Sosyal Medya

Güncel

Çavuşoğlu: Suriye'nin topraklarında gözümüz yok

Mevkidaşı Pompeo ile görüşmek için ABD'ye giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmenin detaylarına dair açıklamalarda bulundu.



ÇavuÅŸoÄŸlu, New York'taki temasları kapsamında, Türkiye'nin New York BaÅŸkonsolosluÄŸu'nda, Türk toplumunun temsilcileri ile bir araya geldi.

ABD ile iliÅŸkileri deÄŸerlendiren ve iliÅŸkilerde çalkantılı günler yaÅŸandığının bir gerçek olduÄŸunu söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, ''Herkes konuyu Rahip Brunson meselesine götürmeye çalıştı ya da bu problemle sınırlamaya çalıştı ama esas bizim iliÅŸkilerimizi geren iki konu var. Bunlardan bir tanesi ABD'nin Suriye'de YPG/ PKK'ya destek vermesi. Aynı örgüt olduÄŸunu bilmesine ve kabullenmesine raÄŸmen, bu iÅŸ birliÄŸini de zaruri görmesi gerçekten büyük bir hatadır'' diye konuÅŸtu.

Menbiç'te üzerinde mutabık kalınan yol haritasının uygulamaya çalıştıklarını, ortak devriyelerin baÅŸladığını ancak bu yol haritasının sadece eünbiç ile sınırlı olmadığını belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, Fırat'ın doÄŸusundaki bölgelerin istikrara kavuÅŸturulmasının da bu yol haritasının bir parçası olduÄŸunu söyledi.

ÇavuÅŸoÄŸlu sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

''Bu konuda birlikte adımlar atabilirsek ve bizim için tehdit oluÅŸturan bu teröristleri buradan bertaraf edebilirsek, o zaman gerçek anlamda ABD ile iliÅŸkilerimiz daha saÄŸlıklı bir düzeye gelebilir. Ä°kinci bir konu da, 15 Temmuz hain darbe giriÅŸiminde bulunan FETÖ terör örgütüne karşı ve bu terör örgütünün elebaşı Fetullah Gülen'e karşı bizim ulaÅŸtırdığımız dosyaların ve iade taleplerimizin bugüne kadar yerine gelmemesidir. Bu da ciddi bir gerginlik sebebi olmuÅŸtur. Her iki konuda da biz Türkiye olarak yüzde yüz deÄŸil yüzde bin haklıyız.''
Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Amerika ile olan iliÅŸkilerimizi 20'sinde Washington'a geçerek mevkidaşım Mike Pompeo ile enine boyuna deÄŸerlendireceÄŸiz'' dedi.

FETÖ'ye karşı ve Fetullah Gülen'in iadesi konusunu en son CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın telefon görüÅŸmesinde ABD BaÅŸkanı Donald Trump'a aktardığını belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları söyledi:

''Son zamanlarda FBI, ABD'de bu eli kanlı terör örgütünün buradaki ihlallerini incellemeye baÅŸladı. Yani kapsamlı bir soruÅŸturma baÅŸlattılar ve bu kapsamlı soruÅŸturmada daha bu aÅŸamasında bu terör örgütünün deÄŸiÅŸik eyaletlerde Amerikan kanunlarını nasıl ihlal ettiÄŸini, bankaları nasıl dolandırdığını, vergi kaçakçılığını nasıl yaptığını, bunu nasıl profesyonel yöntemlerle yaptığını ve kimleri nasıl kullandığını görmeye baÅŸladılar. Bu Amerikalıların bizzat bizlere de söylediÄŸi bir bilgidir. Biz de kendilerine gerekli bilgileri veriyoruz. Biz de zaten kendilerine ÅŸöyle basit bir soruÅŸturma baÅŸlatıp bunların o karanlık yüzünü görmeye baÅŸlayacaksınız dedik. Åžimdi bu terör örgütünün karanlık yüzünü burada FBI görmeye baÅŸladı, soruÅŸturmalarda görüyorlar.''

Türkiye'nin sorunlarını aÅŸmak için yoÄŸun çaba sarf ettiklerini anlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, yaÅŸanan sorunların siyasi yollardan barışçıl bir ÅŸekilde çözülmesi için gayret sarf ettiklerini ifade etti.
ÇavuÅŸoÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

'SURÄ°YE'NÄ°N TOPRAKLARINDA GÖZÜMÜZ YOK'

''Ä°dlib konusunda Rusya ile imzaladığımız bir muhtıra, Suriye'de oyun kurallanı tekrar deÄŸiÅŸtirdi ve barış için önemli bir fırsat oldu. Büyük bir felaketi, dramları önlemiÅŸ olduk. Arkasından dörtlü zirve, ÅŸimdi Astana toplantıları ile bir taraftan bu ateÅŸkesi kalıcı kılmak amacımız, diÄŸer taraftan da siyasi çözüm için anayasa komisyonun oluÅŸturulması için çaba sarf ediyoruz ve tüm bu çabalarda Türkiye, kilit ülkedir. Türkiye en önemli aktördür çünkü herkes de biliyor ki Türkiye'nin herhangi bir gizli gündemi yok. Suriye'nin topraklarında gözü yok. Suriye'nin sınır bütünlüÄŸünü, toprak bütünlüÄŸünü, herkesten daha fazla ve samimi bir ÅŸekilde destekliyor.''

Irak ile ilgili deÄŸerlendirme de bulunan ÇavuÅŸoÄŸlu, Irak'ın imarı aÅŸamasında olduklarını ve en büyük miktarı kredi olarak Türkiye'nin vadettiÄŸini ve ÅŸimdiden Japonya dahil tüm dünyadan Türk firmaları ile birlikte Irak'ın yeniden inÅŸası konusunda iÅŸ birliÄŸi yapmak istediklerini dile getirdi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

''ABD'nin tek taraflı ekonomik saldırıları, kararlar, Ä°ran üzerindeki yaptırımlar sadece bizi deÄŸil tüm dünyayı etkiliyor, Japonya dahil. Geçen günlerde Japonya'daydım, o yüzden Japonya'yı örnek verdim. Herkesi etkiliyor. Biz tek taraflı bu tür kararları doÄŸru bulmuyoruz, saÄŸlıklı bulmuyoruz. Bölgemizin istikrarı açısında da çok zararlı buluyoruz. Avrupa ve Avrupa BirliÄŸi'nin de böyle düÅŸünmesi özellikle önemli. Biz bu yaptırımlara karşı olduÄŸumuzu, başından samimi bir ÅŸekilde söyledik. Bizimle ilgili bir istisnanın ortaya çıkması ya da böyle bir kararın çıkması olumlu ama biz sadece kendimizi düÅŸündüÄŸümüz için deÄŸil bölgenin istikrarı ve ekonomik kalkınması için bu adımların yanlış olduÄŸunu söylüyoruz ve bu konuda Amerikalılarla görüÅŸmelerimiz devam edecek.''

Dövizdeki dalgalanmalara da deÄŸinen ÇavuÅŸoÄŸlu, ekonomik saldırılardan sonra Londra merkezli özellikle de döviz kurunda ciddi bir dalgalanma olduÄŸunu ifade etti.

Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, ''Aldığımız tedbirler, açıkladığımız yeni paketler ve Hazine ve Maliye Bakanımızın ekibiyle beraber ortaya koyduÄŸu yeni politikalar sayesinde ve verdiÄŸimiz güven ve istikrar sayesinde giderek durum düzeliyor. Her ÅŸey bitti dersek rehavete kapılmış oluruz. Esasen bu tür krizlerden de ders çıkararak sistemimizi daha da güçlendirmemiz lazım. Sistemimiz zayıf olsaydı zaten yıkılırdık ama bizim daha dayanıklı, daha güçlü, ekonomimizin de daha güçlü olması lazım. Özellikle de tasarruf yapmasını toplum olarak da ülke olarak da hep beraber öÄŸrenmemiz gerekiyor. Åžimdi dövizde yine Türk lirasının deÄŸer kazandığını görüyoruz. Dolar, avro düÅŸüyor. Ä°stediÄŸimiz seviyeye yavaÅŸ yavaÅŸ, birden düÅŸmesi deÄŸil ve saÄŸlıklı bir ÅŸekilde gitmesi önemli. Yine istatistiklere, rakamlara baktığımız zaman ihracatımız artıyor. Büyümemiz düzenli bir ÅŸekilde devam ediyor'' diye konuÅŸtu.
'BÄ°ZÄ°M NE ABD Ä°LE NE DE AVRUPA Ä°LE PROBLEMÄ°MÄ°Z YOK'

DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu, ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile 20 Kasım'da Washington'da yapacağı görüÅŸmeye iliÅŸkin ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

''Özellikle FETÖ konusunda yeni belgelerimizi kendisine vereceÄŸiz, isim listesi dahil baÅŸkan Trump'a iletilmek üzere. DiÄŸer taraftan Halkbank ve diÄŸer davalarla iligili konuları da yakından takip edeceÄŸiz ama Münbiç,YPG/PKK gibi güvenlikle iligili konuları ve ikili iliÅŸkilerimizin, özellikle üzerinde durduÄŸumuz konuları ve bölgesel iÅŸ birliÄŸi ile ilgili konuları da deÄŸerlendirme fırsatı bulacağız. Bizim ne ABD ile ne de Avrupa ülkeleri ile bir problemimiz yok. Durup dururken de hiç kimseyle kavga etme diye bir derdimiz yok. Biz her ülkeyle iliÅŸkileri saÄŸlıklı götürmek isteriz ama her ülke de Türkiye ve Türk milletine saygı duymasını bilmeli ve güvenilir bir dost olduÄŸunu göstermelidir.''

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.