Sosyal Medya

İsrail'i boykot etmeme garantisi vermeyen Filistinli kadın işten atıldı

ABD'nin Teksas eyaletindeki okullarda 9 yıldır konuşma pataloğu olarak çalışan Bahia Amawi, eylülde sunulan yeni sözleşmede İsrail'i boykot etmediği ve okulda çalıştığı müddetçe de boykot etmeyeceği garantisi isteyen maddeyle karşılaşınca şaşırdı.



Filistin kökenli, Avusturya'da doÄŸmuÅŸ, ABD vatandaşı kadın, Ä°srail'in Filistinlilere muamelesine karşı tutumunu ve ABD'nin ifade özgürlüÄŸüyle ilgili maddesine inancını gerekçe göstererek böyle bir ÅŸeyi imzalamayı reddetti. Ve iÅŸten kovuldu. Ä°ÅŸ sözleÅŸmesindeki madde, Cumhuriyetçi Parti'nin kontrolündeki Teksas Kongresi'nin 2017'de çıkardığı bir yasaya ve Teksas Valisi'nin bunu ayrımsız uygulamasından kaynaklanıyor. Yasa, eyalet kurumlarının, Ä°srail'i boykot eden ÅŸirket ve iÅŸletmelerle iÅŸ yapmasını yasaklıyor.

BUNUN ADI AYRIMCILIK

4 çocuk annesi Bahia Amawi, Teksas'ın baÅŸkenti Austin'deki federal mahkemede yasaya karşı dava açtı. Eyaletin yasanın uygulanmasını dayatmasının kendi ifade özgürlüÄŸü hakkını ihlal ettiÄŸini belirten Amawi, gazetecilere "SözleÅŸmeyi ilk gördüÄŸümde ÅŸoke oldum. Neden eyalet yönetimi benim belli bir tüzel oluÅŸumu boykot etmemi kısıtlıyor" açıklamasını yaptı Eyalet yönetiminin yasayı sözleÅŸmeli personeli kapsayacak ÅŸekilde yorumlama hakkının olup olmadığı tartışmalı. Amawi'nin dava dilekçesinde ÅŸöyle deniliyor: "Teksas'ın Ä°srail'i boykot eden her bir kiÅŸiyle sözleÅŸme yapılmasını yasaklaması, dünya görüÅŸü temelinde ayrımcılık yapılması demektir. Bu da benim Filistin'i destekleme hakkımı garanti altına alan ABD Anayasası'nın ifade özgürlüÄŸü ve siyasi savunuculukla ilgili maddesinin çiÄŸnenmesidir." Dilekçede "Ä°srail boykot edilemez" maddesinin eyaletin okul ve diÄŸer kurum elemanlarıyla yaptığı iÅŸ sözleÅŸmelerinden çıkarılması talep ediliyor.

OKULLAR DA ŞİKAYETÇÄ°

Amawi'nin 2009'dan beri görev yapmış olduÄŸu Austin'in Pflugerville Bağımsız Okul Bölgesi, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, 'eyaletin dayatması yüzünden yasaya uymak zorunda kaldıklarını' söylerken bu durumdan ÅŸikayet etti: "Maalesef Teksas'taki tüm okul bölgelerinin kaderi, eyalet hükümetinin iki dudağının ucunda. Bu gibi durumlarda maalesef temel misyonumuz olan öÄŸrencilere eÄŸitim vermek yerine eyalet siyasetiyle ilgili meselelerle uÄŸraÅŸmak zorunda kalıyoruz."

KASIRGAZEDELERE YARDIM Ä°ÇÄ°N BÄ°LE Ä°SRAÄ°L ÅžARTI

Ä°srail'i Filistinlilere karşı 'apartheid' uygulamakla suçlayanların küresel çapta yaydığı Boykot, Tecrit, Yaptırım (BDS) Hareketi'nin desteklenmesini yasaklamaya yönelik Teksas yasası, çok geniÅŸ çaplı yorumlanıyor. Öyle ki, Harvey Kasırgası'nın maÄŸdurlarına bile yardım ve bağış alabilmeleri için bu ÅŸartı kabul etmeleri dayatıldı. Bu uygulamaya Amerikan Sivil Özgürlükler BirliÄŸi'nin (ACLU) tepki gösterdi. Hukuk uzmanları, ABD Yüksek Mahkemesi'nin (Anayasa Mahkemesi) daha önce hükümetlerin ifade özgürlüÄŸü hakkını kullanan çalışana misillemede bulunmasını ve iÅŸe alımları siyasi görüÅŸlerine göre yapmasını anayasaya aykırı bulduÄŸunu hatırlattı. Ancak Amawi'nin davasına tepki olarak Teksas Valisi, Cumhuriyetçi Partili Greg Abbott "Teksas Ä°srail'in yanındadır. Nokta" diye tweet attı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.