Sosyal Medya

Güncel

Rahipten başörtüsü yasağına tepki: Bu totaliter bir saldırıdır

Avusturyalı rahip Paul Zulehner "Devletin başörtüsüne müdahale etmesi, tamamen totaliter bir saldırıdır" dedi



Avusturyalı rahip ve teolog Paul Zulehner, aşırı saÄŸcı hükümetin anaokullarında yürürlüÄŸe giren baÅŸörtüsü yasağını, ilkokullarda da uygulamak istemesine tepki göstererek "Devletin baÅŸörtüsüne müdahale etmesi, tamamen totaliter bir saldırıdır." ifadesini kullandı.

Zulehner, Kurier gazetesine yaptığı açıklamada, hükümetin meclis eÄŸitim komisyonuna taşıdığı ilkokullarda baÅŸörtüsünün yasaklanmasına iliÅŸkin yasa tasarısının "mantık dışı bir yasak" olduÄŸunu belirtti.

BaÅŸbakan Sebastian Kurz'un, 2013'te entegrasyondan sorumlu devlet sekreteri görevini sürdürürken kendisine ülkedeki Müslümanlara iliÅŸkin bir araÅŸtırma yaptırdığını aktaran Zulehner, bu araÅŸtırmada ülkedeki üçüncü nesil kız çocuklarının, ailelerine oranla ciddi farklılık ortaya koyduklarını, kendilerini "göçmen asıllı" hissetmediklerini tespit ettiklerini bildirdi.

Zulehner, "Devletin baÅŸörtüsüne müdahalesi, tamamen totaliter bir saldırıdır." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"BaÅŸörtüsü yasaklanıyorsa haç da yasaklansın"

Avusturya'daki Müslüman genç kızların hükümetin yorumladığı gibi bireyler olmadığına dikkati çeken Zulehner, aşırı saÄŸcı hükümetin hangi hakla baÅŸörtüsü konusuna müdahil olduÄŸunu anlamlandıramadığını ifade etti.

Zulehner, hükümetin dini gruplar arasında adaletsizce hareket ettiÄŸini söyleyerek "EÄŸer baÅŸörtüsü yasaklanıyorsa bütün okullardan haç iÅŸareti de derhal kaldırılmalı." görüÅŸünü paylaÅŸtı.

Ä°lkokulda baÅŸörtüsü yasağı hazırlığı

Aşırı saÄŸcı hükümet baÅŸörtüsünün ilkokullarda yasaklanmasını öngören yasa tasarısı hazırlayarak dün meclis eÄŸitim komisyonuna taşıdı.

Yasa tasarısına göre, ilkokul öÄŸrencilerinin 10 yaşına kadar baÅŸlarını örtmeleri yasaklanacak. Yasak yalnız Müslümanlara ait baÅŸörtüsünü deÄŸil aynı zamanda Sihizm dini mensuplarının kullandığı türbanı da kapsayacak. 

Aşırı saÄŸcı hükümet, Müslüman ve Sih çocuklarına baÅŸlarını örtme yasağı getirirken, Yahudi çocuklarının taktığı "kipayı" yasak kapsamı dışında tutuyor.

Toplumun geniÅŸ kesimi tarafından tepkiyle karşılanan baÅŸörtüsü yasağı hazırlığı, hükümetin ülkenin gerçek sorunlarını örtbas etmek için baÅŸvurduÄŸu bir yöntem olarak yorumlanıyor.

Aşırı saÄŸcı koalisyon, yasa tasarısını meclisin 3'te 2 çoÄŸunluÄŸu ile geçirerek anayasa hükmünde bir yasa olması için çabalıyor. Yasa tasarısının anayasa hükmünde bir yasa olması durumunda Anayasa Mahkemesinin müdahale hakkı ortadan kalmış oluyor. Ancak muhalefet partileri bu konuya sıcak bakmıyor.

Öte yandan hükümet, yasa tasarısına iliÅŸkin muhalefetle pazarlık yapmayacağını açıklayarak yasayı muhalefet olmaksızın meclisten geçirmeyi planlıyor.

Avrupa'da Ä°slam düÅŸmanlığı ve göçmen karşıtlığının "merkezi" haline geldiÄŸi belirtilen Avusturya'da önceki gün anaokullarında baÅŸörtüsü yasağı meclisten geçerek yasalaÅŸmıştı. 

Ayrıca Ekim 2017'de yüzün tanınmayacak ÅŸekilde örtülmesini yasaklayan ve halk içinde "burka yasağı" olarak bilinen uygulama hayata geçirilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.