Sosyal Medya

Güncel

Domates ve biber yüzünü güldürmedi: Yeni projesinde hedef 30 bin TL

Antalya'da çiftçilik yapmakta olan 47 yaşındaki Hüseyin Üzer, yıllarca ektiği domates ve biberden yeteri kadar para kazanamayınca tropikal bir ürün olan 'ejder meyvesi' (pitaya) dikmeye karar verdi. Yakınlarının 'Boş ver, sen bu işten para kazanamazsın, vazgeç' sözlerine rağmen Üzer, sezonda 30 bin TL kazanmayı hedefliyor.



Aksu ilçesinde çiftçilik yapan Hüseyin Üzer, kendisine ait tarla ve seraya yıllarca domates ve biber ekti. Kazandığı parayı genelde girdi malzemelerine harcadığını ve kar edemediÄŸini fark eden Üzer, farklı arayışa girdi ve geçen yıl bir yakınının tavsiyesi üzerine ejder meyvesi üzerinde araÅŸtırma yaptı.

Önce GazipaÅŸa ilçesindeki bir üreticiyle görüÅŸen Hüseyin Üzer, daha sonra Mersin'e giderek buradaki üreticiler ve meyve fidesi satanlarla görüÅŸtü. GazipaÅŸa ilçesinden 720 fidan alan Üzer, meyveyi yetiÅŸtirmek için 1 dönümlük naylon serasını da yeniden düzenledi. Fideler dahil yaklaşık 25 bin TL harcayan Üzer, bakımının kolay olduÄŸunu söylediÄŸi ejder meyvesini yetiÅŸtirmek için sadece su verdi. Ä°laç ve ısıtma için ek masraf yapmayan çiftçi Üzer, ilk sene sadece 200 kadar meyve alabildi.

YAKINLARI VAZGEÇÄ°RMEYE ÇALIÅžTI

Aksu bölgesinde ejder meyvesi yetiÅŸtiren 3 kiÅŸiden biri olduÄŸunu anlatan Üzer, bu yıl topladığı 200 meyveyi, tanıtım yapmak adına komÅŸularına dağıttı. Tadının Türk damak tadına yabancı olmadığını belirten Hüseyin Üzer, "Yakınlarım bana 'BoÅŸver, sen bu iÅŸten para kazanamazsın. Vazgeç' dediler. Kavun, karpuz, domates, biber ekmemi önerdiler. Ama kimseyi dinlemedim. Yıllarca zaten o ürünlerden para kazanamadım. Artık farklı bir ÅŸeyler denemek lazım" dedi.

ejder-meyvesi

GELECEK YIL 30 BÄ°N TL KAZANÇ HEDEFLÄ°YOR

Ä°lk sezon için para kazanmayı hedeflemediÄŸini anlatan Üzer, ikinci ve sonraki yıllarda ilaç, gübre ve ek masrafı olmadığı için para kazanabileceÄŸini söyledi. Ä°kinci yılında 30 bin TL'nin üzerinde gelir elde etmeyi hedeflediÄŸini kaydeden Hüseyin Üzer, ÅŸimdilik aldığı verimden memnun olduÄŸunu ve bir kiÅŸinin 10 dönümlük alana da kolayca bakım yapabileceÄŸini söyledi. Hüseyin Üzer, tane hesabı satılan meyvenin ÅŸu an 15 liradan alıcı bulduÄŸunu kaydetti.

EJDER MEYVESÄ° HAKKINDA

Tropikal bir meyve olan ejder meyvesi son zamanların en çok konuÅŸulanları arasında yer aldı. Vücudun nem dengesini kontrol altında tutan meyve antioksidan özelliÄŸi taşıyor. Son derece zengin çözülebilir lif içeren ejder meyvesinin anavatanı Vietnam. Ağırlığı 300 gramdan 1 kiloya kadar çıkabilen tropikal meyve, narenciye ve sebze üretimine alternatif ürün olarak tercih ediliyor. 

ejder-meyvesi-3

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.