Sosyal Medya

Kürsü

Kemal Öztürk- AK Parti’de değişim sancısı

Kemal Öztürk- Yeni Şafak



Belediye baÅŸkan adaylarının çoÄŸunluÄŸunda bir deÄŸiÅŸim yapılacağını herkes konuÅŸuyor. Ama neye göre yapılacak bu deÄŸiÅŸim, tam olarak belirlenmiÅŸ deÄŸil.
 
Klasik söylemler var: Üç dönem olanlar deÄŸiÅŸecek, baÅŸarısız olanlar deÄŸiÅŸecek, seçmenin istemediÄŸi isim deÄŸiÅŸecek.
 
Peki yerine kim, hangi kriterlerle gelecek?
 
Liyakat ve ehliyet kriteri konuşmaların baş tacı, lakin sahada da baş tacı mı?
 
Åžu sıralar Ankara yangın yeri gibi. Genel Merkez’de herkes bir genel baÅŸkan yardımcısı ile görüÅŸmek için gece gündüz uÄŸraÅŸ veriyor.
 
Aday olarak seçilmemin yolu, seçici kuruldaki bir genel baÅŸkan yardımcısının himmetiyle olacağını düÅŸünüyor tüm aday adayları. Bugüne kadar öyle oldu.
 
Aday adayları içinde gerçekten liyakat ve ehliyet sahibi olanların, gururları, kiÅŸisel tarzları, prensipleri gereÄŸi genel merkezde sabah akÅŸam yatıp, bir genel baÅŸkan yardımcısıyla görüÅŸmeye müsait deÄŸil.
 
Kimsenin de liyakat ve ehliyet sahibi insanları arayıp bulalım, onlar gelmese de biz getirelim dediğini sanmıyorum.
 
Bir değişim talebi var ama sahada bunun tam olarak işlediğini sanmıyorum.
 
AK PARTÄ°’YÄ° GENÇLEÅžTÄ°RME TALEBÄ°
 
AK Parti içinde deÄŸiÅŸim isteyen bir ekibin, partiyi, belediye baÅŸkanlarını gençleÅŸtirme çabası olduÄŸunu duyuyorum. Yeni yüzlerin özellikle genç isimlerden oluÅŸması için yoÄŸun bir çaba içindeler. Genel BaÅŸkan Yardımcıları Erkan Kandemir, Fatih Åžahin gibi genç siyasetçilerin bu gençleÅŸtirme çabasına öncülük ettiÄŸi söyleniyor. Tabi bu sıra kendilerine ulaşıp bunu sorma imkânı yok. Aday adayları nedeniyle telefonları kilit durumda.
 
Belediye baÅŸkanlarını ve dolayısıyla parti yönetimini gençleÅŸtirme çabasını olumlu karşılar kamuoyu. Ancak buna karşın artık “ak saçlı” konumuna gelmiÅŸ eski tüfeklerin bir direnç göstermesi de muhtemel. Nitekim bir haftadır, eski isimlerle devam etme yönünde bir yeni dalga olduÄŸunu da duyuyorum.
 
Acaba toplumda AK Parti’den deÄŸiÅŸim talebi ‘gençleÅŸtirme’ yönünde mi? KuÅŸkusuz genç seçmenin böyle bir talebi olabilir. Lakin bu talebin ilk sırada gelmediÄŸi araÅŸtırmalarda görülüyor.
 
TOPLUMUN EN ÖNEMLÄ° SORUNLARI SIRALAMASI
 
Son yapılan araÅŸtırmalarda (yakında açıklanacak) toplumun en önemli sorunları ÅŸöyle sıralanıyor:
 
1. Ekonomi
 
2. EÄŸitim
 
3. Ä°ÅŸsizlik
 
4. Güvenlik
 
Yerel seçimlerde özellikle ekonomi ve iÅŸsizliÄŸin birinci derece etkili olacağı kesin. EÄŸitim ve güvenlik daha az çarpan etkisi yapacaktır.
 
Bu durumda belediyelerde nasıl bir deÄŸiÅŸim talebi olabilir seçmenin?
 
Son dönemde iyice artan belediyelerde yolsuzluk, iltimas, adam kayırma, haksız kazanç gibi ÅŸikayetler ekonomi ve iÅŸsizlikle doÄŸrudan ilintili. Belki de belediye baÅŸkanlarının gençleÅŸtirilmesinden daha önemli olan konu bu.
 
Temiz, ÅŸeffaf, adil, herkese fırsat eÅŸitliÄŸi tanıyan bir yönetim istiyor seçmen. Bunun da kirlenmemiÅŸ, hakkında hiç ÅŸaibe olmamış yeni isimlerle gerçekleÅŸmesini istiyor. Bu isimler genç de olabilir, olgun yaÅŸta da. Ancak birinci kriter temiz, ahlaklı ve adil baÅŸkan.
 
Daha sonra vizyoner olması, ÅŸehri dünya ile rekabete sokması, nitelikli yaÅŸam alanları üretme talepleri gelebilir.
 
ANKETLERDE BÄ°R KARIÅžIKLIK VAR
 
AK Parti, seçmenin nabzını tutmak için sürekli anket yaptırıyor. Ancak bu sene anket yöntemlerinde çeÅŸitlilik oldu. Klasik yöntem, telefonla, sms yoluyla, sosyal medya aracılığı ile çok sayıda farklı yöntemlerle ÅŸehirlerin nabzı tutulmaya çalışılıyor.
 
Fakat anketlerin birinde belediye baÅŸkanı baÅŸarısız çıkarken, diÄŸerinde baÅŸarılı çıkınca ortalık hafiften karıştı. Bu nedenle anketlerin itibarında biraz zedelenme oldu. Bu sene anketler çok önemli bir etken olarak aday seçiminde kriter olmayabilir.
 
Evet bir deÄŸiÅŸim sancısı yaşıyor AK Parti. Ne yönde olacağı konusunda farklı talepler ve tavırlar var. Her ÅŸey adayların açıklanmasıyla net bir ÅŸekilde anlaşılacak.
 
AK Parti-MHP ittifakı gerçekleÅŸtiÄŸi takdirde, her iki partinin de eli rahatlayacak. Bu durumda deÄŸiÅŸim talepleri beklenildiÄŸi gibi çok dikkate alınmayabilir.
 
Seçmen de böyle mi düÅŸünüyor? Çok emin deÄŸilim.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.