Sosyal Medya

Güncel

Makedon liderin ilticasında 'Soros' iddiası

Eski Makedonya Başbakanı'nın iltica talebini kabul eden Macaristan'ın Başbakanı Viktor Orban "(Gruevski) Makedonya'da başbakan olarak Soros'un ağına yönelik en sert adımları attı. Bu yüzden sürekli takip ediyorlar" dedi



Macaristan BaÅŸbakanı Viktor Orban, ülkesine siyasi iltica baÅŸvurusu kabul edilen eski Makedonya BaÅŸbakanı Nikola Gruevski'nin Macar asıllı Amerikalı iÅŸ adamı George Soros'a baÄŸlı kuruluÅŸların takibinde olduÄŸunu iddia etti.

BaÅŸbakan Orban, devlet radyosu Kossuth'daki haftalık konuÅŸmasında, ülkesine siyasi iltica baÅŸvurusu kabul edilen eski Makedonya BaÅŸbakanı Gruevski ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Gruevski'nin baÅŸbakanlık yaptığı dönemde Soros'a baÄŸlı kurumlara karşı ciddi mücadele yürüttüÄŸü için sürekli takip altında olduÄŸunu iddia eden Orban, ''(Gruevski) Makedonya'da baÅŸbakan olarak Soros'un ağına yönelik en sert adımları attı. Bu yüzden sürekli takip ediyorlar." dedi.

Orban, Gruevszki'nin Makedonya baÅŸbakanı olarak göç konusunda anahtar rolü oynadığını ve izlediÄŸi politikalar dolayısıyla Macar sınırının daha kolay ÅŸekilde korunduÄŸunu söyledi.

Ülkesinin Gruevski'yi müttefik olarak kabul ettiÄŸini belirten Orban, "Balkan siyasetçileri arasında ilk olarak kendisi tel örgü çekti ve düzensiz göçmenleri durdurdu. Bu konuda Macaristan da yardımcı oldu." diye konuÅŸtu.

Gruevski, 13 Kasım'da Facebook hesabından yaptığı açıklamada, son günlerde ölüm tehdidi aldığını belirterek, "Ben ÅŸu anda BudapeÅŸte'deyim. Macaristan hükümetinden siyasi iltica talebinde bulundum." ifadesini kullanmıştı.

Makedonya Ä°çiÅŸleri Bakanlığı da Gruevski'nin siyasi iltica talebinde bulunduÄŸunu teyit etmiÅŸti.

Arnavutluk Emniyet Genel MüdürlüÄŸünden yapılan açıklamada ise 13 Kasım Salı günü Macaristan'dan siyasi iltica isteyen Gruevski'nin, 11 Kasım Pazar günü Arnavutluk'un kuzeybatısındaki Han i Hotit sınır kapısından Macaristan'ın Tiran BüyükelçiliÄŸine ait bir araçla KaradaÄŸ tarafına geçtiÄŸi belirtilmiÅŸti.

Gruevski, Makedonya BaÅŸbakanlığı döneminde yaklaşık 600 bin avro deÄŸerindeki lüks otomobilin yasa dışı satın alınması nedeniyle mayıs ayında 2 yıl hapse mahkum edilmiÅŸ, kararı temyize götüren Gruevski'nin itirazı kabul edilmemiÅŸ ve hapis cezası onanmıştı.

Makedonya hükümeti 19 Kasım'da, Macaristan'ın Üsküp Büyükelçisi Laszlo Istvan Dux'u DışiÅŸleri Bakanlığına çağırıp Macaristan'a protesto notası vermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.