Sosyal Medya

Guardian: İngiltere ruhunu Suud hanedanına sattı, yazıklar olsun

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesinin yazarlarından Owen Jones, "İngiltere ruhunu Suudi hanedanına sattı. Yazıklar olsun" başlıklı bir makale yazdı.



Ä°ngiltere'nin "dünyanın en iÄŸrenç diktatörlüklerinden biriyle olan çıkarcı iliÅŸkisinin" sonunda kamuoyunda tartışılmaya baÅŸlandığını belirten Jones, buna Yemen'de dünyanın en büyük insani krizlerinden birine dönüÅŸen savaşın deÄŸil gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin yol açtığını belirtti.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman Mart ayında Kralice Ä°kinci Elizabeth ile görüÅŸmüÅŸtü

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, "Fakat bu tartışmaların çok sürmesini beklemeyin, Ä°ngiliz müesses nizamı ile Suudi tiranlığı birbirine dolanmıştır"diyen Jones, yazısına ÅŸöyle devam etti:

 

"Yönetici elitlerimizle muhaliflerin kafasını kesen, terör ihraç eden ve Yemen'de çocukları katleden bu rejim arasındaki baÄŸlar, kesmek için fazlasıyla kârlı.

Siyasi elitlerimize bakın. Tony Blair baÅŸbakanlığı döneminde bir Suudi silah anlaÅŸmasını içeren dev bir yolsuzluk soruÅŸturması için savcılığa baskı uyguladı. Suudi liderliÄŸinde Yemen'de yürütülen katliam baÅŸladığından bu yana Ä°ngiliz hükümeti Riyad'la 4,7 milyar sterlinlik silah anlaÅŸması imzaladı. Ä°ngiliz askeri danışmanları Suudi savaÅŸ odalarında çalıştı. Almanya Suudi Arabistan'a silah ihracatını yasaklasa da Ä°ngiltere'nin Almanya'nın yolundan gitmesi mümkün deÄŸil.

Suudi rejimi Ä°ngiliz milletvekillerine yüz binlerce sterlin aktarıyor. ÇoÄŸu Muhafazakar, bazıları da Ä°ÅŸçi Partili vekiller. Bu yıl Nisan ayında düzenlenen bir gezinin ardından Ä°ÅŸçi Partili Paul Williams 'Modern ve ilerici bir Suudi Arabistan gördüm, bu ülke hakkındaki fikirlerim tamamen deÄŸiÅŸti' demiÅŸti. Ona kaynak aktaran Suudiler çok memnun olmuÅŸtur: Muhammed bin Selman döneminde kafa kesme cezaları iki katına çıktı, kadın hakları aktivistleri ve muhalifler tutuklandı ve yüz binlerce Yemenli katledildi. Reformlara dair sahte bir algı yaratmak için Ä°ngiliz vekilleri gezdirmek verimli bir yatırım.

Ekonomik baÄŸlar da var. Boris Jonhson dışiÅŸleri bakanıyken önümüzdeki 10 yılda finanstan eÄŸitime, savunmadan saÄŸlığa kadar çeÅŸitli alanlara 65 milyar sterlinlik Suudi yatırımı çekeceklerini açıklamıştı. Londra Borsası'nda yabancı devlet ÅŸirketlerinin 'premium kategoride' yer almasını engelleyen düzenleme de bu dönemde kaldırıldı. Kaynaklar, bunun Suudi petrol ÅŸirketi Aramco için yapıldığını söylüyor. Ä°ngiltere kurallarını bir diktatörlük için deÄŸiÅŸtiriyor. Finans sektörünü tercih ederek üretim sektörünü bir kenara atmanın sonucunda oluÅŸan dev cari açık, Körfez'den gelen petrodolarla finanse ediliyor.

SÄ°VÄ°L TOPLUM VE BASINDA SUUDÄ° FONLARI

Suudi etkisi sivil toplumun derinlerine kadar iÅŸlemiÅŸ durumda. Üniversiteler Suudi kraliyet ailesinden gelen paraları harcıyor. Yalnızca Oxford Üniversitesi'ne on milyonlarca dolar para aktarıldı. New York'taki müzeler artık Suudi paralarını kabul etmiyor fakat Londra'daki DoÄŸal Tarih Müzesi, Kaşıkçı cinayetinin ardından müzede düzenlenen bir Suudi BüyükelçiliÄŸi etkinliÄŸini iptal etme çaÄŸrılarına yanıt olarak Suudi Arabistan'ın önemli bir fon kaynağı olduÄŸunu söyledi.

Sözde Ä°ngiliz özgür basınına bakın. Independent, benim eski iÅŸverenim, Suudi kraliyet ailesine yakın bir medya grubuyla birlikte Orta DoÄŸu ve Pakistan'da haber siteleri açmaya karar verdi. Rahatsız edici bir ÅŸekilde, Suudi kraliyet ailesiyle yakın baÄŸları olan bir iÅŸadamı Independent'ın yüzde 30 hissesini satın aldı. Suudiler veliaht prensin reform gündeminin reklamını yapmak için gazetelere ilanlar verdi, buna Guardian da dahil.

Suudi Arabistan hepimizi tehdit eden bir tiranlık. Taliban, El Kaide ve IŞİD'in ortaya çıkışında merkezi bir role sahipti. Kadınları canavarca bir baskı altına alan, eÅŸcinsellere ve 'cadılara' ölüm cezası veren, tüm siyasi partileri ve özgür basını yasaklayan, Yemen'de insanları parçalamak için Ä°ngiliz ve Amerikan silahları kullanan bir ülke. Ä°ngiltere'nin Suudi hanedanı ile ittifakı, yönetimdeki elitlerin diÄŸer ülkelere insan haklarından bahsetmesinin büyük bir yalan olduÄŸunu gösteriyor. Yabancı rejimleri bir kötüler hiyerarÅŸisinde sıralanıyor fakat bu sıralama rejimlerin ne kadar acımasız olduÄŸuna göre deÄŸil Batı çıkarlarına ne kadar hizmet ettiklerine göre yapılıyor. Ülkemizin çökmekte olan toplumsal düzeninin meÅŸruiyetini yitirmesinin çok fazla nedeni var. Bu kanlı iliÅŸki de diÄŸer nedenler kadar dikkat çekici."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.