerini de göz önünde bulundurmak zorunda olduğu noktasında ikna ettiğini' belirtti.



Eski ABD DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Mark Kimmitt, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ı "Suriye konusundaki tüm planlarında Türkiye ile olan uzun vadeli iliÅŸkilerini de göz önünde bulundurmak zorunda olduÄŸu noktasında ikna ettiÄŸini" söyledi.

Avrupa ve NATO'da en büyük ordulardan birine sahip olan Türkiye'nin Washington için kritik bir öneme sahip olduÄŸunun altını çizen Eski ABD DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı ve emekli General Kimmitt, bu açıdan Trump'ın Suriye'den çekilme kararının "Ankara ile iliÅŸkileri geliÅŸtirme yönünde isabetli bir adım" olduÄŸu deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Al Jazeera televizyonunda katıldığı bir programda konuÅŸan Kimmitt, "Sanıyorum CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Suriye hakkındaki tüm planlarında BaÅŸkan Trump'ı Türkiye ile uzun vadeli iliÅŸkileri göz önünde bulundurması için ikna etti." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin 2002 yılında Irak'a girmek isteyen ABD askerlerine topraklarını açmayı reddetmesinden bu yana iki ülke iliÅŸkilerinde gerileme yaÅŸandığını kaydeden Kimmitt, bunda Washington'un FETÖ ve YPG'ye olan desteÄŸinin de etkili olduÄŸunu söyledi.

Türkiye'nin bölgede birçok açıdan deÄŸerli bir ABD müttefiki olmasının kritik önemde olduÄŸunu vurgulayan Kimmitt, ÅŸunları kaydetti:

TÜRKÄ°YE'YÄ° GERÄ° KAZANMAK Ä°ÇÄ°N Ä°YÄ° BÄ°R ADIM

"(Türkler) Birçok çatışmada yıllardır bizimle birlikte savaÅŸtı. ABD'nin nükleer silahlarına ev sahipliÄŸi yaptılar. ABD'in Türkiye ile olan iliÅŸkileri diÄŸer unsurlarla iliÅŸkilerine kıyasla çok daha önemlidir. Trump'ın bu (Suriye'den çekilmesi) politikasının çok akıllıca olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Türkiye, ABD için önemlidir. (Suriye'den çekilme) Bu da Türkiye'yi geri kazanmak için iyi bir adımdır."

ABD'NÄ°N YPG'YE DESTEĞİ GEÇÄ°CÄ° VE TAKTÄ°KSELDÄ°

Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütü YPG'nin terör örgütü PKK ile baÄŸlantılı olduÄŸunu kendilerinin de kabul ettiÄŸini ifade eden Kimmitt, ABD'nin bu örgüte olan desteÄŸinin geçici ve taktiksel olduÄŸuna vurgu yaptı.

Bizzat eski ABD Savunma Bakanı'nın "YPG'nin doÄŸrudan PKK ile baÄŸlantılı olduÄŸunu" açıkladığını hatırlatan Kimmitt, ÅŸunları aktardı.

'DEAÅž'IN YOK EDÄ°LMESÄ° NEDEN ABD'NÄ°N SORUMLULUÄžUNDA OLSUN?'

"Biz YPG ile bu anlaÅŸmayı yaptığımızda bizim desteÄŸimizin geçici ve taktiksel olacağını söyledik. BaÅŸkan Trump ÅŸu anda tam olarak buna uygun bir karar verdi. Biz çekiliyoruz. DEAÅž artık ABD'ye varoluÅŸsal bir tehdit oluÅŸturmuyor. Açık olursak yenildi ancak yok edilmedi. Türkler olsun Kürtler olsun ya da Ruslar olsun bu iÅŸi baÅŸkalarına bırakalım. DEAÅž'ın yok edilmesi neden ABD'nin sorumluluÄŸunda olsun?"

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.