Güncel
Abdülhamid'in ABD'deki kütüphaneye bağışladığı kitaplar internete aktarıldı
Follow @dusuncemektebi2
II. Abdülhamid'in, ABD Congress Kütüphanesi'ne bağışladığı kitap ve serilerin bulunduğu koleksiyon, Congress Kütüphanesi tarafından dijitalleştirildi ve çevrimiçi olarak kullanıma sunuldu.
II. Abdülhamid'in, 1884'te ABD Congress Kütüphanesi'ne bağışladığı kitap ve serilerin bulunduğu koleksiyon, Congress Kütüphanesi tarafından dijitalleştirildi ve çevrimiçi olarak kullanıma sunuldu.
Koleksiyonda Osmanlı, Farsça, İngilizce, Fransızca ve Osmanlıca yazılmış kayıtlar bulunuyor.
Congress Kütüphanesi’nin 1907 yılındaki raporunda, kütüphaneci Herbert Putnam şunları kaydetti: “Sultan Abdülhamid tarafından içeriği; tıp, tarih, Avrupa diller, hukuk, matematik, kurgu, dram, sanat, askiyon olan yaklaşık 400 ciltlik bağış yapılmıştır.”
ABD KONSOLOSU DANIŞMANI OLDU
Global Daily News’in haberine göre, Abdülhamid’in bu hediyesinin hikayesi ise şöyle:
ABD’de kongre üyesi Abram Stevens Hewitt ve oğlu, 1893 yılında İstanbul’u ziyaret eder. Hewitt ve oğlu daha sonra ABD’nin İstanbul’daki konsolosu General Lew Wallace’ın misafiri olurlar.
1885 yılında New York Times’ın notlarına göre; Wallace daha sonra Sultan Abdülhamid ile yakın arkadaş olmuş kendisine kamu işlerinde danışmanlık da yapmış.
Hewitt’in 1884 yılında ABD’de Demokratların Başkan adayı olabileceği ihtimali üzerine General Wallace 1883 yılında Yıldız Sarayı’nda Hewitt’i Sultan Abdülhamid’le buluşturdu. Wallace, bunun ABD-Osmanlı ilişkileri ve ABD kamuoyunu etkilemek için iyi bir fırsat olduğunu düşündü.
SULTAN YANIMA GELDİ VE ELİMİ SIKTI
Hewitt’in Sultan Abdülhamid ile yaptığı görüşmeden önce Wallace’ın Sultan Abdülhamid’e yaklaşan ABD başkanlık seçiminden ve Hewitt’ten söz etmiş.
Hewitt, o görüşmeyi şöyle anlatıyor: “Yıldız Sarayı’na doğru ilerledik ve bakımlı saray bahçelerinden geçtik. Girişe ulaşarak Münir Bey tarafından Sultan’ın huzuruna çıkarıldık. Huzura çıktığımda Sultan yanıma geldi elimi sıktı, samimi ve sert bir şekilde tokalaştı.”
Sultan Abdülhamid bir koltukta otururken konukları misafirlerinin büyük koltuklarda ayrı ayrı oturuyordu. Hewitt, odada tek bir muhafızın dahi olmadığını söylüyor.
Hewitt, Sultan Abdülhamid’in konukseverliği için, “New York’ta bir beyefendiyi ziyaret etmiş gibiydik” ifadelerini kullanıyor.
Hewitt’in ziyaretinin sabahında, Sultan Abdülhamid’in Fransa’nın Tunus’u işgali sebebiyle diplomatik savaş veriyor Fransız diplomatlarla görüşüyor.
ABDÜLHAMİd’E HAYRAN KALIR
Sultan Abdülhamid Amerikan halkına meraklı olduğunu ve Amerika’nın Osmanlı’ya karşı bir saldırı tuzak peşinde olmadığını söylüyor. Burada Abdülhamid’in ABD siyasetine ve dünyadaki gelişmelere ne kadar hakim olduğu belirtiliyor.
Sultan Abdülhamid’in konukseverliği, tavrı ve dünya görüşünden etkilenen Hewitt, ABD’ye döndüğünde Abdülhamid’e hürmet ve sevgisini yazdığı bir mektup, Virgina tütünü ve kalem yollar. Abdülhamid ve Abram Hewitt arasındaki yazışmalar devam eder ve Abdülhamid’in hediye etmiş olduğu kitapları1884 yılında ABD’ye ulaşır.
Abraham Hewitt daha sonra iki yıl New York şehri belediye başkanlığı yapar.
Odatv.com
Tasarım ve Kodlama BEYRİBEY BİLİŞİM

Henüz yorum yapılmamış.