Sosyal Medya

Halime Kökçe sordu: CHP çocuk tecavüzcülerini mi koruyor?

Halime Kökçe - Star



CHP Ä°zmir Milletvekili Atilla Sertel, küçük yaÅŸta evlendikleri için eÅŸleri hapse atılan ve çocuklarını tek baÅŸlarına büyütmek zorunda kalan kadınlarla Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Gündeme getirdiÄŸi konu gerçekten önemli. Çünkü severek ya da aile kararıyla evlenmiÅŸ ve çoluk çocuÄŸa karışmış fakat 18 yaşından küçük olduÄŸu için kocaları hapse atılmış binlerce kadın var. Çocuklarını tek başına büyütmek zorundalar. EÅŸleri hapiste olduÄŸu için geçim kaynağından yoksunlar. Çocuklar ise okulda ÅŸurada burada "Babası tecavüzden hapis" etiketini taşıyor.   
 
*** 
 
Ä°ÅŸte CHP'li Sertel bu maÄŸduriyete son vermek gerektiÄŸini söylüyor. El hak doÄŸru. Ä°ki sene önce Meclis'te kurulan bir komisyon, bu konuyu enine boyuna çalışmış, neredeyse bu sorunu yaÅŸayan herkesle temas etmiÅŸ, mevcut maÄŸduriyetleri gidersin ama yeni maÄŸduriyetlere ve erken evliliklere kapı aralamasın diyerek bir yasa tasarısı hazırlamıştı. Yasaların cari dilinden kaynaklanan kimi ifadeler dolayısıyla evet insanı biraz rahatsız ediyordu ama amaç tam da CHP'li Sertel'in dile getirdiÄŸi maÄŸduriyetin giderilmesiydi. 
 
Tasarının sahibi olan iktidar partisi topa tutuldu. CHP, "AKP çocuk tecavüzcülerini affediyor" diyerek kampanyaya dönüÅŸtürdü tasarıyı. Feminist-Kemalist kadın dernekleri, maÄŸdur kadınlara hiç kulak vermeden "AKP erken yaÅŸta evliliÄŸin önünü açıyor, kızları tecavüzcüsüyle evlenmeye zorluyor" ezberini tekrarladı.  
 
*** 
 
Ceza Muhakemeleri Kanununa eklenecek bir madde ile "Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen baÅŸka bir neden olmaksızın 16 Kasım 2016'ya kadar iÅŸlenen cinsel istismar suçunda, maÄŸdur çocuk ile evlenen fail hakkındaki hükmün geri bırakılması, cezaevinde ise serbest bırakılması" isteniyordu. BoÅŸlukları varsa, suiistimale açıksa konuÅŸulabilir, CHP'nin hukukçu vekilleri, muhtemel zaafları gidermek üzere hareket edebilirdi. Bunun yerine AK Parti'yi tecavüzcüleri korumakla, kız çocuklarını tecavüzcüleriyle evlenmeye zorlamakla suçlayan son derece seviyesiz ve hakaretamiz bir dil kullandı. 
 
Oysa o tarihten yaklaşık bir yıl önce iki CHP'li vekil daha konuyu gündeme getirmiÅŸti. CHP vekiller komisyon çalışmasında da vardı ve Sertel'in birlikte basın toplantısı düzenlediÄŸi kadınlar gibi çok sayıda maÄŸdurla o dönemde de görüÅŸmüÅŸlerdi.   
 
*** 
 
Dışarıda Ukrayna krizi, içeride aday tanıtımları ve ittifak tartışmaları varken bu konuya deÄŸinme sebebim; hem konunun kendisinin ehemmiyeti hem de bu örnek vesilesiyle TBMM'nin yasa yapma görevinin kör ideolojik hesaplara ve kuru muhalefete ne kadar kolay kurban edildiÄŸini göstermek. 
 
CHP'li Engin Altay'ın itiraf ettiÄŸi gibi “AK Parti dünyanın en doÄŸru iÅŸini yapsa da takdir edecek deÄŸiller.” CHP'nin Meclis'e, yasa yapma görevine yüklediÄŸi anlam bu; AK Parti ne derse, ne yaparsa doÄŸru dahi olsa tersini savunmak. Bunu yaparken de aÄŸza alınmayacak hakaretler savurmak. 
 
Peki ne oldu, dün tecavüzcüleri koruyan AK Parti'ydi, bugün de CHP mi? 
 
Kuskusuz muhalefet etmenin de bir edebi, seviyesi olmalı. 
 
Ama seçim yaklaşıyor, doÄŸru ya! CHP, oylarını istediÄŸi HDP seçmeninin böyle sorunları olabileceÄŸini düÅŸünüyor belli ki? Muhafazakar kesimden de biraz oy tırtıklarız derken, "Erken evlilik dindarlar arasında yaygın" ön kabulünden hareket ediyor muhtemelen... 
 
18 yaşından önce evlenince "cinsel taciz suçu", evlilik dışı iliÅŸki söz konusu olduÄŸunda "kendi kararı" denilmesine hiç giremedik bile... 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.