Sosyal Medya

Kumardan hayır işlemeyi düşünmek eski bir cahiliye âdetidir

Millî Gazete köşe yazarı Abdulaziz Kıranşal, "Piyango ve Toto ile Cahiliye Adetlerini Hortlatmayın" başlıklı bir yazı kaleme aldı.



KıranÅŸal'ın bahsi geçen yazısı ÅŸu ÅŸekilde: Cahiliye Arapları eskiden büyük kumar meclisleri tertip eder, veresiye bir deve satın alır bu deveyi yirmi sekiz parçaya bölüp üzerine kumar oynarlardı. On adet küçük okun yedisine hisseler yazılır, üçü de boÅŸ bırakılarak aÄŸzı dar bir torbanın içine yerleÅŸtirilirdi. Oyuna katılanlar okları birer birer çekerler, dolu çıkanlar hisselerini alırlar, boÅŸ çıkanlar ise devenin parasını öderlerdi. Deve kesimine ve kumar oyununa hizmet edenlerle ziyafetten yararlanmak üzere kumar meclisine gelenler de devenin etinden ikram ederlerdi.

Deve etinin artanını ihtiyaç sahiplerine dağıtır, bunu da yoksullara yardım olarak bir hayır iÅŸi olarak görürlerdi. Kumar yasaklanınca, o zaman biz nasıl ikram edeceÄŸiz, yoksullara nasıl yardım edeceÄŸiz mahiyetinde “neyi infak edelim” diye sordular. “Affı infak edin”, yani “ihtiyaçtan artan miktarı veya bu miktardan uygun bir kısmı yoksullara, muhtaçlara verin” ayeti nazil oldu. (Diyanet Tefsiri, Bakara, 2/219) Kumardan hayır iÅŸlemeyi düÅŸünmek eski bir cahiliye âdetidir. Ve Ä°slam bu âdeti tarihe gömmüÅŸtür. Bugün baÅŸta piyango ve Spor TOTO olmak üzere kumardan kazanılan para ile hayır iÅŸlemeyi, yoksullara yardım etmeyi, hayır kurumları yaptırmayı düÅŸünmek, bilmeden bu cahiliye âdetini yeniden diriltmek demektir. Piyangodan kazanılan paranın tamamı hayır iÅŸlerine bile harcanmış olsa, bu durum piyangoya verilen bilet parasının vebalini bile karşılamaz. Çünkü piyangoya verilen her kuruÅŸ büyük bir haram olan kumar çarkının dönmesine ciddi bir katkıda bulunmak demektir.

Yine baÅŸta Spor TOTO olmak üzere kumar oyunlarını hayır kurumlarının ve ilim kurumlarının inÅŸaatlarına sponsor yapmak, Ä°slam’ın kaldırdığı büyük bir cahiliye adetini yeniden hortlatmak ve hak ile batılı, haram ile helali birbirine karıştırmaktır. Evet, piyango da, TOTO da kumardır ve haramdır. Ancak hayır hasenat iÅŸlemek ve hayra sponsor olmak adına bu kumar oyunlarını meÅŸrulaÅŸtırmak, yaygınlaÅŸtırmak, hayır kurumlarının inÅŸaatlarına sponsor yaparak insanların nazarında makul bir iÅŸ gibi göstermek daha büyük haram ve daha büyük bir günaha kapı açmaktır.

Kurbanda faizli kurban kredisi, bayramda faizli bayram kredisi, Ramazanda faizli ramazan kredisi, Ramazan konseri ve eÄŸlencesi gibi uygulamalar ile en önemli ibadetlerimize ve günlerimize faiz ve eÄŸlenceyi bulaÅŸtırmaya kalkışmak ne ise, Ä°slam’ın öÄŸretileceÄŸi kurumlarımıza kumarı ve haram kazancı bulaÅŸtırmak da aynı ÅŸeydir. Allah muhafaza buyursun bu durum dini hükümleri hafife almak olur ki bu da son derece tehlikeli bir iÅŸtir. Günahları ve haramları önemsiz görmek ve sıradanlaÅŸtırmak, toplumların çöküÅŸüne giden süreçte ilk adımdır. Enes (r.a.) Efendimiz'den (s.a.s.) sonra iÅŸlenen bir takım amelleri görünce “Siz bir kısım ameller iÅŸliyorsunuz ki onlar size göre son derece küçük ve kıldan bile önemsiz amellerdir.

Hâlbuki biz onları, Rasûlullah (s.a.s.) zamanında görünce toplumu helak edecek iÅŸler olarak görürdük” (Buhari). Bugün haramların sıradanlaÅŸması ve normalleÅŸmesi ve hatta hayırlı iÅŸlere kaynak olarak görülmesi de aynı ÅŸekilde büyük bir tehlikedir. Ä°slami kavramları haram olan uygulamalarla yan yana getirmek bile baÅŸlı başına bir vebaldir. Haramın olduÄŸu yerde bereket olmaz. TOTO’nun sponsorluÄŸunda yapılacak kurumlarda nesillerimize Kur’an öÄŸretilecek ise, Kur’an kumarı yasaklamıştır. Sünnet öÄŸretilecek ise sünnet de kumarı yasaklamıştır. Fıkıh öÄŸretilecek ise fıkıh da kumarı haram olarak nitelemiÅŸtir. Tüm bunlar ortadayken böyle uygulamalara kalkışmak büyük bir akıl tutulmasından baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.