Sosyal Medya

Güncel

Kanada Başbakanı Trudeau: Hükümetimizin, Huawei'nin sahibinin kızının gözaltına alınmasıyla ilgisi yok

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Çin telekom devi Huawei'nin sahibinin kızı ve şirketin muhasebe müdürü Meng Wanju'nun gözaltına alınmasında hükümetinin rolü olmadığını söyledi. Meng'in İran'a yönelik ABD yaptırımlarının delinmesiyle ilgili bir soruşturma kapsamında gözaltına alınıp alınmadığı henüz bilinmiyor.



Meng Wanju, Cumartesi günü Kanada'nın Vancouver Havalimanı'nda gözaltına alındı.
 
Çin, PerÅŸembe günü olaya tepki gösterdi ve Meng'in gözaltına alınmasının insan hakları ihlali olduÄŸunu söyleyerek onun derhal serbest bırakılmasını istedi.
 
Meng'in hangi suçlamalarla gözaltına alındığı ise açıklanmadı.
 
Huawei ÅŸirketinden yapılan açıklamada "Meng'in suç kapmasına girecek bir faaliyeti yok" denildi.
 
Wanju'nun kefaletle serbest bırakılma talebi bıugün mahkeme tarafından deÄŸerlendirilecek.
 
Meng'in Kanada'da gözaltına alındığı gün, Arjantin'de yapılan G20 Zirvesi'nde bir araya gelen ABD BaÅŸkanı Donald Trump ve Çin Devlet BaÅŸkanı Åži Cinping ticaret savaşından kaçınma konusunda geçici bir uzlaÅŸmaya varmıştı.
 
Fakat Meng'in gözaltına alınması gerginliÄŸin yeniden tırmanmasına yol açabilir.
 
Meng'in, ABD'nin Ä°ran'la ilgili yaptırımlarını delen ÅŸirketlerle ilgili soruÅŸturmalarından biriyle ilgili olarak gözaltına alınmış olabileceÄŸi söyleniyordu.
 
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton gazetecilerin bu yöndeki sorularını yanıtlamaktan kaçındı. Bolton bunun yerine daha genel ifadeler kullanarak Çin ÅŸirketlerinin uygulamaları ve bazı durumlarda Çin hükümetinin birer kolu gibi hareket etmeleri olasılığından büyük kaygı duyduÄŸunu söyledi.
 
Meng Wanju kimdir?Meng dev Çin telekom ÅŸirketi Huawei'nin en yüksek muhasebe yetkilisi ve ÅŸirketin kurucusunun da kızı
 
 
Åžirket bu yakınlarda Apple'ı geçerek Samsung'dan sonra ikinci en büyük akıllı telefon ÅŸirketi oldu.
 
Gözaltı olayıyla ilgili neler biliyoruz?
Meng konuyla ilgili yayın yasağı talep etti ve Kanadalı bir yargıç bu talebi kabul etti.
 
Bu nedenle Huawei yöneticisinin ne ile suçlandığı henüz bilinmiyor.
 
Cumartesi meydana gelen olay Kanada yetkilileri tarafından Meng'in ilk kez mahkemeye çıkarıldığı ÇarÅŸamba günü duyuruldu.
 
Bugün Montreal'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kanada BaÅŸbakanı Justin Trudeau gözaltı olayıyla ilgili olarak hükümetine bir kaç gün önce bilgi verildiÄŸini ama kendilerinin bu olayda bir rolü olmadığını söyledi.
 
Trudeau "Buranın yargının bağımsız olduÄŸu bir ülke olduÄŸu konusunda herkesi temin ederim" diye konuÅŸtu.
 
Huawei, Batı'da neden kaygı yaratıyor?
 
Bazı Batılı hükümetler Çin'in 5G cep telefonu teknolojisi ve diÄŸer iletiÅŸim aÄŸlarına Huawei vasıtasıyla eriÅŸerek casusluk faaliyetlerinin kapsamını geniÅŸletebileceÄŸinden kaygı duyuyor. Huawei' ise Çin hükümetin kontrolünde bir ÅŸirket olmadığında ısrarlı.
 
ABD Kongresi üyeleri ÅŸirketi defalarca Amerikan ulusal güvenliÄŸi açısından tehdit teÅŸkil etmekle suçladı.
 
Japonya medyasında bugün yer alan haberlere göre Japon hükümeti Huawei ve ZTE ürünlerinin resmi dairelerde kullanımını yasaklaması bekleniyor. Daha önce Yeni Zelanda ve Avustralya aynı yönde yasaklama kararları almışlardı.
 
Telif hakkı
 
Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da isim vermeden ülkesinin "yıllardır Çin ÅŸirketlerinin Amerikan fikri telif haklarını çalma, zorla teknoloji edinme ve bilhassa da bilgi iletiÅŸim teknolojisi alanında Çin hükümetinin birer kolu gibi hareket etme uygulamalarından" büyük kaygı duyduÄŸunu söyledi.
 
 
Ne kadar önemli?
 
 
BBC Asya Ekonomisi Muhabiri Karishma Vaswani, bu gözaltı olayının sembolik olarak çok önemli olduÄŸunu söylüyor ve ÅŸu yorumu yapıyor:
 
 
"Huawei Çin teknoloji sektörünün en parlak yıldızı ve Meng de fiilen ÅŸirketin 'prensesi'. Kendisine yönelik suçlamaların ne olduÄŸu bilinmiyor ama bunun sadece bir kiÅŸiye ya da bir ÅŸirkete yönelik bir olay olmadığı çok açık. Bu gözaltı olayı ABD ve Çin arasındaki iliÅŸkilere muhtemelen fırtınalı iliÅŸkiler tarihinin en hassas dönemlerinden birinde ciddi ÅŸekilde zarar verebilir. Eldivenler çıktı düelloya geçildi. Olaylar hızla tırmanabilir."
 
 
Çin ne diyor?
 
Çin DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü ise gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sebep belirtmeden gözaltı insan haklarının ihlalidir" dedi ve sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
 
"Kanada ve ABD nezdinde tutumumuzu açıkça belirttik. Her iki ülkeden de gözaltı sebeplerine açıklık getirilmesini ve Meng'in yasal haklarının korunması için derhal serbest bırakılmasını talep ettik."
 
Huawei de bir açıklama yaparak, "BM, ABD ve EU'nun ilgili ticari kontrol ve yaptırımlarla ilgili tüm kuralları da dahil olmak üzere faaliyet gösterdiÄŸimiz her yerde ilgili yasa ve yönetmelikleri uyguluyoruz" dedi.
 
Åžirketin yazılı açıklamasında ÅŸu ifadeler de yer aldı:
 
"ABD hükümetinin bir ÅŸirkete baskı uygulamak için bu tür yaklaşımlarda bulunmasını makul bulmuyoruz. Bu serbest ekonomi ve adil rekabet ruhuna aykırı bir tutum" diye sürdürdü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.