Sosyal Medya

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanından Mülteci düşmanlığı: Suriyelilerin kalıcı olmasını istemiyorum

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Suriyelilerin kalıcı olmasını istemediğini söyledi. "Savaş bittiğinde herkes kendi coğrafyasında hayatını inşa etsin istiyorum" diyen Savaş, "Sadece Hatay'da 500 bin Suriyeli var. Bu Suriyeliler gitmezse bizim buradaki demografik yapımız da bozulur, ekonomik dengeler de bozulur" ifadesini kullandı.



Lütfü SavaÅŸ, Habertürk'ten Esra BoÄŸazlıyan'ın sorularını yanıtladı.
 
Hatay'da nüfusun 1 milyon 600 bin olduÄŸunu belirten SavaÅŸ, buna ek olarak 500 bin civarında Suriyeliyi misafir ettiklerini söyledi. 
 
"20 bini konteyner kentte yaşıyor. Buraya çok sivil toplum örgütü geliyor, Suriyelilere yardım etmek istiyor. Diyoruz ki siz pansumanla uÄŸraÅŸmayın, kalp fonksiyonları bitmek üzere olan halkın kalbiyle uÄŸraşın" diyen SavaÅŸ, ÅŸöyle devam etti:
— Savaşı bitirin, bu insanlar da vatanına döner, 7 yıldır baÅŸka ülkenin toprağında misafir olarak kalmak da kolay bir ÅŸey deÄŸildir. Ben Hatay BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı olarak burada kalıcı olmalarını istemiyorum. SavaÅŸ bittiÄŸinde herkes kendi coÄŸrafyasında hayatını inÅŸa etsin istiyorum. Sadece Hatay'da 500 bin Suriyeli var. Bu Suriyeliler gitmezse bizim buradaki demografik yapımız da bozulur, ekonomik dengeler de bozulur, bizim yapacağımız hiçbir ÅŸey dört dörtlük olmaz. Bizim gelirimiz 1 milyon 600 bin kiÅŸiye göre. Daha fazla enerji, daha fazla su gerekiyor, daha fazla çöp toplamak zorunda kalıyorsunuz, tüm maliyetler artıyor. 7 yıldır idare ediyoruz. 1 milyon 600 bin kiÅŸilik yatırım payını 2 milyon 100 bin kiÅŸi paylaşıyor. Bu savaşın bir an önce bitmesini bekliyoruz. Binlerce masum insan ölüyor.
 
SavaÅŸ, BoÄŸazlıyan'ın "5 yılın nasıl geçtiÄŸini anlattınız. Åžimdi önümüzde 5 yıl daha var ve siz yeniden Hatay'ı yönetmeye aday, talipsiniz. Önümüzdeki 5 yıl için projeleriniz, vaatleriniz nedir?" sorusunu da ÅŸöyle yanıtladı:
— Önce huzur vaat ediyorum. Bu ortamda huzuru saÄŸlamayı bugüne kadar baÅŸardık. Elbette ki tek başımıza baÅŸarmadık. Gerek devletimizi yöneten vali, kurum amirlerimiz, belediye baÅŸkanlarımız, muhtarlarımız, kanaat önderlerimiz, huzuru katkı yönünde sinerji oluÅŸturdular. EÄŸer medeniyet altyapıdan baÅŸlıyorsa altyapımızı bitireceÄŸiz. 8 yıl önce her yaÄŸmurda 2 bin evi su basardı. Åžimdi çok büyük bir afet olmadıktan sonra önemli bir sıkıntı olmuyor. 5 yıl sonra altyapısını bitirmiÅŸ, Expo'sunu yapmış, milyonlarca turist ağırlamış bir ÅŸehir olmak istiyoruz. Gastronomiden dünyadaki muadillerimizin yapmış olduÄŸu kazancı saÄŸlamak istiyoruz. Bir projemiz var. Beyrut'tan Hatay'a, Hatay'dan Beyrut'a, Kıbrıs'a, Mersin'e deniz otobüsüyle turist taşımacılığı yapmak istiyoruz. Aynı zamanda Hatay'ı ticari anlamda OrtadoÄŸu'nun ve Türkiye'nin güneyinin merkezi yapmak istiyoruz. Gastronomi, Expo, HADO (Deniz otobüsü seferleri buna büyük bir katkı saÄŸlayacak. Beyrut-Hatay arası 3 saat deniz otobüsüyle. 5 aydır deniz otobüsünü aldık, maalesef bürokratik engelleri aÅŸamadığımız için baÅŸlatamadık.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.