Sosyal Medya

Güncel

Saatler kaldı geri adım atmadı...Trump resti çekti

ABD Başkanı Donald Trump'ın Senato'dan geçen geçici bütçe tasarısını Meksika duvarı için finansman içermediği için imzalamayacağı bildirildi. Beyaz Saray ve Kongre, bütçe konusunda 24 saat içerisinde anlaşamazsa Amerikan federal hükümeti kısmen ve geçici olarak kapanacak.



ABD Temsilciler Meclisi BaÅŸkanı Paul Ryan, Beyaz Saray'da görüÅŸtüÄŸü Trump'ın federal hükümetin yerel saatle cuma gece yarısı itibarıyla kısmen kapanmasını önleyecek yasa tasarısını imzalamayacağını ifade etti.

Ryan, Beyaz Saray çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "BaÅŸkan Trump, Senato'dan geçen tasarıyı sınır güvenliÄŸine iliÅŸkin meÅŸru endiÅŸeleri nedeniyle imzalamayacağını bize bildirdi. Åžimdi Temsilciler Meclisi'ne gidip üyelerimizle görüÅŸeceÄŸiz. Hükümeti açık tutmak istiyoruz ancak sınırlarımızı koruyacak bir anlaÅŸma da istiyoruz" ifadesini kullandı.

ABD Senatosu'ndan dün gece geçen geçici bütçe harcama yetkisini 24 saat içerisinde kaybedecek bazı federal kurumlara 8 Åžubat 2019'a kadar hükümete ödenek saÄŸlanmasını öngörüyordu.

Ryan'ın açıklamasının ardından Beyaz Saray'da yapılan bir imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, "Hükümeti finanse eden her bütçe sınır güvenliÄŸini içermeli. Bu, siyasi nedenlerle deÄŸil, ülkemiz için gerekli." görüÅŸünü dile getirdi. 
Kongre, yerel saatle yarın gece yarısına kadar yeni bir tasarıyı geçiremez ya da Trump geri adım atmazsa federal hükümet bir kez daha kısmi ve geçici olarak kapanacak.

Öte yandan, ABD Savunma, SaÄŸlık, Çalışma ve EÄŸitim Bakanlıkları, 1 Ekim'de baÅŸlayan yeni mali yıl boyunca finansman saÄŸlayacak 854 milyar dolarlık bütçe eylül ayında yasalaÅŸtığı için kapanmadan etkilenmeyecek. 

Federal hükümetin "kapanması" ne anlama geliyor? 
Amerikan kanunlarına göre, Kongre 1 Ekim'de baÅŸlayıp, 30 Eylül'de sona eren mali yıl için kalıcı bütçeyi onaylayamazsa geçici bütçelerle aranın kapatılması gerekiyor.

Geçici bütçenin de onaylanamadığı dönemlerde harcama yetkisini kaybeden federal kurumlar geçici olarak faaliyetlerini durduruyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.