Sosyal Medya

Kürsü

Akif Beki- Türkiye'nin ahı mı tuttu Fransa'yı?

Akif Beki- Karar



Paris’i kimin yaktığı konusunda, Fransız hükümeti ve medyasının kafası bile bizdeki kadar karışık deÄŸil. Bir türlü aşılamıyor Gezi paranoyası.
 
Fransa ilk kez yanmıyor oysa. Gezi’den önce, 2005’te de banliyöler savaÅŸ alanına dönmüÅŸtü, çatışmalar durdurulamıyordu.
 
‘Fransa cehennem yeri, Paris yanıyor’du manÅŸetlerde.
 
O gün, ezilen yoksul göçmen çocukların isyanıydı.
 
Bugün ise göçmen düÅŸmanlığı olarak kendini dışa vuran yerli alt tabakanın hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısına tepkisi.
 
O gün de araya anarÅŸistler, militanlar, fanatikler, marjinaller, ajan provokatörler, ÅŸiddet örgütleri, kundakçılar, yaÄŸmacılar, vandallar, haydutlar ve sabotajcılar karışmıştı. Bugün de...
 
Fakat ne o gün ne de bugün, Fransız hükümeti ve medyası, bütün göstericileri aynı sepete koymadı. Salt polisiye tedbirlerle bastırmayı savunmadı.
 
‘Halkın sokakta patlayan öfkesi duyulmayacak gibi deÄŸil’ diyen Fransa BaÅŸbakanı, yatıştırıcı mesajlarla diyalog ve uzlaÅŸma arıyor, vergi zammından geri adım attı.
 
Hiç travmatize olmuÅŸ, geçmiÅŸ korkunun etkisinden çıkamamış, sokak olayları fobisini atlatamamış gibi görünmüyor.
 
Yine de bizde, ciddi ciddi Fransa’yı Soros’un yaktığını söyleyenler bile çıkıyor.
 
Macaristan’da Orban, ABD’de Trump tarafından tersi komplo teorileriyle, OrtadoÄŸulu ve Latin göçmenlerin arkasında olmakla suçlandığına bakmadan...Fransa’daki göçmen karşıtı olayları da ‘Macar Yahudisi Amerikan vatandaşı Soros’a mal ediyorlar.
 
Hem göçmenleri hem de göçmen karşıtlarını aynı adamın organize ettiÄŸi iddiası saçma gelmiyor onlara.
 
Macron, provokasyondan söz ederken dahi ‘sarı yelek’ infialini sadece buna baÄŸlamıyor. Olanları sırf ‘gizli eller sokağımızı karıştırıyor, bekamızı hedef alan bir kaos planı bu, bizi yıkmak için ayaklanma provası, içsavaÅŸ senaryosu’ diye açıklamıyor.
 
Ama bu, Gezi’deki polis müdahalesine ikiyüzlü, sinsi ve çifte standartlı yaklaÅŸmakla suçlanmaktan kurtarıyor mu ülkesini, hayır.
 
“Allah’ın sopası yok ki”yle baÅŸlayıp “Ee boÅŸuna etme bulma dünyası demiyorlar, çalma kapımı çalarlar kapını” diyerek ilahi adalete baÄŸlayan eksilmiyor bizde.
 
Gezi’de kıvılcımı çakan, Türkiye’yi tutuÅŸturan ‘karanlık el’ hangi dış güçse, Fransa’yı da o elin yaktığı hezeyanlarını desteksiz sallayanlar da aÅŸağı deÄŸil.
 
Sokak olaylarını destekleyip kışkırttığına inandıkları için, bir bumerang gibi ÅŸimdi dönüp Fransa’yı vurmasından kendilerine sevinç ve haklılık payı çıkarıyor ‘oh olsun’cular.
 
***
 
Haliyle, taban tabana zıt ne kadar hezeyan varsa hepsinin kuyruğu birbirine dolandı.
 
Bakıyorsunuz, G20 Zirvesi’nde Hamburg alev alev yanıyor. Ama benzemez gruplar sokakları ateÅŸe verirken, tek merkezden yönlendirilen gösteriler diye yaklaÅŸan yok.
 
Alman hükümeti, dışarıdan gelen bindirilmiÅŸ kıtalara raÄŸmen, bizim medyadan daha anlayışlı ve makul.
 
Demokratik hakkını kullananan göstericileri, gösterileri sabote ederek çalan korsanlardan ayırabiliyorlar.
 
Hele bir de “Hamburg’u Kraliçe’nin adamları yaktı, Ä°ngiliz oyununu gör Åžansölye, Türkiye ile Almanya’yı hedef alan düÅŸman aynı” zırvaları var ki... Bizimkiler savuruyor, Almanlar gülüyor.
 
Geçen yıl günlerce “Hamburg yanıyor” baÅŸlıkları atıp sokak ateÅŸinde içlerini ısıtanlar, ÅŸimdi de teselliyi “Paris yanıyor” baÅŸlıklarında aramasın mı!...
 
Öfkeli kalabalıklar, gayrimemnun tabakalar hak aramak için sokaÄŸa ilk kez çıkıyor sanki Amerika’da, Avrupa’da.
 
Varsa yoksa, dış parmak tezlerini doÄŸru çıkarma çabası...
 
Varsa yoksa, kendi hatalı pratiklerini baÅŸkalarının hatalı pratikleriyle meÅŸrulaÅŸtırma fırsatçılığı, onun yanlışı seninkini doÄŸru yaparmış gibi...
 
Varsa yoksa asılsız teraneler, ‘Paris yanarken Fransız gazeteleri tek satır bile yazmadı’ uydurmacaları...
 
Ne bitmez travmaymış arkadaÅŸ, geçmedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.