Sosyal Medya

Güncel

Hamas'tan açıklama: Mısır heyetiyle İsrail'le ateşkesi görüştük

Hamas lideri İsmail Heniyye, Filistin uzlaşısı ve ateşkesi görüşmek üzere Gazze Şeridi'ni ziyaret eden Mısır güvenlik heyetini kabul etti.



Hamas lideri Ä°smail Heniyye, Filistin uzlaşısı ve ateÅŸkesi görüÅŸmek üzere Gazze Åžeridi'ni ziyaret eden Mısır güvenlik heyetini kabul etti.

Hamas'tan yapılan açıklamaya göre, Heniyye ve Hamas'tan bazı yöneticiler, Filistin uzlaşısı ve Ä°srail'le ateÅŸkesi görüÅŸmek üzere Gazze'ye gelen Mısır istihbarat teÅŸkilatındaki Filistin dosyasından sorumlu TuÄŸgeneral Ahmed Abdulhalık baÅŸkanlığındaki güvenlik heyetiyle bir araya geldi. 

AA'ya konuÅŸan Hamas Sözcüsü Hazım Kasım da Mısır Ä°stihbarat BaÅŸkanı Abbas Kamil'in yakın bir zamanda Gazze'yi ziyaret edeceÄŸi bilgisini vererek, Hamas'ın, Gazze'de ateÅŸkesin ve Filistinli gruplar arasında uzlaşının saÄŸlanması için Mısır'ın harcadığı çabaların baÅŸarılı olması için çaba gösterdiÄŸini dile getirdi.

Heyetin Gazze ziyaretinin ne kadar süreceÄŸine dair bilgi verilmedi.

Abdulhalık baÅŸkanlığındaki Mısır heyeti, Hamas ile yürütülen Ä°srail'le "ateÅŸkes" ve Filistin uzlaşısı konularındaki görüÅŸmeleri tamamlamak için sabah saatlerinde Gazze'ye gelmiÅŸti.

Hamas'ın aralarında bulunduÄŸu Filistinli bazı gruplar, bir süredir Mısır ile Ä°srail'le ateÅŸkes konusunu görüÅŸüyor.

- Filistin uzlaşı çabaları 

Hamas'ın Gazze'de yönetime geldiÄŸi 2007'den bu yana Filistin topraklarında siyasi bölünmüÅŸlük yaÅŸanıyor.

Hamas ile Fetih arasındaki anlaÅŸmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Åžubat 2012'de de Katar ara buluculuÄŸunda uzlaşı görüÅŸmeleri yapılmasına raÄŸmen üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı.

Fetih ve Hamas, 23 Nisan 2014'te birlik hükümeti kurulması, genel ve baÅŸkanlık seçimlerinin yapılması konusunda bir uzlaşı anlaÅŸması metni imzalamıştı.

Uzlaşı hükümeti 2 Haziran 2014'te kurulmuÅŸ ancak iki tarafın siyasi ayrılıkları sebebiyle hükümet, Ä°srail ablukası altındaki Gazze'de görevlerini yerine getirememiÅŸti.

Son olarak Mısır'ın baÅŸkenti Kahire'deki müzakereler kapsamında 12 Ekim 2017'de Filistin'deki bölünmüÅŸlüÄŸü bitiren "uzlaşı anlaÅŸması" imzalanmıştı. Fetih ve Hamas hareketleri arasındaki anlaÅŸmazlıklar nedeniyle bu anlaÅŸmanın da uygulanmasında zorluklar yaÅŸanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.