Sosyal Medya

Kürsü

Ä°brahim Tenekeci- Menfaat

Ä°brahim Tenekeci- Yeni Åžafak



Haksız kazanç, yüksek kâr, çıkar saÄŸlamak, menfaat temin etmek, krizi fırsata çevirmek, ihaleye fesat karıştırmak… Bunların hepsinin toplamından güzel bir kelime çıkar mı?
 
Ä°çlerinden bir tanesini seçelim ve o menfaat olsun.
 
Menfaat her dili konuÅŸur, türlü kılıklara girebilir. Nerede bir imkân birikmiÅŸse, onu orada görürüz. Hemen “içimizden biri” haline gelir. Åžartlar deÄŸiÅŸmeye baÅŸlayınca, en önce uzaklaÅŸandır o.
 
Menfaatin ilkesi ve insafı yoktur. Basitçe söylemek gerekirse, kazancına bakar. En ulvi kavramları bile sıçrama tahtası olarak kullanmaktan çekinmez.
 
Menfaat, hiçbir uyarıyı, nasihati üstüne almaz. Sürekli bir bahanesi, kendince haklı gerekçesi vardır. “Herkes böyle yapıyor” der. Hayır, herkes öyle yapmıyor.
 
Menfaatin terazisi bozuktur. Liyakat ve ehliyet sahibi olup olmadığına bakmaz. GeldiÄŸi veya ulaÅŸmak istediÄŸi yer onun hakkı mıdır, düÅŸünmez.
 
Menfaati hep baÅŸkasının adamı olarak görürüz. Her ÅŸey olur, sadece kendisi olamaz.
 
Menfaat, keskin dönüÅŸler yapabilir. AkÅŸam liberal, sabah muhafazakâr olabilir. Daima uçlardadır. Övgü ve yergide aşırıya kaçar. Sesi, en coÅŸkulu hatiplerden bile daha gür çıkabilir.
 
Menfaatin gözleri keskindir. Ä°ÅŸine yarayacak en küçük ayrıntıyı bile hemen görür. Bazen de gözünün önünde âlem yansa görmez.
 
Menfaat, iliÅŸkileri kurcalamayı, insanları takip etmeyi gerektirir. Kim kiminle selamlaşıyor, ne yapıyorlar, yükselen isimler hangileri, bilinmesi gerekir.
 
Menfaatin dostluÄŸu, vefası ve meÅŸakkate dayanma gücü yoktur. Kimi kullanabilirim, kiminle iÅŸbirliÄŸi yapabilirim diye bakar. Ondan uzun soluklu yürüyüÅŸ, kalbî münasebet bekleyemeyiz. Ä°timat ehli deÄŸildir. Nasihat belli: Emin olmadıklarımızdan uzak durmalıyız.
 
Artık sorumuza gelelim: Bu kadar kötü bir ÅŸeye sahip olmak ister miyiz?
 
Sadece kendi menfaatini önde tutanlar, neleri ve kimleri geride bırakmış olur?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.