Sosyal Medya

Güncel

Yargıtay’dan ByLock rehberi: Üzerinde 4 ay çalışıldı

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, FETÖ'nün şifreli haberleşme programı ByLock ile ilgili gelecek dosyalarda karar verilmesinde yol gösterecek teknik analiz çalışması yaptı. Bundan sonra Ceza Genel Kurulu önüne gelecek dosyalarda, 2 tetkik hakiminin analiz çalışmasından faydalanılacağı, yapılan teknik tespitlerin kararların verilmesinde dikkate alınacağı öğrenildi.



Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ÅŸifreli haberleÅŸme programı ByLock ile ilgili gelecek dosyalarda karar verilmesinde yol gösterecek teknik analiz çalışması gerçekleÅŸtirdi.
 
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 26 Eylül 2017'de 16. Ceza Dairesinin "Paralel Yapı" soruÅŸturmaları kapsamındaki tutukluların tahliyesini kararlaÅŸtıran ve meslekten ihraç edilen eski hakimler Metin Özçelik ve Mustafa BaÅŸer'e ByLock kullanımını da gerekçe göstererek "terör örgütü üyeliÄŸi" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından 10'ar yıl hapis cezası veren kararını onamış, ByLock kullanımının kiÅŸinin örgütle baÄŸlantısını gösteren delil olacağına hükmetmiÅŸti. 
 
Bu kararın ardından FETÖ/PDY mensuplarının geliÅŸtirdiÄŸi Mor Beyin yazılımıyla iradeleri dışında ByLock'a yönlendirilen 11 bin 480 kiÅŸi bulunduÄŸunun ortaya çıkması üzerine, terör davalarına bakmakla yükümlü mahkemeler, incelemeler sonucunda çok sayıda kiÅŸinin tahliyesine karar vermiÅŸti.
 
4 AY ÇALIÅžMA YAPTILAR
 
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Yargıtay Ceza Genel Kurulu BaÅŸkanı da örgüt üyeliÄŸinde önemli deliller arasında sayılan ByLock kullanımıyla ilgili kamuoyunda yaÅŸanan tartışmalar, Mor Beyin tespiti ve resmi kurumların ellerindeki ByLock kullanıcısı listelerini güncellemeleri üzerine, adli yılın başında 2 tetkik hakimini konuyla ilgili teknik inceleme yapmak üzere görevlendirdi.
 
Ä°ki tetkik hakiminin, yaklaşık 4 ay süren çalışmaları sonucu, ByLock ile ilgili yaÅŸanan geliÅŸmelerin detayları belirlendi. Ä°lgili kurumlarla yapılan yazışmalar sonucu toplanılan tüm bilgiler, 12 Aralık ÇarÅŸamba günü Ceza Genel Kurulu üyelerine sunuldu. 
 
Bilgilendirme, Ceza Genel Kurulu üyeleri için seminer çalışması ÅŸeklinde yapıldı. Bundan sonra Ceza Genel Kurulu önüne gelecek dosyalarda, 2 tetkik hakiminin analiz çalışmasından faydalanılacağı, yapılan teknik tespitlerin kararların verilmesinde dikkate alınacağı öÄŸrenildi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.