Sosyal Medya

Güncel

Keşmir'deki çatışmalarda 10 ölü

Hindistan işgali altındaki Keşmir'de çıkan çatışmalarda 8 direnişçi hayatını kaybetti



Hindistan'ın iÅŸgali altındaki Cammu KeÅŸmir bölgesinde son iki günde güvenlik güçleri ile direniÅŸçiler arasında çıkan çatışmalarda 8 direniÅŸçi ile 2 Hint askeri öldü. 

Yetkililer, 25 Ekim 2018'de Cammu KeÅŸmir'in iki bölgesinde çıkan çatışmalarda 6 direniÅŸçinin öldüÄŸünü, bir Hint askerinin yaralandığını, direniÅŸçilerin güneyde Tral bölgesinde ordu kampına düzenlediÄŸi saldırıda da bir askerin öldüÄŸünü, bir diÄŸerinin yaralandığını açıkladı. 

Bugün askerlerin kuÅŸattığı Sopore'ye baÄŸlı bir köyde güvenlik güçleriyle direniÅŸçilerin çatışmaya girdiÄŸi, olayda 2 direniÅŸçi ve bir askerin hayatını kaybettiÄŸi belirtildi. 

Çatışmalar üzerine bölgede Hindistan yönetimine karşı geniÅŸ çaplı gösteriler düzenlendi, direniÅŸçilerin cenaze törenlerine on binlerce kiÅŸi katıldı.

Hint güvenlik güçlerinin, taÅŸ atan göstericileri havaya uyarı ateÅŸi açarak ve göz yaÅŸartıcı gazla dağıtmaya çalıştığı, en az 10 göstericinin yaralandığı ifade edildi.

KeÅŸmir sorunu

Ä°ngiltere 1947 yılında Hindistan'dan çekilirken, prenslik ÅŸeklinde yönetilen KeÅŸmir’i Hindistan ya da Pakistan ile birleÅŸme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan KeÅŸmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan'la birleÅŸmeye karar verdi. Karara Müslüman KeÅŸmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaÅŸtı. Ä°ki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaÅŸ çıktı.

KeÅŸmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim. Hindistan ele geçirdiÄŸi bölgeleri "Cammu KeÅŸmir" eyaleti adı altında kendine baÄŸladı. Cammu KeÅŸmir, ÅŸu anda Hindistan'da Müslüman nüfusun çoÄŸunlukta bulunduÄŸu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki KeÅŸmir'e "Azad KeÅŸmir (Bağımsız KeÅŸmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 1948’den itibaren aldığı kararlarla KeÅŸmir'in askerden arındırılmasını ve geleceÄŸinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.