Sosyal Medya

Güncel

'ABD'nin amacı Türkiye'yi Astana denkleminden uzaklaştırarak sürece engel olmak'

'Artık Astana'nın fişini çekme vakti' diyen ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin Türkiye ziyareti ışığında olası gelişmeleri Sputnik'e değerlendiren Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Soner Polat 'ABD'nin amacı Türkiye'yi Astana denkleminden uzaklaştırarak sürece engel olmak. Türkiye, ABD'ye karşı bölgeyle birleşmeli' dedi.



ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, 5-14 Aralık tarihleri arasında Suriye ajandasıyla Türkiye ve Ürdün'de olacak. Söz konusu önemli ziyareti daha da çarpıcı kılan, Jeffrey'nin ziyarete baÅŸlamadan önceki açıklamaları oldu. Zira Jeffrey, ziyaretine baÅŸlamadan hemen önce Türkiye, Rusya ve Ä°ran öncülüÄŸündeki Astana sürecini hedef alan bir açıklama yaptı. Astana görüÅŸmelerinin "baÅŸarısız" olduÄŸunu söyleyen Jeffrey "Artık Astana'nın fiÅŸini çekme vakti" ifadelerini kullandı. ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi'nin bu sözlerine Türk DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan da tepki gecikmedi. Açıklamaları "talihsiz" bulduÄŸunu ifade eden DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu "Çok talihsiz bir açıklamadır. Jeffrey'nin kendi düÅŸüncesi olduÄŸunu zannetmiyorum" dedi. Peki "Astana'nın fiÅŸini çekmek gerek" diyen Jeffrey'le Türk ve Ürdünlü yetkililer arasındaki görüÅŸmelerde nelerin ele alınması bekleniyor? Bu beyan, görüÅŸmelerde nasıl tezahür edecek? Ankara'nın tepkisine raÄŸmen ABD'nin Fırat'ın doÄŸusunda Türkiye sınır hattına 12 ayrı gözlem noktası kurmayı planladığı ve bu gözlem noktalarının 5'ini kurmaya baÅŸladığı yönündeki iddialara Washington tarafı nasıl cevap verecek? Jeffrey'nin dediÄŸi gibi ABD'nin tek amacı gerçekten "IŞİD'i yenmek" mi? Konunun olası gidiÅŸatını ve söz konusu soru iÅŸaretlerinin olası yanıtlarını Vatan Partisi Genel BaÅŸkan Yardımcısı Emekli Amiral Soner Polat Sputnik'le paylaÅŸtı.

‘ABD'NÄ°N AMACI TÜRKÄ°YE'YÄ° ASTANA DENKLEMÄ°NDEN UZAKLAÅžTIRARAK SÜRECÄ° ENGELLEMEK'

Astana sürecinin Jeffrey'nin iddiasının tersine "son derece baÅŸarılı" olduÄŸunu söyleyen Polat'a göre ABD'nin asıl amacı Türkiye'yi Astana çizgisinden uzaklaÅŸtırmak:

"Türkiye, Rusya ve Ä°ran'ın Astana süreci son derece baÅŸarılı olmuÅŸ ve Suriye'nin makus talihini deÄŸiÅŸtirmiÅŸtir. Dolayısıyla bu süreci, Cenevre süreciyle mukayese etmenin hiçbir anlamı yoktur. Amerika, ÅŸimdi Türkiye'yi Astana ortaklarından uzaklaÅŸtırarak 'bir taÅŸta iki kuÅŸ vurmak' istemektedir. Çünkü neticede, her ne kadar üvey evlat muamelesi görse bile, ulusal çıkar alanlarının hemen hemen tamamı tekmelense bile Türkiye geleneksel olarak Batı kulübünün üyesidir. Ama ABD ve Avrupa BirliÄŸi genel olarak Türkiye'yi Batı kampında tutmak için elinden geleni yapmaktadır. Bütün Batılı yayın organlarındaki ciddi jeopolitik analizlerde Türkiye'nin mutlaka Batı kulübünde tutulması gereÄŸinin altı çizilmektedir. Bu çerçevede Jeffrey'nin bu sözleri son derece kritik bir anlam ifade etmektedir. Çünkü doÄŸrudan doÄŸruya 'Astana'nın fiÅŸini çekmek gerekir' demektedir. Peki, Astana'nın fiÅŸi nasıl çekilecek? Türkiye'yi çektiÄŸiniz zaman doÄŸal olarak Astana'nın fiÅŸi çekilmiÅŸ olacaktır."

‘TÜRKÄ°YE'DEKÄ° ABD KARÅžITLIÄžI ÇOK BÜYÜK, ANKARA ARTIK KENDÄ° COÄžRAFYASINA SIRTINI DÖNEMEZ'

ABD'nin çabalarına raÄŸmen Türkiye'nin tavrında büyük bir deÄŸiÅŸiklik olamayacağına iÅŸaret eden Polat "Türkiye'nin 180 derece dönüÅŸ yapması mümkün deÄŸil. Bugün Rusya'yla bir Türk Akımı yapıldı. Bu her ne kadar ikili bir doÄŸalgaz projesi gibi görünse de, aslında jeopolitik bir projedir. Ayrıca Türkiye neticede Avrasya ortaklarıyla buluÅŸmasaydı ne Fırat Kalkanı Harekatı ne de Zeytin Dalı Harekatı bu kadar kolay bir ÅŸekilde gerçekleÅŸemezdi. DiÄŸer taraftan Türkiye enerjisinin neredeyse tamamını komÅŸularından, Rusya'dan, Ä°ran'dan, Azerbaycan'dan temin etmektedir. Dolayısıyla kendi coÄŸrafyasına da sırtını dönemez. Ben Amerika'nın bu çabalarında baÅŸarılı olacağını düÅŸünmüyorum" dedi ve ÅŸöyle devam etti:

"Türk ulusunun büyük bir çoÄŸunluÄŸu Amerika'yı bir tehdit olarak algılamaktadır. Bu sebeple ABD'yle yakınlaÅŸmak sadece hükümetin verebileceÄŸi bir karar deÄŸildir. Kaldı ki Amerika'nın Bulgaristan ve Romanya'da konuÅŸlanması, Yunanistan'da askeri üs almak için çabaları, Kıbrıs'la ilgili söylemleri, demeçleri, DoÄŸu Akdeniz'de Türkiye aleyhindeki her projenin merkezinde olması da Amerika'nın Türkiye'nin bütün ulusal çıkar alanlarına saldırdığını göstermektedir."

‘AMACI BÖLGEYE YERLEÅžMEK OLAN ABD, TÜRKÄ°YE'YÄ° MENBÄ°Ç'TE OYALIYOR'

ABD'nin Menbiç'te Türkiye'yi oyaladığına ve bu oyalama taktiÄŸini devam ettirebileceÄŸine vurgu yapan Polat "Amerika kurnaz bir ülkedir. Sizi yanıltmak için Menbiç'te olduÄŸu gibi inanılmaz kurnazlıklarla anlaÅŸmalar yapar. Halbuki, biz başından beri Menbiç konusunda ABD'nin amacının Türkiye'yi oyalamak olduÄŸunu ve Amerika'nın buraya yerleÅŸmekten baÅŸka herhangi bir hedefi olamayacağını söyledik. Ve bu öngörüler doÄŸru çıktı. Bunu bu anlaÅŸmayı yapan hem CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan hem de DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu itiraf etmek zorunda kaldılar" ifadelerini kullandı.

ABD'nin Fırat'ın doÄŸusunda Türkiye sınır hattına 12 ayrı gözlem noktası kurmayı planlarına da deÄŸinen Polat "ABD'nin politikası mutlaka kopma, tıkanma noktasına gelecek. Zira Amerika düÅŸmanca, Türkiye'yi tehdit eder mahiyette 12 gözlem noktası Türkiye'ye karşı kuruyor. Batı hep sembollerle hareket eder, ABD de Türkiye'nin Ä°dlib'deki 12 kontrol noktasına karşılık 12 rakamı belirlenmiÅŸ. Ancak eÄŸer Kuzey Suriye'de bir terör devletçiÄŸi kurulursa Türkiye nefes alamaz. Jeopolitik olarak ülkenin güneyine set çekilir ve güneydeki Müslüman ülkelerle irtibatı kesilir. Düz sınırlar olduÄŸu için Türkiye'ye yönelik bir terör üssü olur bu bölge. Dolayısıyla hiçbir ulusal devlet böyle bir ÅŸeyi kabul etmez" diye konuÅŸtu.

‘TÜRKÄ°YE ABD'YE KARÅžI BÖLGE ÜLKELERÄ°YLE BÄ°RLEÅžMELÄ°'

Bölge ülkelerinin iÅŸbirliÄŸinin, ABD'yi Suriye politikasının meÅŸruiyetini tamamen kaybettiÄŸi bir denkleme sürükleyeceÄŸine deÄŸinen Polat "Uluslararası meÅŸruiyeti hiç küçümsemeyin. Irak'ta ne oldu? Amerika kıpırdayamadı. Çünkü Irak, kendi toprakları üzerinde bağımsızlık ilan etmek isteyen bir bölücü sisteme karşı harekete geçti. Suriye konusunda da diyelim ki Türkiye, Suriye, Irak net olarak anlaÅŸtı. PKK bölgesini 360 dereceden çevirirsiniz, sadece hava ulaşımına mahkum olur. PKK hem Suriye'den çaldığı tarım ürünlerini hem uyuÅŸturucuyu hem de çaldığı petrolü, Kuzey Irak'tan dünya pazarlarına sunuyor. Burayı kapattığınız takdirde çok ciddi bir ÅŸekilde Kuzey Suriye'de çökme olur. Sonunda Suriye burada müdahaleyi baÅŸlattığı takdirde neticede ülke topraklarını savunan yasal bir güç olur. Türkiye bütün ülkelerle birlikte durursa, ABD'nin, bir dünya savaşını göze alamayacağı için, geri çekilmekten baÅŸka ÅŸansı kalmaz" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin bu denklemdeki rolünün belirleyici olduÄŸunu söyleyen Polat "Dikkat ederseniz Ä°dlib'te inanılmaz derece Batı ülkeleri Türkiye'yi destekledi. Türkiye'nin de bu tuzaÄŸa düÅŸmek yerine Fırat'ın doÄŸusuna odaklanabilmek için Ä°dlib sorunu hızla çözülmeli. Oyalama, olayı yokuÅŸa sürme, zamana oynama ne Türkiye'ye ne de Türkiye'nin ortaklarına hiçbir ÅŸey kazandırmaz" diye ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.