Sosyal Medya

Güncel

Tunus'ta tartışmalı miras tasarısı onaylandı

Tunus hükümeti, mirasta kadın-erkek arasında eşitlik sağlanmasını öngören tartışmalı yasa tasarısını onayladı.



CumhurbaÅŸkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu, mirasta eÅŸitlik ve olaÄŸanüstü halin düzenlenmesi ile ilgili iki yasa tasarısını görüÅŸmek üzere Kartaca Sarayı'nda toplandı.

CumhurbaÅŸkanı Baci Kaid es-Sibsi'nin baÅŸkanlık ettiÄŸi toplantıda, kadın-erkek arasında mirasta eÅŸitlik saÄŸlayacak yasa tasarısına onay verildi.

OlaÄŸanüstü hal ile ilgili tasarının ise güvenceler ve yargı denetimine iliÅŸkin bazı hükümleri daha fazla incelenip yeniden Bakanlar Kuruluna sunulması kararlaÅŸtırıldı.

Hükümetten onay alan yasa tasarısının, meclise sunulması bekleniyor.

Ne olmuÅŸtu? 

Tunus CumhurbaÅŸkanı Sibsi, kadın-erkek eÅŸitliÄŸiyle ilgili yasal düzenlemeler üzerinde çalışmak üzere Bireysel Özgürlükler ve EÅŸitlik Komitesi isminde yeni bir komite kurmuÅŸtu. 

Komite haziran ayında Sibsi'ye iki bölümden oluÅŸan 233 sayfalık bir rapor sunmuÅŸtu. Raporun bireysel hak ve özgürlüklere ayrılan birinci bölümünde yer alan en bariz teklifler arasında eÅŸ cinselliÄŸin suç olmaktan çıkarılması ve idam cezasının kaldırılması yer alıyor.

Ä°kinci bölümde ise kadın erkek arasında mirasta eÅŸitlik ve çocuklar arasında, evlilik dışı iliÅŸkilerden doÄŸanlar da dahil olmak üzere eÅŸitlik meselesi ele alınıyor.

Raporun öngördüÄŸü yasal deÄŸiÅŸiklikler, Tunus kamuoyunda yoÄŸun biçimde tartışılmış, rapora destek verenler ve karşı çıkanlar yüksek katılımlı gösteriler düzenlemiÅŸti. 

Sibsi, 13 AÄŸustos'ta yaptığı açıklamada, raporun tartışmalı diÄŸer maddelerine deÄŸinmeden, mirasta kadın-erkek arasında eÅŸitlik saÄŸlanmasını öngören yasa teklifini meclise sunacağını belirtmiÅŸti.

Tunus'un kurucu lideri Habib Burgiba döneminde hayata geçen ve halen yürürlükteki medeni kanun, tek eÅŸlilik, kadının boÅŸanma hakkı gibi Arap ülkelerine göre daha laik uygulamalar barındırıyor. Ancak miras ve bazı diÄŸer konularda Ä°slami usuller öne çıkıyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.