Sosyal Medya

Güncel

İlber Ortaylı: Türkiye'de derece alanlar ABD'de garson oluyor; memleketi terk etmek hoş bir şey değil

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye'den yurt dışına beyin göçüne ilişkin olarak "En büyük uzaklık da bir memleketi terk etme durumudur. Türkiye üniversitelerinde en iyi dereceleri alanlar, okuyanlar gidiyorlar New York'un, Los Angeles'ın otellerinde garson oluyorlar'' dedi.



Prof. Dr. Ä°lber Ortaylı, Türkiye'den yurt dışına beyin göçüne iliÅŸkin olarak "En büyük uzaklık da bir memleketi terk etme durumudur. Türkiye üniversitelerinde en iyi dereceleri alanlar, okuyanlar gidiyorlar New York'un, Los Angeles'ın otellerinde garson oluyorlar. Panik içinde memleketi terk etme hoÅŸ bir ÅŸey deÄŸildir. Bunun en acı örneÄŸini komÅŸumuz Ä°ran yaşıyor" dedi.
 
Ortaylı, Ege Üniversitesi Atatürkçü TopluluÄŸu tarafından 10-16 Kasım Atatürk Haftası sebebiyle düzenlenen etkinlikte gençlere tavsiyelerde bulundu.
 
Ortaylı'nın açıklamaları ÅŸöyle:
 
"En büyük uzaklık bir memleketi terk etme durumudur. Çünkü Atatürk'ün kurduÄŸu cumhuriyette, gençliÄŸin bir fiil burada kalması ve bir ÅŸeyler oluÅŸturabilmesi gerekmektedir. Bunu yapamıyoruz. Kimseyi suçlama durumunda deÄŸiliz, kimseyi itham da etmiyoruz. Fakat filli görünüm odur ki manzara çok hoÅŸ deÄŸildir.
 
Türkiye üniversitelerinde en iyi dereceleri alanlar, okuyanlar gidiyorlar mesela New York'un, Los Angeles'ın otellerinde garson oluyorlar. Buradan bir panik söz konusudur, panik içinde memleketi terk etme hoÅŸ bir ÅŸey deÄŸildir. Bunun acı bir örneÄŸini komÅŸumuz yaşıyor; Ä°ran. Hakikaten kültürlü, birçok bakımdan bizden daha mükemmel bir halk, inkılap dedikleri tarihten beri 6,5 milyonu aÅŸkın okumuÅŸ evladını gönderdi. Bu çok hazin bir durumdur."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.