Sosyal Medya

Güncel

ABD'de vatandaşlık tartışması büyüyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın 'doğuştan vatandaşlık uygulamasını kaldıracağı' yönündeki açıklamasına tepki gösteren Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan, "Açıkçası bunu yapamazsınız. Doğuştan vatandaşlığı bir Başkanlık kararnamesi ile sona erdiremezsiniz." dedi. Cumhuriyetçilerin önde gelen isimlerinden Graham ise Donald Trump'ın vatandaşlık çıkışına tam destek verdiğini açıkladı.



Temsilciler Meclisi BaÅŸkanı ve Wisconsin Senatörü Ryan, Kentucky'de basın mensuplarına konuyla ilgili deÄŸerlendirmeler yaptı. ABD BaÅŸkanı Trump'ın, ABD'de doÄŸan çocuklara Amerikan vatandaÅŸlığı verilmesi uygulamasını sona erdireceÄŸi ÅŸeklindeki açıklamasına tepki gösteren Ryan, bu yönde hazırlanacak bir BaÅŸkanlık kararnamesinin Anayasanın ilgili 14'üncü maddesiyle uyuÅŸmayacağını savundu.
 
Paul Ryan, Trump'ın BaÅŸkanlık kararnamesi ile atmak istediÄŸi adımı, "Açıkçası bunu yapamazsınız. DoÄŸuÅŸtan vatandaÅŸlığı bir BaÅŸkanlık kararnamesi ile sona erdiremezsiniz." sözleriyle eleÅŸtirdi.
 
"BÄ°ZLER ANAYASAYA Ä°NANIYORUZ"
 
Söz konusu Anayasa maddesinin açık olduÄŸunu ve bu konuda bir deÄŸiÅŸiklik yapılacaksa doÄŸru adresin ABD Kongresi olduÄŸunu vurgulayan Ryan, "(Önceki BaÅŸkan Barack) Obama, göçmenlik yasalarını BaÅŸkanlık kararnameleriyle deÄŸiÅŸtirmeye çalıştığında biz bundan hoÅŸlanmamıştık. Muhafazakarlar olarak bizler Anayasaya inanıyoruz." deÄŸerlendirmesini yaptı.
 
GRAHAM'DEN TRUMP'A TAM DESTEK
 
Öte yandan Cumhuriyetçilerin önde gelen isimlerinden Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham ise Donald Trump'ın vatandaÅŸlık çıkışına tam destek verdiÄŸini açıkladı.
 
Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Graham, "Sonunda bir BaÅŸkan, bu absürt doÄŸuÅŸtan vatandaÅŸlık politikasını sona erdirmeyi istiyor. Her zaman kapsamlı bir göçmenlik reformunu, aynı zamanda doÄŸuÅŸtan vatandaÅŸlık uygulamasının sonlandırılmasını destekledim." ifadelerini kullandı. 
Graham ayrıca, ABD Senatosunda Trump'ın açıklamasına uygun bir yasa tasarısı sunmaya hazırlandığı mesajını da verdi. 
Trump, ABD vatandaşı olmayan ailelerin çocuklarının ülkede dünyaya gelmesi halinde vatandaÅŸlık kazanmalarını engellemeyi planladığını açıklamış ve bunu bir BaÅŸkanlık kararnamesi ile yapabileceÄŸini söylemiÅŸti.
 
ABD Anayasası'nın belirlediÄŸi bir hak olan doÄŸuÅŸtan ABD vatandaÅŸlığının kaldırılmasının, BaÅŸkan'ın anayasada tek başına deÄŸiÅŸiklik yapma yetkisiyle ilgili hukuki bir tartışmaya yol açabileceÄŸi ifade ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.