Sosyal Medya

Güncel

Kansere neden olan gıdalar açıklandı

Seçenov Üniversitesi Onkoloji Kliniği Onkolojik Cerrahi Bölümü Başkanı Natalya Sukortseva, kansere neden olan gıdaları açıkladı.



Dünya SaÄŸlık Örgütü verilerine göre, dünyada her altı kiÅŸiden biri kanserden ölüyor. Sadece 2018’de onkolojik hastalıklar 9.6 milyon insanın ölümüne neden oldu. Uzmanlar, bunlardan üçte birinin düzensiz beslenmeden hayatını kaybettiÄŸini belirtiyor.

Sputnik‘e konuÅŸan Seçenov Üniversitesi Onkoloji KliniÄŸi Onkolojik Cerrahi Bölümü BaÅŸkanı Natalya Sukortseva, konuyla ilgili ÅŸunları söyledi: Åžeker ve suni tatlandırıcılar, tehlikeli gıda ürünleri listesinde ilk sıradadır. Rafine edilmiÅŸ ÅŸekerin aşırı tüketimi, endokrin ve kardiyovasküler sistemlerin kronik hastalıklarına neden olabilir, ayrıca obeziteye yol açabilir.  Åžeker ikameleri, yapay renklendiriciler ve tatlar ve bunları içeren yiyecekler ve içecekler toksin içerir. Larinks ve özofagusun mukoza zarlarına nüfuz ederek, hücrelerin malign büyümesini tetikleyebilirler ve sadece obeziteye neden olmazlar.  Zararlı ürünlerin tüketilmesi boÄŸaz, yemek borusu, mide ve diÄŸer organ ve sistemlerin kanser olmasına yol açar.

Uluslararası Kanser AraÅŸtırmaları Ajansı (IARC) 2015 yılı sonunda, sucuk ve iÅŸlenmiÅŸ et ürünlerini kanıtlanmış kanserojen aktivitesi olan ürünler olarak niteledi.

IARC uzmanlarına göre, bu ürünlerin sürekli tüketilmesi kolorektal kanserin geliÅŸimine yol açabilir. Günde sadece 50 gram iÅŸlenmiÅŸ et tüketilmesi bile onkolojik hastalıklara yakalanma riskini yüzde 18 arttırır.

Natalia Sukortseva “Yarı mamül ürünler, sosisler, füme etler ve jambonlar saÄŸlığa zararlı maddeler, fazla tuz ve kimyasallar içerir. O nedenle eÄŸer düzenli olarak sabah, öÄŸlen ve akÅŸam bu ürünler tüketilirse, kolon kanserine yakalanma riski artar” dedi.
Fransız ve Brezilyalı bilim insanları, herhangi bir özel ürünün deÄŸil, onların hazırlanma yönteminin kanser hastalıklarına yol açtığını belirtiyor.

Onkolojik hastalıklara yol açan ürünlerin başında ultra iÅŸlenmiÅŸ gıdalar, unlu mamüller, gazlı içecekler, ÅŸekerli mısır gevreÄŸi, yarı mamül ürünler ve iÅŸlenmiÅŸ et ürünleri gelir.

Bu tür gıdalar ÅŸeker, yaÄŸ ve tuz bakımından yüksek, fakat vitamin ve lif bakımından zayıftır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.