Sosyal Medya

Güncel

'Rusya ve Suudi Arabistan İran petrolünün yerini alamaz'

İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, Rusya ve Suudi Arabistan petrolünün, İran petrolünün alternatifi olamayacağını söyledi.



Zengene, Petrol ve Enerji Bilgilendirme Ağı-ÅžANA'ya yaptığı açıklamada, ABD'nin yaptırımları, Suudi Arabistan ile Rusya'nın petrol üretimine iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol üretiminin kendi tarihlerinin en yüksek seviyesinde olduÄŸuna dikkati çeken Zengene, bu iki ülkenin de daha fazla petrol üretme ve Ä°ran'ın yerine geçme kapasiteleri bulunmadığını ifade etti.

Zengene, "Suudi Arabistan'ın kendisi için depoladığı petrolden kısa bir süre günlük 500 bin varil daha artırabileceÄŸini, OPEC üyesi ülkelerin de sadece günlük 105 bin varil artırabilme güçlerinin olduÄŸunu" belirterek, söz konusu ülkelerin bu oranın üstüne çıkamayacaklarını savundu.

Rusya petrolünün eylülde bir önceki aya göre günlük 388 bin varil arttığını ve bunun en yüksek seviyesi olduÄŸunu aktaran Zengene, Rusya'nın, kısa vadede yatırım desteÄŸi almadan kendi imkânlarıyla sadece bu kadar üretim yapabileceÄŸini söyledi.

Ä°ranlı Bakan, Rusya ve Suudi Arabistan'ın Ä°ran'ın yerini alamayacak olmasının petrol piyasalarını ciddi ÅŸekilde endiÅŸelendirdiÄŸine dikkati çekerek, fiyatların da bundan kaynaklı olarak arttığını ve aÄŸustosta 67-77 dolaylarında olan bir varil petrolün ekim ayında 84 dolara çıktığını kaydetti.

Fiyatların yükselmesinin üretimleri buna baÄŸlı olan ülkelerin ekonomisini olumsuz etkilediÄŸini belirten Zengene, "Piyasalar da Ä°ran'a alternatif bulamaz. Bu nedenle Sayın Trump'a Ä°ran petrolüne yaptırım uygulamaktan vazgeçmesini öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.