Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Oscar'ı reddedip katliamı hatırlatmıştı! İşte Baba filminin unutulmaz aktörünün örnek davranışı

Marlon Brando 1973 yılında The Godfather (Baba) filmiyle Oscar ödülünü kazandı. Fakat Brando, Oscar tarihinde unutulmayacak bir sürpriz yaptı. Törene kendi yerine bir Apaçi'yi gönderdi. Amacı, Amerika'nın Kızılderililere yaptığı katliamı protesto etmek ve bu zulmü bütün dünyaya duyurmaktı.



Brando'nun yerine geleneksel kıyafetiyle sahneye çıkan Sacheen Little Feather (Küçük Tüy) ödülü almayı reddetti. Fakat konuÅŸma yapması engellenmeye çalışıldı. Yine de Little Feather kısa bir bölüm okuyabildi. Daha sonra mektubun tam metni basına dağıtıldı. Marlon Brando'nun gönderdiÄŸi Mektubun bir kısmı ÅŸöyle:

“200 yıl boyunca toprağı, yaÅŸamı, ailesi ve özgür olma hakkı için savaÅŸan yerli halka ÅŸöyle dedik: ‘Ä°ndir silahını arkadaÅŸ, gel beraber oturalım. Ä°ndirirsen eÄŸer silahını arkadaÅŸ, barıştan söz ederiz senle, anlaşırız senin hayrına.’ Silahlarını indirdiklerinde ise onları katlettik. Onlara yalan söyledik. Onları topraklarından koparmak için kandırdık. Hiçbir zaman sadık kalmadığımız ve adına antlaÅŸma dediÄŸimiz o kâğıtları zorla imzalasınlar diye onları açlığa mahkûm ettik.

Ve onları, yalnızca yaÅŸamın anımsayabileceÄŸi kadar uzun bir süredir yaÅŸam vermiÅŸ bu kıtada dilencilere döndürdük. Ve tarihi nasıl yorumlarsanız yorumlayın, ne kadar çarpıtırsanız çarpıtın: biz doÄŸru davranmadık.Ne dürüst olduk ne de adil davrandık.

Onlara ne haklarını iade etmek zorundaydık ne de antlaÅŸmalarımıza sadık kalmak. Çünkü gücümüzün üstünlüÄŸü bize diÄŸerlerinin haklarına saldırma, mallarını gaspetme, yalnızca yaÅŸamlarını ve özgürlüklerini savunmaya çalışırken yaÅŸamlarını ellerinden alma hakkını saÄŸlıyordu.

Onların erdemleri suça dönüÅŸürken bizim ahlaksızlıklarımız erdem oluyordu!

Fakat bu sapkınlığın ulaÅŸamayacağı bir ÅŸey var; o da tarihin büyük hükmü. Emin olun tarih bizi yargılayacaktır.

...

27 Mart 1973

BRANDO'NUN ÖDÜLÜ REDDETMESÄ°NÄ° BÄ°ZÄ°M BASIN NASIL GÖRMÜÅž?



Bir önceki paylaşımda Marlon Brando'nun reddettiÄŸi Oscar'ı ve gönderdiÄŸi mektubu paylaÅŸmıştım. "Acaba" dedim, "O tarihlerde bizim basın bu haberi nasıl verdi?" Merak edip araÅŸtırdım. Çünkü Türkiye'de o yıllarda 1971 Muhtırası ile baÅŸa gelen hükümet Amerika istediÄŸi için haÅŸhaÅŸ ekimi yasaklamış ve antiemperyalist kesimlere karşı Balyoz Harekatı'nı yapmıştı.

Milliyet Gazetesi'nin haberini buldum. 29 Mart 1973 tarihli haberin baÅŸlığı ÅŸuydu: "Brando, Oscar'ı Reddetti". BaÅŸlığın hemen altındaki spot cümle ÅŸu: "En iyi kadın oyuncu ödülü de 'Cabaret filmindeki rolü ile Liza Minelli'ye verildi.". Haberin içeriÄŸi gerçekten çok ilginç. Gazete Brando'nun ödülü reddetme nedenini ÅŸöyle açıklıyor: "Amerikan filmlerinde Kızılderililere yapılan küçültücü davranışlardan dolayı..."

Haberde, Baba filminin "ancak üç ödül" alabilmesine raÄŸmen, Cabaret'in ise "ortalığı silip süpürmesine" yapılan vurgunun yanında, Brando'nun "nezaketsizliÄŸi/kabalığı" da okuyucuya hissettirilmiÅŸ. Tabii ki mektubun ne dediÄŸinden ise hiç bahsedilmemiÅŸ.

Özetle gazete Brando'nun "kötü örnek" olmaması için elinden geleni yapmış...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.