Sosyal Medya

Güncel

HDP'li İdris Baluken'in hapis cezasına onama

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, eski HDP Diyarbakır Milletvekili Baluken'e yerel mahkemenin 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan verdiği 7 yıl 6 ay hapis cezasını onadı.



Yargıtay 16. Ceza Dairesi, eski HDP Diyarbakır Milletvekili Ä°dris Baluken'e yerel mahkemenin "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan verdiÄŸi 7 yıl 6 ay hapis cezasını onadı.

16. Ceza Dairesi, Ä°dris Baluken'e "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay, 4 kez "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 4 yıl 7 ay, 4 kez de "toplantı gösteri yürüyüÅŸleri kanuna muhalefet etme" suçundan 4 yıl 7 ay hapis cezası veren Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinin hükmünü uygun bulan Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesinin kararını, sanık avukatlarının itirazı üzerine inceledi.

Yapılan incelemenin ardından verilen kararda, "Siyasi parti faaliyetleri kapsamındaki basın açıklamaları, nevruz kutlamaları ve terör örgütü propagandasına dönüÅŸtürülmeyen insani mülahazalarla gerçekleÅŸtirilen taziye ziyaretleri gibi eylemlerin, silahlı terör örgütü faaliyeti kapsamında kabul edilemeyeceÄŸinde kuÅŸku bulunmamakta ise de terör örgütü yöneticilerinin talimatı veya örgütün çaÄŸrıları doÄŸrultusunda gerçekleÅŸtirilen ve terör örgütünün propagandasına dönüÅŸen ÅŸiddet eylemleri ve faaliyetlerin siyasi parti çalışması olarak kabulü mümkün deÄŸildir." ifadelerine yer verildi.

Sanığın 14 Temmuz 2011 tarihinde sözde özerklik ilan edilen DTK kongresine katılarak bu amacı benimseyen bir konuÅŸma yaptığı, 2011-2016 yıllarında ÅŸiddet içeren ve terör örgütünün propagandasına dönüÅŸen terör örgütü mensuplarının cenazelerinin definlerine ve yasa dışı gösteri yürüyüÅŸlerine iÅŸtirak ettiÄŸi belirtilen kararda, sanığın birçok kez "Toplantı ve Gösteri YürüyüÅŸleri Kanunu'na muhalefet ile terör örgütünün propagandası yapmak" suçlarını iÅŸlediÄŸi kaydedildi.

Ä°TÄ°RAZ DA REDDEDÄ°LDÄ°

Kararda, sanığın süreklilik, çeÅŸitlilik ve yoÄŸunluk içeren eylemleri nedeniyle "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçunu iÅŸlediÄŸine dair kabulde isabetsizlik bulunmadığı ifade edilerek, ÅŸöyle devam edildi:

"Yargılama sürecindeki usule iliÅŸkin iÅŸlemlerin kanuna uygun olarak yapıldığı, hükme esas tüm delillerin hukuka uygun olarak elde edildiÄŸinin belirlendiÄŸi aÅŸamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların temyiz denetimini saÄŸlayacak biçimde eksiksiz olarak sergilendiÄŸi, özleri deÄŸiÅŸtirilmeksizin tartışıldığı, vicdani kanının kesin, tutarlı ve çeliÅŸmeyen verilere dayandırıldığı, eylemlerin doÄŸru olarak nitelendirildiÄŸi ve kanunda öngörülen suç tipine uyduÄŸu, yaptırımların kanuni baÄŸlamda ÅŸahsileÅŸtirilmek suretiyle uygulandığı anlaşılmakla, sanık müdafinin temyiz dilekçesinde ileri sürdüÄŸü nedenler yerinde görülmediÄŸinden temyiz davasının esastan reddiyle hükmün onanmasına oy birliÄŸiyle karar verildi."

Kararda, 5 yılın altındaki cezaların Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesince onaylanarak kesinleÅŸtiÄŸi aktarılarak, bu cezalar yönünden yapılan itiraz da reddedildi.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Ocak'ta Baluken'e "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay, 4 kez "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 4 yıl 7 ay, 4 kez de "toplantı gösteri yürüyüÅŸleri kanuna muhalefet etme" suçundan 4 yıl 7 ay hapis cezası vermiÅŸti.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi de 23 Mayıs'ta yerel mahkemenin kararını yapılan incelemenin ardından uygun bulmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.