Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Kaldırılacağı açıklanan Pedagojik formasyon nedir?

Formasyonu eğitim fakültesinin hızlandırılmış hâli olarak tanımlayabiliriz. Direkt lisans öğrencilerinin 3. ya da 4.sınıfta alabilecekleri formasyon; aynı zamanda mezun olduktan sonra da alınabilir. Çalışma imkânı kısıtlı olan bölümleri okuyan öğrencilerin çoğu formasyonu tercih eder. Şimdi formasyon almayı düşünen öğrencilerimiz için birkaç bilgi verelim.



EÄŸitim fakültesinden mezun olmayan ancak öÄŸretmenlik yapmak isteyenler için üniversitelerin size verdiÄŸi hızlandırılmış eÄŸitim bilimleri dersleridir. Her üniversitenin kendisine göre ÅŸartları vardır. Bunlar kontenjan sınırı ve not ortalamasıyla ilgilidir. Lisans eÄŸitimi sürecinde formasyon almak isteyenlerin, okuduÄŸu üniversitenin baÅŸvuru tarihlerini takip etmeleri ve ÅŸartlarını bilmeleri yeterlidir. Mezun olduktan sonra ister kendi mezun olduÄŸunuz üniversitede; isterse de baÅŸka bir yükseköÄŸretim kurumunda formasyon eÄŸitimi alabilirsiniz

Pedagojik formasyon eÄŸitiminde verilen dersler
 
EÄŸitim bilimine giriÅŸ
 
ÖÄŸretim ilke ve yöntemleri
 
Ölçme ve deÄŸerlendirme
 
Sınıf yönetimi
 
ÖÄŸretim teknolojileri ve materyal tasarımı
 
Özel eÄŸitim yöntemleri
 
EÄŸitim psikolojisi
 
GeliÅŸim psikoloji
 
Etik
 
ÖÄŸretmenlik uygulaması
 
Genel olarak pedagojik formasyon eÄŸitiminin verdiÄŸi dersler bunlardır. Ä°simleri her üniversiteye göre deÄŸiÅŸiklik gösterebilir. Önce bu dersler alınarak teori kısmı verilir. Daha sonra staj uygulaması yapılarak herhangi bir okulda öÄŸrencilerin aldığı branÅŸa göre pratiÄŸe dökülür.
 
Pedagojik formasyon nasıl alınır?
 
Formasyon eÄŸitimi almak için önceleri ALES gibi çeÅŸitli ÅŸartlar aranmaktaydı. Ancak her üniversitenin kendi baÅŸvuru ÅŸartını belirlemesinden dolayı çoÄŸu yükseköÄŸretim kurumunda ALES gibi ÅŸartlar kaldırılmıştır. Artık her üniversite not ortalaması ile pedagojik formasyon eÄŸitimini vermektedir. Formasyon eÄŸitimi almak için öncelikle okuduÄŸunuz üniversitenin formasyon eÄŸitimi verip vermediÄŸine bakmanız gerekiyor. EÄŸer okuduÄŸunuz üniversite formasyon eÄŸitimi vermiyorsa baÅŸka üniversitelerin formasyon verip vermediklerine bakabilirsiniz. Sonrasında gerekli ÅŸartları saÄŸladığınızda, gerekli belgeleri teslim ettiÄŸinizde ve istenilen ücreti yatırdığınız takdirde siz de pedagojik formasyon eÄŸitimi almaya hak kazanmış oluyorsunuz.
 
Formasyon için gerekli belgeler
 
Her üniversite kendi ÅŸartlarını kendisi belirlemektedir. Ancak genel itibariyle öÄŸrencilerden istenilen belgeler ÅŸunlardır:
 
Kayıt için baÅŸvuru dilekçesi
 
Halen lisans öÄŸrencisi olanlar için öÄŸrenci belgesi; lisans mezunları için onaylı mezuniyet belgesi ya da diploma
 
Lisans mezunları için onaylı lisans not durum belgesi
 
Nüfus cüzdanı fotokopisi (aslını ibraz etmek kaydıyla)
 
İki adet vesikalık fotoğraf
 
ÖÄŸrenim ücretinin kurumca belirlenen ilk taksitinin, ilgili kurumun tayin edeceÄŸi banka hesabına yatırıldığına dair banka dekontu
 
Kurumca istenilebilecek diÄŸer belgeler

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.