Sosyal Medya

Güncel

Amerika’daki üniversitelerde İsrail düşmanlığı artıyor

Yahudi yerleşimcilere ait olan Kanal Yedi televizyonu yazarı Joseph Arnfeld, Amerika’nın geçen ay çıkardığı ve ABD’de İsrail’e karşı herhangi bir davranış yada uygulamanın Anti-Semitizm olacağını belirten yasaya rağmen Amerika’daki üniversitelerin yeni öğretim yılında kapılarını Yahudi öğrenciler ve destekçilerine karşı düşmanca bir atmosterde açtığını söyledi.



Yahudi yerleÅŸimcilere ait olan Kanal Yedi televizyonu yazarı Joseph Arnfeld, Amerika’nın geçen ay çıkardığı ve ABD’de Ä°srail’e karşı herhangi bir davranış yada uygulamanın Anti-Semitizm olacağını belirten yasaya raÄŸmen Amerika’daki üniversitelerin yeni öÄŸretim yılında kapılarını Yahudi öÄŸrenciler ve destekçilerine karşı düÅŸmanca bir atmosterde açtığını söyledi. 

Arabic 21 haber ajansının Arapça’ya tercüme edip yorumladığı araÅŸtırmada ÅŸunlara deÄŸinildi; Amerika’nın çıkardığı bu yeni kanunun ÅŸu anlama geldiÄŸi söylenebilir; Filistinlilerle dayanışma içerisinde olduÄŸunu ifade eden herhangi bir iÅŸ, faaliyet yada gösteri ve onlara karşı duyulan sempati ÅŸu andan itibaren Anti-Semitik bir durum anlamına geliyor. Böylelikle yasa, Filistin yanlısı göstericileri Amerika BirleÅŸik Devletleri içinde zorlayacak. Bu kanun, VatandaÅŸlık EÄŸitimi Bakanı Kenneth Marcus tarafından getirilmiÅŸti.

New York'taki Columbia Üniversitesi'nde Ä°srail konsolosu Danny Dian'ın kızı olan Yahudi öÄŸrenci Ophir Dian, üniversitedeki öÄŸrencilerin kendisine, “Siyonist” diye seslendiklerini, “üniversiteden çık, Müslüman çocukları öldürmeyi durdurun” dediklerini söyledi. Üniversitenin bazı öÄŸretim görevlilerinin ve personelinin bu sözleri duymalarına raÄŸmen hareket etmemesi ise öÄŸrenciyi ÅŸaşırtıyor.

ÖÄŸrenci Dian ÅŸunları ifade etti:

"Yahudi öÄŸrencilerin karşılaÅŸtığı bu sorunların sebebi, Columbia Üniversitesi'nin dünyanın en iyisi olması ve bakanlık kurulu kararlarının burada uygulanamıyor olmasıdır. Bunları atlatmanın yollarını bulacaktır. Ayrıca üniversitenin liberal öÄŸrencilerinin görüÅŸleri, otomatik olarak ABD’nin kararlarına 180 derece karşı çıkmak oluyor. Bunda dolayı baÅŸkan Doland Trump’ın Ä°srail’e olan desteÄŸi Yahudi öÄŸrencileri karşısına üniversite içinde zorluklar çıkarıyor. Çünkü üniversite öÄŸrencilerinin bize karşı olmalarına neden oluyor.”

Amerika, Kanada ve Ä°srail’de 47 ÅŸubesi olan Ä°srail’i Destekleyen ÖÄŸrenciler BirliÄŸi BaÅŸkan Yardımcısı Ophir, “Üniversitedeki bu Anti-Ä°srail atmosfer, tepeden aÅŸağı doÄŸru geliyor. Bunun tersi de oluyor. Hem öÄŸrencilerden öÄŸretim görevlilerine doÄŸru ilerliyor hem tersi oluyor. Mesele göreceli.” ifadelerini kullandı. 

ÖÄŸrenci Dian, üniversite ve öÄŸretim görevlileri hakkında ÅŸikayetini ÅŸöyle ifade etti:

“Yahudiler’e karşı düÅŸmanca yöneliÅŸleri olan üniversite hocaları var. Facebook’ta Orta ÇaÄŸ’ı hatırlatan paylaşımlar yapıyorlar. ÖrneÄŸin; Yahudiler Amerikalıları kontrol ediyorlar gibi. Üniversite yönetimine bunu ÅŸikayet ettiÄŸimiz zaman ifade özgürülüÄŸü olduÄŸunu söylüyorlar. Üniversitede Filistin KurtuluÅŸ Örgütü üyesi olan Prof. ReÅŸid el-Halidi baÅŸkanlığında Filistin için özel bir bölüm var. Genellikle Filistin yanlısı faaliyetler düzenliyor.”

Ä°srail’e Karşı Küresel Boykot Hareketi (BDS)’ne kaşı kurulan “Dünyanın Kalbi” adlı örgütünün kurucusu avukat Nati Rom, "Amerikan üniversitelerindeki bu hareketin aktivistleri, müdahale etmek ve sabote etmek için derslerime katılırlar. Akademik müesseselerde Ä°srail’i destekleyen bütün faaliyet ve aktiviteleri iptal etmek için takip ederler.” ifadelerini kullandı. 

Amerika BirleÅŸik Devletleri ÖÄŸrenci Sendikaları ZOA Siyonist Örgütü BaÅŸkanı Lior Ben David, "Amerikan üniversiteleri içinde siyonist olmanızla övünmek çok da kolay deÄŸil. Çünkü öÄŸrenciler Ä°srail yanlısı pozisyonlarını ilan ettikleri için her gün diÄŸer öÄŸrenciler tarafından tehdit ediliyorlar ve korkutuluyorlar. ÇoÄŸunluÄŸunu Yahudi öÄŸrencilerin oluÅŸturduÄŸu akademik kurumlarda bile bu böyle.” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.