Sosyal Medya

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Yemen'de vahşet dolu zindanları

Katar merkezli El-Cezire kanalının Bila Hudud (Sınırsız) programında konuşan Hasani, BAE'nin Yemen'de hükümetin kontrolünde olan güney kentlerindeki gerçek rolü ve işkence ile suikastlara ilişkin bağlantılarına dair bildiklerini aktardı.



Geçici baÅŸkent konumundaki Aden baÅŸta olmak üzere güney kentlerinde bulunan gizli hapishanelerin BAE tarafından iÅŸkence merkezleri olarak kullanıldığını belirten Hasani, kendisinin Aden'de BAE güçlerince alıkonularak iÅŸkence edilen ilk kiÅŸilerden biri olduÄŸunu ifade etti. 

BAE'nin vahÅŸet dolu zindanları CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin ofis müdür yardımcısı Åžeyh Ahmed Salih el-Ä°sa'yı tasfiye etme planında yer almak üzere BAE birlikleriyle çalışmayı kabul etmediÄŸi için AÄŸustos 2016'da alıkonularak BAE'nin kontrolündeki bir gizli hapishaneye götürüldüÄŸünü söyleyen Hasani, Ä°sa'nin, Abu Dabi'nin desteklediÄŸi güçlerin Aden kentini ele geçirmeye engel olma konusunda ciddi bir rol üstlendiÄŸinden ötürü kendisinin BAE'nin hedef tahtasına oturduÄŸuna dikkati çekti.

Gizli hapishanelerde görev yapanların tümünün BAE ile Kolombiyalılardan oluÅŸtuÄŸu ve kesinlikle aralarına Yemenlileri almadıklarına iÅŸaret eden Hasani, "Söz konusu gizli hapishanelerde dayak, elektrikli iÅŸkence, tecavüz tehdidi gibi çeÅŸitli iÅŸkenceler yapılıyordu. Hatta demirlere oturtma iÅŸkencelerine maruz kaldıktan sonra kan kaybeden tutukluların hücrelerden çıkarıldığı görülüyordu.

Aralarında Said ed-Devbehi ve Åžükri es-Sakkaf'ın da bulunduÄŸu 42 kiÅŸinin iÅŸkence altında can verdiÄŸini biliyorum." ifadelerinde bulundu. Suudi Arabistanlı subaylardan, BAE güçlerinin Yemen'in güneyindeki uygulamalarından rahatsız olduklarını duyduÄŸunu da hatırlatan Hasani, ancak Riyad yönetiminin bu denli ihlallere karşı sessiz durmasına anlam veremediÄŸini ifade etti. Suudi Arabistan, BAE'nin gizli gündemini güneydeki gruplara iletti Suudi Arabistan'ın, BAE'nin gizli gündemini içeren bir dosyayı Güney DireniÅŸ Güçlerinin yöneticilerine ulaÅŸtırdığını aktaran Hasani, söz konusu dosyada BAE'nin güneydeki limanların tümünü kontrolünde tutma ve Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı'na (Ä°hvan) yakınlığıyla bilinen Islah Partisi mensupları baÅŸta olmak üzere kendi karşıtlarını tasfiye etmek amacıyla hükümet güçlerinin dışında militan gruplar kurma gibi konuların yer aldığını kaydetti. BAE'nin tasfiye etmek istediÄŸi isimlerin hepsinin Suudi Arabistan tarafından bilinmediÄŸini dile getiren Hasani, "Muhammed bin Zayid çeteleri, ÅŸu ana kadar Yemen'in güneyinde aralarında davetçi, imam ve askeri lider gibi isimlerden oluÅŸan 100'den fazla Müslümanı öldürdü. Halihazırda Yemen'in güneyinde yaÅŸanan geliÅŸmelerin tümünü Suudi Arabistan'ın ilettiÄŸi dosyada gördüm." ifadelerinde bulundu.

Ebu Dabi'nin Yemen'deki gizli gündemini uygulayanların ise ayrılıkçı Güney Hareketi'nin kurduÄŸu Siyasi GeçiÅŸ Konseyi BaÅŸkan Yardımcısı Hani bin Berik ve diÄŸer bazı isimler olduÄŸunu savunan Hasani, Hani bin Berik'i "BAE'nin bir askeri" olarak nitelendirdi. Aden ve diÄŸer güney kentlerinde yapılan suikastlar, alıkoymalar, gasp ve uyuÅŸturucu iÅŸlerinin başında BAE'li istihbarat subayı Ebu Halife Said el-Mehiri isimli kiÅŸinin olduÄŸu bilgisini paylaÅŸan Hasani, ÅŸunları kaydetti: "BAE'nin gizli ajandasının hayata geçirilmesine hizmet eden herkes, proje bitinceye kadar güvende oluyor ancak iÅŸi bitince kendi milisleri tarafından tasfiye ediliyor.

ÖrneÄŸin BAE adına Taiz kentinde suikastlar yapan Nedim es-Sanani, aynı zaman da Ebu el-Abbas Tugaylarının kara kutusuydu. Ancak sahip olduÄŸu bilgiler dolayısıyla kendileri için bir tehdit olarak görüldü ve gündüz vakti Aden kentinde BAE'ye baÄŸlı Hizam Emni güçleri tarafından öldürüldü." BAE tarafından desteklenen "Hizam Emni" adıyla bilinen güçler, 2015'te Aden ve çevre vilayetlerde görev yapmak üzere kurulmuÅŸtu. Söz konusu güçler, Güney GeçiÅŸ Konseyi olarak bilinen ve Yemen'in bölünmesini isteyen yapının idarecileri tarafından yönetiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.