Sosyal Medya

e-Devlet'te yeni özellik

YÖK tarafından yurt dışındaki üniversite ve programının akademik derece vermeye yetkili olduğunun onaylandığını gösteren "Okul Tanıma Belgesi", dijitalleşme politikası çerçevesinde yapılan çalışmalar kapsamında e-Devlet sistemi üzerinden de verilmeye başlandı. Daha önce, yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının tanınıp tanınmadığına ilişkin belge, kişilerin ıslak imzalı başvuru dilekçelerini elden veya posta yoluyla YÖK'e iletmesinin ardından veriliyordu.



Belgenin internet üzerinden alınabilmesi hem yurt dışı hem de yurt içindeki öÄŸrencilerin bulundukları yerden iÅŸlemlerini tamamlayabilmelerine imkan tanıyacak.

YÖK tarafından tanınan yurt dışındaki yükseköÄŸretim kurumlarından mezun öÄŸrenciler, Türkiye'ye döndüklerinde YÖK'ten "Yurt Dışı Diploma Denklik Belgesi" almak için baÅŸvuru yapabilecek.

ÜCRET ALINMAYACAK

Günlük ortalama 75, yıllık ise yaklaşık 27 bin öÄŸrencinin baÅŸvuru yaptığı "Okul Tanıma Belgesi"ni e-devlet sistemi üzerinden alacaklardan baÅŸvuru ücreti de alınmayacak.

Belgenin e-Devlet sistemi üzerinden alınabilmesi, hem YÖK hem de baÅŸvuru sahipleri açısından maliyet ve zaman tasarrufu da saÄŸlayacak.

Belgeyi, e-Devlet sistemi yerine YÖK'ten almak isteyenler ise iÅŸlem ücretini ödedikten sonra ıslak imzalı baÅŸvuru dilekçelerini elden veya posta yoluyla YÖK'e iletecek.

KAREKOD OLACAK

Başvuru yapacaklar, "http://okultanima.yok.gov.tr" internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve e-Devlet şifreleri ile sisteme giriş yaparak sorgulama yapabilecek.

Sorgulanan yükseköÄŸretim kurumunun YÖK'ün tanıma listelerinde yer alması halinde, baÅŸvuru sahibi "Okul Tanıma Belgesi"ni alabilecek.

ÖÄŸrencilerin e-Devlet üzerinden alacakları bu belgelerin üzerinde özel karekod bulunacak. Karekod sayesinde, YÖK'ün geçen mayısta kullanıma sunduÄŸu "YÖK Mobil" veya e-Devlet karekod uygulaması üzerinden belgelerin doÄŸrulamaları yapılabilecek.

Kurumlar, Android ve IOS iÅŸletim sistemlerine uygun ve akıllı mobil cihazlara uyumlu ÅŸekilde geliÅŸtirilen "YÖK Mobil" uygulamasındaki "belge doÄŸrulama" bölümünden karekodu okuttuklarında, ilgili belge ekranda gözükecek. Böylece belgelerin eÅŸleÅŸip eÅŸleÅŸmediÄŸi kontrol edilebilecek.

YÖK'ün son dönemde ağırlık verdiÄŸi dijitalleÅŸme politikası çerçevesinde yapılan çalışmalar kapsamında, denklik alanında e-Devlet sistemi üzerinden, "Yurt Dışı Diploma Denklik Ön BaÅŸvuru" ve "Denklik BaÅŸvurusu Sorgulama" iÅŸlemleri de yapılabiliyor.

Öte yandan YÖK tarafından e-Devlet üzerinden, "üniversite e-Kayıt", "öÄŸrenci belgesi sorgulama ve doÄŸrulama", "öÄŸretim elemanı belgesi sorgulama ve doÄŸrulama", "yükseköÄŸretim mezun belgesi sorgulama ve doÄŸrulama", "elektronik belge yönetim sistemi evrak doÄŸrulama" ile "tez tarama" hizmetleri de sunuluyor.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.