Sosyal Medya

İstanbullulara kötü haber: Tünellerden para alınabilir

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul'da bulunan tünellerden geçen araçlardan para alınabileceğini açıkladı



Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye (Ä°BB) BaÅŸkanı Mevlüt Uysal, Ä°stanbul'da 1100 kilometrelik metro hattına ulaÅŸmak için 'yap-kirala-devret' yöntemini gündeme aldı. Bu yöntemde firma metroyu inÅŸa edecek ve hattı belediyeye kiralayacak. Ä°lk hedef, Yenikapı-Beylikdüzü ve Vezneciler-Arnavutköy hatları.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar, Ä°BB BaÅŸkanı Mevlüt Uysal'ın ÅŸehir yaÅŸamıyla ilgili açıklamalarını okurlarına aktardı.

Buna göre,"Buna raÄŸmen 2023'te ulaÅŸacağımız raylı sistem uzunluÄŸu 454.7 kilometre. 1100 kilometreye ulaÅŸmak zaman alacak. Bunu hızlandıracak bir formül bulmamız gerekiyor" diyen Uysal, sözlerinin devamında "Yap-Ä°ÅŸlet-Devret modeliyle özel sektörü metro iÅŸinde de devreye sokalım. Finansman ve inÅŸaat hızını çözeriz" ifadesini kullandı.

Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrasya Tüneli için yükselen eleÅŸtirileri anımsatan Uysal, "Yolcu garantisi verince eleÅŸtirilere maruz kalırız. Metro için, 'yap-kirala-devret' yöntemini düÅŸünsek. Yani, Ä°BB özel sektörün yapacağı metro hattının kiracısı olacak. Kiracılık 22-25 yıl sürecek. Ä°ÅŸletmeyi Ä°BB yapınca bilet fiyatı tartışması yaÅŸanmaz" dedi.

Mevlüt Uysal, kentteki ÅŸehir içi karayolu tünellerinin trafik sorunu açısından önemli çözüm yollarından biri olduÄŸunu belirtti:

Ä°stanbul'da ÅŸehir içi tünellerinin toplam uzunluÄŸu 17 kilometre. Araç başına 1 lira istesek, tünelin maliyeti 7 yılda çıkabilir.

Ä°stanbul'da 160 kilometre daha tünele ihtiyaç olduÄŸunun altını çizen Uysal, "Tünellerden araç başına 3 lira alsak, normal yolda trafik tıkalı ise vatandaÅŸ, 'Girmem' der mi? Bence demez" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.