Sosyal Medya

Güncel

Yemen'de Husiler ateşkese hazır

Muhammed Ali el-Houthi pazar günü yaptığı duyuruda, Yemen'deki Riyad liderliğindeki Arap koalisyon güçlerinin, ülkeleri üzerindeki drone ve füze saldırılarını durdurduklarını ve daha büyük bir ateşkes için hazır olduklarını açıkladı.



Åžii Hareketi Yüksek Komitesine baÅŸkanlık eden Muhammed Ali el-Houthi yaptığı açıklamada, BM elçisi ile temaslarını takiben, koalisyon güçlerinin ülkesi üzerindeki füze ve dron saldırılarını durdurduklarını belirtti.

Ryad tarafından yönetilen askeri koalisyonun barış istemesi durumunda, Houthis'i daha geniÅŸ çaplı bir ateÅŸkes için hazır olduÄŸunu da sözlerine ekledi.

Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Mart 2015'te Yemen baÅŸkentini dört yıl boyunca elinde tutan ve ardından Aden limanına doÄŸru ilerleyen Husiler'e karşı bir askeri koalisyonun başına geçtiler. Üç buçuk yıl içinde Yemen'deki savaÅŸtan dolayı 10,000'den fazla insan öldü ve Arap Yarımadası'ndaki en fakir ülkede ciddi bir insani kriz ortaya çıktı.

Ä°syancılar, Suudi koalisyonunun, insani yardımın Yemen nüfusuna gitmesini saÄŸlayan ülkenin ana limanı olan El-Hudeyde'ye karşı saldırı düzenlenmesini önlemek için geldiler.

BM'nin Yemen özel elçisi Martin Griffiths, Yemen için Cenevre'deki barış sürecini canlandırmaya çalışıyor ve bunun için Ä°sveç'te yıl sonuna kadar barış için bir konferans vermeyi umut ediyor.
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, ülkesinin Ä°stanbul'daki konsolosluÄŸunda katledilmesi ile uluslararası baÄŸlamda Riyad'ın aleyhine sonuçlar doÄŸdu.

O zamandan beri, koalisyona, Arap Devletlerine silah ve istihbarat saÄŸlayan bazı Batılı güçler, ihtilaf hakkında fazla çekincelerini dile getirdiler ve BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin çabalarını desteklemeye yönelik ateÅŸkes ilan ettiler.

Kaynak: France24, Reuters

çeviri: Timeturk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.