Sosyal Medya

Güncel

Bakan açıkladı: İhracat destek ofisleri kurulacak

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ilk aşamada 16 ilde, 25 oda ve borsayla ihracat destek ofisleri kuracaklarını belirterek, "Bu 16 ilimiz 53,6 milyar dolar ihracatla 2017 yılı ihracatımızın üçte birini gerçekleştirdi. Şimdi hedefimiz hem bu rakamları daha yukarı taşımak hem de ihracatçı olmayan ya da çok az ihracatı olan illerimizi de desteklemek." dedi.



Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸinin (TOBB) birlikte yürüttüÄŸü "Ä°hracat Destek Ofisleri Ä°ÅŸbirliÄŸi Protokolü Ä°mza Töreni ve Tanıtım Toplantısı" TOBB Ä°kiz Kuleler'de gerçekleÅŸtirildi.
 
Pekcan, törende yaptığı konuÅŸmada, Bakanlık olarak hedeflerinin ihracatı KOBÄ°'lerden baÅŸlayarak bütün iÅŸ dünyasına yaymak olduÄŸunu söyledi.
 
Buna bir anlamda "ihracat seferberliÄŸi" de denilebileceÄŸini ifade eden Pekcan, iÅŸ dünyasının tüm aktörlerini bu seferberlik içinde görmek istediklerini bildirdi.
 
Pekcan, Bakanlık olarak bu konuda çaba gösterdiklerini, bu yıl 45 ilde verdikleri 66 ayrı eÄŸitim programıyla 3 bini aÅŸkın iÅŸ insanına temas ettiklerini dile getirdi.
 
Åžu anda kapasite kullanım oranlarının yüzde 80'ler civarında olduÄŸuna iÅŸaret eden Pekcan, ihracatı artırmak için yeni yatırımlara, bunun için de iÅŸ insanlarını cesaretlendirmeye, teÅŸvik etmeye ihtiyaç olduÄŸunu vurguladı.
 
Pekcan, ihracatı KOBÄ°'ler, esnaf ve sanatkarlar yoluyla tabana yaymaya çalıştıklarına dikkati çekerek, katma deÄŸeri yüksek, markalaÅŸmaya, tasarıma ve teknolojiye dayalı ihracatı artırmak gerektiÄŸini, bu nedenle de ihtisas serbest bölgelerini teÅŸvik ettiklerini anlattı.
 
Esnaf ve sanatkarlar için bilgilendirme toplantıları gerçekleÅŸtirdiklerini anımsatan Pekcan, bu toplantılarda söz konusu kesimi e-ihracat ve e-ticaret konusunda bilgilendirdiklerini kaydetti.
 
Pekcan, esnaf ve sanatkarların da ihracat camiasına hızla katılmasını umduklarını belirterek, ekim ayında 166,8 milyar dolar ihracatla tarihin ihracat rekorunun kırıldığını hatırlattı.
 
Ä°LK AÅžAMADA 25 Ä°HRACAT DESTEK OFÄ°SÄ°
 
Ä°hracatı artırmanın yolunun iÅŸ dünyasının doÄŸru ve hızlı bilgiye ulaÅŸabilmesinden geçtiÄŸini vurgulayan Pekcan, ÅŸöyle devam etti:
 
"Ä°ÅŸ dünyamız ne kadar donanımlı ve bilgili olursa ihracat artış hızı da o kadar yüksek olacaktır. Bu nedenle 24-25 Eylül'de 'Ä°letiÅŸim Noktaları EÄŸitim Programı'nı düzenlendik. Bu programa katılım saÄŸlayan 72 ticaret ve sanayi odasından temsilcileri Bakanlığımızın sahadaki birer temsilcisi olarak görüyoruz. Bakanlık olarak, bütün bu çalışmalarımızı yereldeki paydaÅŸlarımızla birlikte icra etmek amacıyla bugün TOBB desteÄŸiyle çok önemli bir adım atıyoruz, ticaret ve sanayi odalarımız bünyesinde kurulacak ihracat destek ofisleri projemiz. Artık siz TOBB temsilcileri Bakanlığımızın birer mesai arkadaşı oluyorsunuz. Sayenizde, KOBÄ°'lerimizden baÅŸlayarak tüm ihracatçılarımız uluslararası standartlarda bilgi ve donanıma sahip olacaklar. Ä°hracat destek ofisleri, Bakanlığımız ile sürekli iletiÅŸim içinde olacak. Bakanlığımızın uzman kadrolarının bilgi ve donanımları en etkin ve hızlı bir ÅŸekilde bu ofisler sayesinde tüm Anadolu'ya yayılacak. Ä°lk aÅŸamada 16 ilde, 25 oda ve borsamızla ihracat destek ofisleri kuruyoruz. Bu 16 ilimiz 53,6 milyar dolar ihracatla 2017 yılı ihracatımızın üçte birini gerçekleÅŸtirdi."
 
Hedeflerinin hem bu rakamı daha yukarı taşımak hem de ihracatçı olmayan ya da çok az ihracatı bulunan illeri de ihracatçı potasında daha fazla görebilmek olduÄŸunu dile getiren Pekcan, söz konusu iller arasında henüz yer almayan memleketi Manisa'da da ofis kurulması önerisinde bulundu. Sadece ihracatı yüksek illerde deÄŸil, ihracatı artma potansiyeli bulunan illerde de bu ofislerin açılması gerektiÄŸine dikkati çeken Pekcan, Diyarbakır'a da 197 milyon dolarlık ihracatı yakıştıramadığını söyledi.
 
Pekcan, ihracat destek ofislerini yaygınlaÅŸtıracaklarını vurgulayarak, "Hedefimiz hem bu rakamları daha yukarı taşımak hem de ihracatçı olmayan ya da çok az ihracatı olan illerimizi de desteklemek. Ofislerimiz bu illerimizle kısıtlı kalmayacak. DiÄŸer odalarımızla da destek ofisleri kuracağız." diye konuÅŸtu.
 
Bakan Pekcan, daha sonra TOBB BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu ile Ä°hracat Destek Ofisleri Ä°ÅŸbirliÄŸi Protokolü'nü imzaladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.