Sosyal Medya

Güncel

Afganistan Konferansı 'Talibanla barış' sözüyle bitti

Cenevre'de iki gün süren Afganistan Konferansı sona erdi, konferansın ana gündem maddesi Taliban'ın hükümetle doğrudan görüşmeler yapması çabaları oldu



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde, BM ile Afgan ve Ä°sviçre hükümetlerinin ev sahipliÄŸinde düzenlenen "Afganistan Konferansı" sona erdi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Sekreteri Afganistan Özel Temsilcisi Tadamiçi Yamamoto, konferansın ardından düzenlediÄŸi basın toplantısında, Afganistan'a yönelik ÅŸimdiye kadar yapılmış en kapsamlı konferanslardan birine tanıklık ettiklerini söyledi.

Yamamoto, Taliban'ın barış için görüÅŸmeye her zamankinden daha istekli ama barış için önceliklerinin uluslararası güçlerin ülkeyi terk etmesi olduÄŸunu aktardı.

Uluslararası toplumun ülkedeki çatışmaların sonlandırılması için Afgan hükümeti ve Taliban arasında doÄŸrudan barış görüÅŸmeleri yapılmasını arzuladığını vurgulayan Yamamoto, "Herkes, Taliban'ın hükümetle doÄŸrudan görüÅŸmeler yapması için çalışıyor." dedi.

Taliban'a barış çaÄŸrısı

Afgan Ulusal Güvenlik Danışmanı Hamdullah Mohib, barış görüÅŸmelerinin baÅŸlaması için ellerinden gelen her ÅŸeyi yaptıklarını, müzakerelere baÅŸlanılmasının artık Taliban'ın inisiyatifinde olduÄŸunu söyledi. 

Afganistan'ın eski Washington Büyükelçisi Mohib, Taliban ile barış anlaÅŸması imzalanması durumunda bile anlaÅŸmanın uygulamaya konulmasının birkaç yıl alacağına iÅŸaret etti. 

Mohib, Taliban'ın artık eski gücünde olmadığını ve dış destek alamadığına da dikkati çekerek, Afgan hükümetinin barış taahhüdüne sadık kalacağını kaydetti.

Öte yandan, BM tarafından daha önce basın toplantısına katılacağı açıklanan Afganistan Devlet BaÅŸkanı EÅŸref Gani'nin, ülkesinde bugün meydana gelen terör saldırılardan dolayı toplantıya katılamadığı öÄŸrenildi.

Gani, konferansta bugün yaptığı konuÅŸmada, Taliban ile barış müzakerelerini yürütmek için 12 kiÅŸiden oluÅŸan "güçlü" bir heyet kurduklarını açıklamıştı.

Cenevre'de iki gün süren Afganistan Konferansı'nda Türkiye'yi DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran temsil etti.

Konferansın ilk gününde ülkedeki sorunlara iliÅŸkin açılış konuÅŸmaları ve paneller düzenlenmiÅŸ, ikinci ve son gününde ise 70'ten fazla ülkeden gelen katılımcılarla "Bakanlar Konferansı" gerçekleÅŸtirilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.