Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Eski Mısır'da fareler neden kutsal kabul edilirlerdi?

Fare ve sıçanların davranışları dikkatle takip ediliyor iyi veya kötü olayların alametleri olarak yorumlanıyordu.



Mısır hiyerogliflerini açıklamak amacıyla yazılmış ve günümüze ulaÅŸmış tek antik kaynak olan Horapolion metninde, fareler yıkıcı güç sembolü olarak gösterilmektedir. Mısırlılar bu olumsuz özelliÄŸine raÄŸmen fareye saygı duyarlardı, çünkü o her zaman pek çok dilim içinden en iyisini seçmeyi baÅŸarırdı. 

Efsaneye göre Teucri'ler kendilerine yeni bir yurt kurmak üzere Girit'ten ayrılırken bir kahin tarafından "ÅŸehrinizi size yerlilerinin saldırdığı bir yerde kurun" sözleriyle uÄŸurlanırlar. Troya'da farelerin saldırısına uÄŸramaları üzerine bunu kahinin sözlerinin doÄŸruluÄŸuna yorar ve ÅŸehirlerini orada kurarlar. Akabinde Apollo Smintheus adına (Apollo Farelerin·Efendisi) bir tapınak dikerler. DenildiÄŸine göre Troya'da fareler kutsal kabul edilirdi. 

Grek yazar Heraklides, farelerin Chrysa'da (Çanakkale açıklarında bir ada) kutsal kabul' edildiklerini yazar. Bu ÅŸehir de Apolion tapınağı ile ünlüdür. Bugünkü Çanakkale- Gülpınar'ın güneybatısında yer aldığına inanılan Hamaxitus ÅŸehrinde fareler kamusal alanlarda halk tarafından beslenirlerdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.