Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'nin ikinci sondaj gemisi geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 'Geçtiğimiz haftalarda Fatih sondaj gemimiz Antalya açıklarında sondaja başladı, kardeşi geliyor. Aralık'ta sularımıza girmiş olacak. Büyük ihtimalle Karadeniz'de sondajlara devam edeceğiz.'dedi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin petrol ve doÄŸal gaz arayacak ikinci sondaj gemisinin aralık ayında geleceÄŸini ve Karadeniz'de çalışmalara baÅŸlayacağını bildirdi.

"Bab-ı Ali Toplantıları"nda konuÅŸan Dönmez, kesintisiz, kaliteli ve ekonomik enerji ürünlerinin tüketiciye ulaÅŸtırılması için son dönemde birçok yatırım yaptıklarını anlattı.

Dönmez, bakanlık olarak arz güvenliÄŸi üzerinde durduklarına iÅŸaret ederek, "Çünkü olmayan enerjinin bedeli bugün ödediÄŸimizden çok daha fazla. Bir sanayi kuruluÅŸusunuz 1 saat elektrik dursa bütün tezgahlarınız, üretiminiz durabilir, hatta kalite sorunları yaÅŸayabilirsiniz. O açıdan biz gözümüz gibi bakıyoruz." dedi.

Dönmez, Türkiye'nin enerji kaynakları açısından kendine yeten bir ülke olmadığını anımsatarak, ÅŸunları kaydetti:

"Özellikle son yıllarda yerli ve yenilebilir kaynakların enerjideki payının artırılmasını vurguladık. Åžu anda elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynakların payı yüzde 50 civarında. Kurulu güç açısından bakarsanız bu yüzde 58-59'larda... Yerli ve yenilenebilir kaynakların toplam üretim içindeki payı atmosferik koÅŸullara baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸiklik arz ediyor."

TürkAkım ve TANAP projelerine dikkati çeken Dönmez, "Yaptığımız yatırımlarla günlük doÄŸal gaz arz kapasitemiz 303 milyon metreküpe çıktı. Yani artık yüzde 20 yedeÄŸimizde var. LNG terminallerini ilave ederek baÅŸardık." dedi.

"MERSÄ°N'DE SIÄž DENÄ°ZDE SONDAJIMIZI BAÅžLATIYORUZ"

Fatih Dönmez, petrol ve doÄŸal gaz arama çalışmalarında da ciddi bir hamle baÅŸlattıklarını belirterek, ÅŸöyle devam etti:

"GeçtiÄŸimiz yıl Türkiye ilk defa kendi sondaj gemisini aldı. GeçtiÄŸimiz haftalarda da Fatih sondaj gemimiz Antalya açıklarında sondaja baÅŸladı. Åžimdi onun kardeÅŸi geliyor. Aralık ayı içerisinde sularımıza girmiÅŸ olacak. Aynı teknik özelliklerde. Bu gemi de ortalama yılda 2 kez sondaj yapabiliyor. Bizim DoÄŸu Akdeniz'de sismik çalışmalarımız 7-8 yıldır devam ediyordu. O çalışmaları analiz edip hangi alanda daha fazla hidrokarbon rezervi çıkabilir, bir mühendislik çalışması. Yığınlarca datayı incelemek gerekiyor."

Fatih sondaj gemisinin 5 aylık iÅŸ programı olduÄŸunu dile getiren Dönmez, "Önümüzdeki 3-4 ay içerisinde oradaki sondajımızı bitireceÄŸiz. Deniz seviyesinden yaklaşık 5 bin 500-6 bin metre kadar aÅŸağı inmiÅŸ olacağız. Çünkü derin deniz orası. 2 bin 500 metre deniz derinliÄŸi, sonra 3 bin metre de karada iniyoruz. Son derece teknolojik bir gemi. Dünyada benzer özelliklere sahip 5-6 gemi var. Onların 1 tanesi bizde. 2. gemi de aynı özelliklere sahip ona da iÅŸ programı yapıyoruz. Büyük ihtimalle Karadeniz'de sondajlara devam edeceÄŸiz." deÄŸerlendirmesini yaptı.

Sismik çalışmalarda erken havlu atmayacaklarını, bulana kadar çalışmayı sürdüreceklerini, pazartesi günü de Mersin'de sığ denizde sondaj baÅŸlatacaklarını vurgulayan Dönmez, sözlerini, "Her ÅŸey hazır. Orada da aramalarımıza devam edeceÄŸiz. Karada arama sayılarını artırdık. Karada, denizde ne varsa bulacağız." diye tamamladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.