Sosyal Medya

Güncel

ABD Başkanı: İsrail'in güvenliği için Ortadoğu'da kalacağız

Trump, İsrail’in endişelerinden dolayı ABD askerlerinin Ortadoğu'da kalması gerektirdiğini düşünüyor.



ABD BaÅŸkanı Trump, çarÅŸamba günü verdiÄŸi bir demeçte, daha ucuz petrol elde etmelerinden dolayı Suudi Arabistan'a olan baÄŸlılığın azalması nedeniyle bölgedeki askeri varlığını azaltabileceÄŸini, ancak bunun Ä°srail’in güvenlik ihtiyaçları nedeniyle gerçekleÅŸmeyeceÄŸini belirtti. Ä°srail’in güvenliÄŸi için endiÅŸe duymasının askerlerini bölgeden çekmemek için bir neden olarak gösterdi.

Washington Post’a konuÅŸan Trump "Åžimdi biz dünyanın o kısmında (OrtadoÄŸu’da) kalacak mıyız?" sorusunun cevabını "Ä°srail’in güvenliÄŸi için evet" olarak verdi.

Ayrıca Trump, "Bugün, ÅŸimdiye kadar üretebildiÄŸimizden daha fazla petrol üretiyoruz" diyerek, ABD'nin Suudi Arabistan'a daha az önem vereceÄŸi bir politika üzerinde düÅŸündüÄŸü ifade etti.

Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden dolayı Suudi Arabistan'ı daha fazla cezalandırmamaya karar vermesinden sonra Trump, geçen hafta petrol fiyatlarını düÅŸüren Riyad’a teÅŸekkürlerini iletti.

Trump, Ä°srail'in Suudi Arabistan'ın istikrarlı bir varlığa sahip olmasından dolayı deÄŸil ama Riyad aleyhine tedbir almama kararını açıkladığı için OrtadoÄŸu'da büyük bölgesel güçlüklerle karşılaÅŸacağını ileri sürdü. Ayrıca “Ä°srail, Suudi Arabistan olmasaydı büyük bir sıkıntı içinde olurdu” ifadelerini ekledi.

Trump, Rusya’nın bu hafta üç Ukrayna gemisini ele geçirmesi üzerine Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile yapacağı toplantıyı iptal etme tehdidinde bulundu. YaÅŸanan bu kriz sonrasında Batılı liderler ve diplomatlar, her iki tarafı da çatışmaları son vermeleri için çaÄŸrıda bulunurken, ABD ise yaÅŸananları “yasadışı davranış” olarak nitelendirerek Rusya'yı suçladı. "Saldırganlığı sevmiyorum ve saldırganlığı hiç istemiyorum. Kesinlikle. Benim gibi Avrupa da saldırganlığı sevmemeli." diyerek yaÅŸananlara tepki gösterdi.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.