Sosyal Medya

Suriyeli mültecinin Türkiye hakkında söylediği sözlere ilişkin iddialar

Rachid Yusuf isimli Suriyeli mültecinin Türkiye hakkında söylediği sözlerin uydurma olduğu ortaya çıktı



Sosyal medyada yaygın biçimde paylaşılan iddiaya göre Rachid Yusuf isimli Suriyeli bir mülteci Türkiye hakkında çeÅŸitli açıklamalarda bulundu. Ä°ddialara göre Yusuf’un sözleri Alain Dunlioff isimli bir kiÅŸinin “Mültecilerin Gözünden Türkiye” baÅŸlıklı bir yazı dizisinde paylaşıldı. Yusuf’un fotoÄŸrafı ile birlikte kendisinin Türkiye hakkında söylediÄŸi sözleri içerdiÄŸi iddia edilen gönderi bir Facebook kullanıcısının profili üzerinden 26 bine yakın kiÅŸi tarafından paylaşıldı. Gönderi DüÅŸünen Deli isimli bir Facebook sayfasında ise 2 bin 500’ün üzerinde paylaşım aldı.

 

 

 

Öte yandan gönderide bahsedildiÄŸi ÅŸekliyle Rachid Yusuf isimli Suriyeli bir mültecinin Türkiye hakkında sözler sarf ettiÄŸi iddiası doÄŸru deÄŸil. Gönderide yer alan fotoÄŸraf Rachid Yusuf isminde birine ait deÄŸil. Görüntüdeki kiÅŸi Suriyeli bir giriÅŸimci olan Sami Al Ahmad. Rachid Yusuf isminde birinin gönderide belirtilen sözleri söylediÄŸine dair bir bulguya da rastlanmıyor. Bunun yanı sıra kaynak olarak belirtilen Alain Dunlioff isminde birinin “Mültecilerin Gözünden Türkiye” baÅŸlıklı bir yazı dizisine de ulaşılamıyor.

Rachid Yusuf isimli kiÅŸinin böyle bir açıklama yaptığına dair bulguya rastlanmıyor

Ä°ddia kapsamında paylaşılan gönderilerde bir fotoÄŸrafına da yer verildiÄŸi görülen Rachid Yusuf isimli bir kiÅŸinin ÅŸu sözleri sarf ettiÄŸi belirtiliyor:

 

 

“Türkiye’yi anlamıyorum. Bize bakmaları, bizi rahat ettirmeleri için Avrupa BirliÄŸi’nden milyarlarca Euro yardım alıyorlar, bize ayda birkaç bin lira maaÅŸ, ücretsiz saÄŸlık ve sınavsız üniversite vererek avutmaya çalışıyorlar. Bu paralardan biz de hakkımızı istiyoruz. Bizler varlığımızla Türkiye’nin turist sayısını dünyayla yarışır hale getirdik. Biz gelen yardımların batan ekonomilerini kurtarmak için deÄŸil gerçek sahipleri için kullanılmasını ve bizlere verilmesini istiyoruz. Hastanelerde Suriyeli doktor, televizyonlarda Arapça yayın istiyoruz. Her sene yaz aylarında ailecek dinlenip denize girebilmek için tatil alanları istiyoruz. Türkiye bize bunu borçludur.”

 

 

Aramalarda Alain Dunlioff isminde birine rastlanmadı

Ancak Rachid Yusuf isminde herhangi bir kiÅŸinin bu sözleri sarfettiÄŸine dair bir bulguya rastlanmıyor. Ä°ddiayı içeren gönderide kaynak olarak belirtilen Alain Dunlioff isimli bir kiÅŸinin “Mültecilerin Gözünden Türkiye” baÅŸlıklı yazı dizisinin de kurmacanın bir parçası olduÄŸu anlaşılıyor.

Nitekim mülteciler üzerine çalışan Alain Dunlioff isminde bir kiÅŸi bulunmadığı gibi kendisinin hazırlamış olduÄŸu böylesi bir yazı dizisine de ulaşılamıyor.

Konuyla ilgili yapılan arama sonrasında “Alain Dunlioff” isminde bir kiÅŸiye rastlanamasa da bu isme yazımı itibariyle yakın olduÄŸu düÅŸünülebilecek “Alan Daniloff” isminde bir kiÅŸinin Google+ hesabınıgörmek mümkün. Ancak bu kiÅŸinin de analize konu olan iddiaya dair herhangi bir paylaşımı bulunmadığı gibi bu konuda çalışma yaptığına dair bir bulguya da rastlanmıyor.

FotoÄŸraftaki kiÅŸi Suriyeli giriÅŸimci Sami al Ahmad

Gönderide yer alan fotoÄŸraftaki kiÅŸi Rachid Yusuf isminde biri deÄŸil. FotoÄŸrafta Suriyeli bir giriÅŸimci ve aynı zamanda bir diÅŸ hekimi olan Sami al Ahmad görülüyor.

2012 yılında Mısır’ın baÅŸkenti Kahire’ye taşınan Sami al Ahmad’ın çalışmalarıyla Mısır’da ve yurt dışında toplam 70 binin üzerinde öÄŸrenciye eÄŸitime ulaÅŸma olanağı saÄŸladığı belirtiliyor. Kendisinin Azhar Üniversitesi’nde verdiÄŸi TEDx konuÅŸmasını YouTube üzerinden izlemek mümkün.

Sonuç olarak Rachid Yusuf isimli kiÅŸinin daha önce teyit.org’a ihbar olarak iletilmiÅŸ ve söylediÄŸi iddia edilen sözler üzerine bir analizi hazırlanmış olan Ahmedi Åžerifi isimli kiÅŸi gibi gerçek olmayan bir karakter olduÄŸunu ve kendisine atfedilen sözler ile sözlere kaynak olarak gösterilen yazı dizisinin kurmaca olduÄŸunu ifade etmek mümkün.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.