Sosyal Medya

Güncel

'Afganistan'a barış getirecek tüm çabaları destekleyeceğiz'

Pakistan Başbakanı İmran Han, 'Afganistan'a barış getirecek tüm çabaları destekleyeceğiz' dedi.



Pakistan BaÅŸbakanı Ä°mran Han, "Afganistan'a barış getirecek tüm çabaları destekleyeceÄŸiz." dedi.

Han, iki günlük resmi ziyaret için dün Pakistan'ın baÅŸkenti Ä°slamabad'a gelen ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad'ı kabul etti.

DışiÅŸleri Bakanı Åžah Mahmud KureÅŸi ve DışiÅŸleri Bakanlığı Sekreteri Tehmina Janjua ile de bir araya gelen Halilzad ülkeden ayrıldı.

Halilzad'ın ziyareti, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın Han'a Afganistan'da çözüme destek vermesi ve Taliban'ı diyalog masasına getirmesi için yazdığı mektubun ulaÅŸmasından bir gün sonra gerçekleÅŸti.

Han ve Halilzad'ın buluÅŸmasına iliÅŸkin detayları paylaÅŸan Pakistan devlet radyosu Radio Pakistan'ın haberine göre Han, Halilzad'a Afganistan'da çözüm için Washington'a destek vereceklerini söyledi.

Halilzad'a "Pakistan Afganistan'daki savaşın son bulması için siyasetin kullanılmasından yana. Afganistan'a barış getirecek tüm çabaları destekleyeceÄŸiz." diyen Han ayrıca, ABD ile ortaklaÅŸa çalışmaktan mutlu olacaklarını ifade etti.

Afganistan'daki barış ve istikrara iliÅŸkin Halilzad'ın görüÅŸtüÄŸü diÄŸer iki isim olan KureÅŸi ve Janjua da Pakistan'ın çözüme destek vereceÄŸi mesajlarını iletti.

KureÅŸi, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Halilzad'la göreve geliÅŸinden bu yana üçüncü defa görüÅŸmekten mutluluk duyuyorum. Pakistan, Afganistan'da siyasi bir çözüm için atılacak adımlara destek vermeye devam edecektir. Afganistan'daki kalıcı barış Pakistan'ın en büyük arzusudur." ifadelerini kullandı.

Göreve geldiÄŸi eylül ayından bu yana Ä°slamabad'a üçüncü defa gelen Halilzad, ABD'nin Afganistan'da çözüm arayışı çerçevesinde Afganistan, Rusya, Özbekistan, Türkmenistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE), Katar ve Belçika'da da temaslarda bulunacak.

ABD, Afganistan'da çözüm için Taliban'ın hükümetle diyalog masasına oturmasını istese de Taliban ABD ile doÄŸrudan müzakere talebinde bulunuyor. ABD de bu nedenle Pakistan'ın Taliban üzerindeki etkisini kullanarak örgütü masaya getirmesini istiyor.

Taliban daha önce de Pakistan'ın ara buluculuÄŸunda 2015 yılında masaya oturmuÅŸ ancak liderleri Molla Ömer'in öldürülmesi üzerine masadan kalkmıştı.

Molla Ömer'den sonraki 2 örgüt liderinin de ABD'nin insansız hava araçları (Ä°HA) operasyonlarında öldürülmesine raÄŸmen barış görüÅŸmeleri Çin, ABD ve Rusya'nın çabalarıyla yeniden gündeme gelmiÅŸti.

Son olarak eylül ayında Rusya'nın baÅŸkenti Moskova'da Taliban'ın da katılımıyla barış görüÅŸmeleri düzenlenmiÅŸti.

Halilzad başkanlığındaki heyet, ekim ayında da Katar'ın başkenti Doha'da Taliban'la bir araya gelmişti.

"TRUMP PAKÄ°STANSIZ OLMAYACAÄžINI ANLADI"

Halilzad'ın ziyaretini AA muhabirine deÄŸerlendiren Afganistan uzmanı Tahir Han, ABD'nin Pakistan'la ilgili düÅŸüncelerinin deÄŸiÅŸtiÄŸine dikkati çekerek, "Trump yönetimi Afganistan'da çözümün Pakistansız olmayacağını anladı. Pakistan'ı kenara itmek, ekonomik ve askeri yardımları kesmek sonuç vermedi." diye konuÅŸtu.

Geçen aylarda hapisteki bazı Taliban'ın liderlerinin serbest bırakılmasını ve ABD'li yetkilerin örgüt üyeleriyle görüÅŸmesini hatırlatan Han, "Hem ABD hem Pakistan çözüm için adımlar atıyor. Pakistan da Taliban üzerindeki etkisini kullanmak konusunda daha ciddi ancak Taliban'ın da esneklik göstermesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.